Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τέλος το 2ο Γραφείο Δ.Ε., να και μια σοβαρή κίνηση του Υπ. Παιδείας Κύριο

Τα Γραφεία Δ/θμιας Εκπ/σης (όπως και της Α/θμιας) βάλανε λουκέτο. Επιτέλους έκανε και ένα σοβαρό βήμα το Υπουργείο Παιδείας για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Εκπαίδευση.

 

 

 

Δυστυχώς, πέσαμε έξω

Η ίδρυση 2ου Γραφείου Δ/θμιας Εκπ/ στην Κάλυμνο αποτελούσε μόνιμο και επίμονο αίτημα της ΕΛΜΕ Β. Δωδ/νήσου, από τότε που ιδρύθηκε. Ο γράφων, με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ και στη συνέχεια προέδρου της ΕΛΜΕ, ήταν, δυστυχώς (και το «δυστυχώς» αποτελεί  σοβαρή αυτοκριτική) από τους πρωτεργάτες και υπέρμαχους της ίδρυσης αυτού του Γραφείου. Πιστεύαμε τότε άπαντες οι «πατριώτες» Καλύμνιοι ότι για όλες τις διοικητικές ανωμαλίες, τα παρασκήνια, την ευνοιοκρατία και όλα τα νοσηρά της εκπαίδευσης στο νομό, έφταιγε το 1ο Γραφείο Κω – προφανώς και η Δ/νση Δ.Ε. Δωδ/νήσου - που (εν)εδρεύει στη Ρόδο …

Δυστυχώς, πέσαμε έξω. Τελικά τα Γραφεία, ανά την ελληνική επικράτεια, δεν προσέφεραν τίποτα το θετικό. Απλώς ροκάνιζαν χρήμα συν τα συμπαρομαρτούντα… Τζάμπα μηνιάτικα και επιδόματα προϊσταμένων. Αλλά δεν ήταν μόνο αντιπαραγωγικά, εξελίχθηκαν, προπάντων το 2ο Γραφείο Καλύμνου, σε πηγή ανωμαλίας. Στην Κάλυμνο συντελέστηκε, στην πιο μαύρη της μορφή, η προέκταση της νοσηρής διακομματικής συναλλαγής, η οποία μαστίζει την Εκπαίδευση στο νομό μας από τη μεταπολίτευση κι εδώ, με πρωταγωνιστές τους κομματικούς παράγοντες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτούς τους ανθρώπους, που τα κόμματά τους είχαν την αδιαντροπιά και την ωμότητα να φυτεύουν με, τάχατες, διαδικασίες επιλογής. Περί τα 25 χρόνια τα δύο αυτά κόμματα – και με παρακοιμώμενα κάποια «λάιτ επαναστατικά», τα κάνανε «πλακάκια» και οργάνωναν το «παιχνίδι» τους: «σε στηρίζω, με στηρίζεις», «κράτα με να σε κρατώ». Αποτέλεσμα, όποια κυβέρνηση και να ερχόταν στα πράγματα, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγχαν πάντοτε την κατάσταση με αλλαγή βάρδιας:  «φύτευαν» και «ξερίζωναν» με τη συνεργασία μάλιστα και των τοπικών μας βο(υ)λευτών και συνηγορούντων των δημοσιογραφικών τους παπαγάλων.  

Ο γράφων είχε δημοσιεύσει, αρχής γενομένης προ 15ετίας, σκληρά άρθρα σε ροδιακή εφημερίδα (και φυσικά στην ΑΡΓΩ), τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, αλλά οι ένοχοι σφύριζαν αδιάφορα και τα κόμματα τους έκαναν τον Κινέζο.

Η θητεία του Γ. Αλαχούζου

Θα αποφύγω την ιστορική διαδρομή και την αναφορά σε πρωταγωνιστές της ανωμαλίας. Όμως, για λόγους δικαιοσύνης, θα αναφέρω μόνο τη θητεία, στο 2ο Γραφείο Καλύμνου, του κ. Γιώργου Αλαχούζου, επί ΠΑΣΟΚ. Ήταν ίσως το μοναδικό φωτεινό παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αλαχούζος, αν και ψιλοσυγκρουστήκαμε (για το δικαίωμά μου να δημοσιογραφώ(!), γιατί εκτελούσε εντολές της Περιφερειακής Διοίκησης Σύρου, η οποία έκανε επίδειξη αυταρχισμού, αλλά δεν πέρασε ο τσαμπουκάς της στην ΑΡΓΩ), σύντομα κατανόησε ο ένας τον άλλο και αποκαταστάθηκε η μεταξύ μας αλληλοεκτίμηση. Πρέπει να λοιπόν να τονίσω ότι ο κ. Γ. Αλαχούζος ήταν ο μοναδικός που έκανε δύο βασικά και ουσιώδη πράγματα που ανέβαζαν το κύρος της Εκπαίδευσης: Α) Εβαλε διοικητική τάξη και οργάνωσε το Γραφείο, Β) Ορθωσε ηθικό ανάστημα κόντρα στον καιρό.

Παράδειγμα τρανό: Αρνήθηκε να χορηγήσει επίδομα διδακτορικού επιδόματος, το οποίο δε συγκέντρωνε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ μέχρι τότε η Δ/νση Δ.Ε. (στη Ρόδο) το χορηγούσε με απλοχεριά. Ο κ. Αλαχούζος ήταν αυτός που έβαλε τέλος σ’ αυτή την ανωμαλία.

Ήταν ΠΑΣΟΚ στην κομματική του προτίμηση, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κόψει ο επίδομα πασοκτζή, επειδή το έκρινε παράνομο – γιατί ο νόμος βάζει και κάποιες προδιαγραφές για την αναγνώριση διδακτορικού. Αν, για παράδειγμα, πάρει διδακτορικό με θέμα τα «παιδικά παιχνίδια «γύρω-γύρω όλοι», «κλευταρία», «σκατούλι», «μακριά γαϊδούρα» κ.α., αυτό δεν είναι δεν «πουλάει» στην Εκπαίδευση» παρά μόνο στα κομματικά μαγειρεία, στα οποία ταυτίζεται νοηματικά το όποιοι από τα πιο πάνω παιχνίδια με την κομματική πρακτική.

Όμως ήρθε μετά η ΝΔ και η Δ/νση Δ.Ε. ξανάδωσε το επίδομα. Τέτοια περίεργα συμβαίνουν στην Εκπαίδευση.

Η Δ/νση αναγνωρίζει, το Υπουργείο απορρίπτει

Αλλά το ίδιο «έργο» το ξανάδαμε με την παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ. Στις τελευταίες κρίσεις δ/ντών (σχολείων, γραφείων, δ/νσεων) η Δ/νση Δ.Ε. Δωδεκανήσου αναγνώρισε το διδακτορικό (προσφέροντας τα ανάλογα μόρια) που απέρριψε το Υπουργείο βαθμολογώντας το με Μηδέν (0). Και κανείς ακόμη δεν μας εξήγησε ποιος έπραξε σύννομα, η Δ/νση ΔΕ Δωδεκανήσου ή το Υπουργείο Παιδείας;  Πώς γίνεται η Δ/νση να αναγνωρίζει το διδακτορικό το οποίο απορρίπτει το Υπουργείο Παιδείας; Η Ρόδος μπορεί να μας το εξηγήσει; Πάντως, ο κ. Αλαχούζος, έστω και με καθυστέρηση μερικών χρόνων, δικαιώθηκε και πάλι.

Επιτέλους, τέλος

Όλα αυτά τώρα μαζεύονται κάπως… με την κατάργηση των Γραφείων. Το 2ο Γραφείο Καλύμνου έκλεισε και εμείς στη φωτο του βάλαμε την ταμπέλα με μαύρα γράμματα. Μαύρα, λόγω «πένθους» για μερικούς μόνιμους  νομείς αξιωμάτων εν παντί καιρώ και χρόνω…

Ο τελευταίος προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Καλύμνου, Δρ. κ. Γ. Θανάτσης, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία εμείς εκλάβαμε ως «ληξιαρχική πράξη θανάτου» του αλήστου μνήμης  2ου Γραφείου Καλύμνου!!!

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Α’/ΘΜΙΑΣ & Β’/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ Β’/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

2ο ΓΡΑΦΕΙΟ Β/Βάθμιας Εκπ/σης

Νομού  Δωδεκανήσου

Κάλυμνος     11 – 11 - 2011

Αρ. Πρωτ.: 2883

Fax: 22430-28185, 59069

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ταχ.Δ/νση: Ενορία Αγίου Αθανασίου

                   Κάλυμνος  ΤΚ 85200

Τηλ.: 22430-59036, 59129.

.Προς:

Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Συλλόγους, Σωματεία , Φορείς

Κοιν: ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: Παύση λειτουργίας 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης Δωδεκανήσου

      Σχετικά: Ν. 4027/2011

 

 

Με την ψήφιση του παραπάνω αναφερόμενου νόμου παύει η λειτουργία των Γραφείων Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια του 2ου Γραφείου Β!θμιας Εκπ/σης Δωδεκανήσου. Κατά συνέπεια σας παρακαλούμε εις το εξής για όποιο θέμα αφορούσε κατά το παρελθόν το Γραφείο να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Β!θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Κλαυδίου Πέπερ, Ζέφυρος, 85100, ΡΟΔΟΣ τηλ. 22410-55828

Ο τ. Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου

Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Δωδεκανήσου

Δρ. Γεώργιος Θ. Θανάτσης

Φιλόλογος

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version