Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΣΩΤ. ΚΥΠΡΑΙΟΣ : Χρησιμότητα της παιδικής μουσικής προσέλκυσης

 

Χωρίς να είναι κατακριτέο, στη δύσκολη εποχή μας, ένα παιδί αφιερώνει, δυστυχώς, το δημιουργικό του ελεύθερο χρόνο στα πολλαπλά φροντιστήρια πού θα το βοηθήσουν να περάσει σε μια σχολή, προφανώς για να έχει μια καλύτερη ζωή, κατά τη γενικότερη γνώμη, χωρίς να του μένει όμως χρόνος για την ψυχική του εκπαίδευση. Με αποτέλεσμα κάποια "θέλω" του να μην μπορούν να εκφραστούν ποτέ, αλλά κι αν ακόμα, παρεμπιπτόντως, εκφραστούν, να θυσιαστούν στο βωμό των "υποχρεωτικών προτεραιοτήτων".

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών πού θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν από μικρή ηλικία με τη μουσική και δε βρίσκουν, για διάφορους λόγους, το κατάλληλο υπόβαθρο ανάπτυξης της, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικά αυτή τη θεόσταλτη πηγή ανάτασης της ψυχής.

  Εχω τρανό παράδειγμα ενός μικρού μαθητή, που με προσέγγισε μόνος του για να μάθει μουσική, διότι όπως μου εκμυστηρεύτηκε ένιωθε μέσα του μεγάλη αγάπη και πάθος γι’ αυτήν, ενώ αντίθετα οι γονείς του δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόμουσοι. Το παιδί αυτό τώρα, διαπρέπει και κατακτά τα επίπεδα των μουσικών του σπουδών, μεταξύ άλλων, με μεγάλη ευχέρεια και επιτυχία, οι δε γονείς του αναθεωρώντας την αρχική στάση τους, περί μουσικής, είναι πλέον πανευτυχείς για την εξέλιξη αυτή.

  Από τη γέννηση του παιδιού και καθ’ όλη την ενηλικίωση του, ίσως επειδή δεν υπάρχουν μουσικά ερεθίσματα στον περιβάλλοντα χώρο του, χωρίς αυτό φυσικά να είναι αξιόμεμπτο, ή ακόμα επειδή η ίδια η εποχή δε δίνει τα σωστά ερεθίσματα, τα μουσικά του ακούσματα, που ξεκινούν από την νηπιακή ηλικία, γίνονται δυστυχώς ηχορυπαντικά, χάνοντας τη σημαντική προσφορά της μουσικής στη διάπλαση του χαρακτήρα, της προσωπικότητας και της γενικότερης ισορροπημένης ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Και εύλογα θα μου πείτε: όλα αυτά τα στερείται ένα παιδί επειδή δεν άκουσε ή δεν έκανε μουσική;

  Δε θα σας απαντήσω εγώ προσωπικά, θα σας παραπέμψω μόνο στην σπουδαιότητα που έδιναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι στη μουσική και που την είχαν ως πρωτεύον μάθημα της εκπαίδευσης, αλλά και παράλληλα στις πολυπληθείς πανεπιστημιακές, παιδοψυχικές έρευνες που έγιναν και γίνονται σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας κ.α και που περίτρανα αποδεικνύουν τη μεγαλειώδη επιρροή της μουσικής στο θυμικό και το χαρακτήρα του ανθρώπου.

  Παράλληλα, θα ρωτούσε κάποιος: τόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η μουσική στην ανατροφή ενός παιδιού; Η απάντηση των ειδικών θα ήταν ότι βεβαίως και παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί η ακοή είναι η κύρια αίσθηση πού αναπτύσσεται στα βρέφη μόλις γεννηθούν και είναι άμεσα συνδεμένη με διάφορές ‘’δυσλειτουργίες’’ όπως η δυσλεξία, οι μαθησιακές δυσκολίες, η εφηβική κρίση ταυτότητας, τραυλισμός, προβλήματα άρθρωσης, επιθετικότητα, συναισθηματική φόρτιση, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές ψυχισμού και συμπεριφοράς, δυσκολίες κατανόησης και εκμάθησης. Η μουσική, επιδρώντας στους ακουστικούς νευρώνες, επιστημονικά αποδεδειγμένα μπορεί να καταπραΰνει, να βοηθήσει ακόμα και να γιατρέψει κάποιες καταστάσεις.

 Συνεπώς τα μουσικά ακούσματα ενός παιδιού, από βρέφος ακόμα, θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να σμιλεύουν την ψυχή του, την προσωπικότητα του και γενικότερα τη ζωή του.

Στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με διεθνή συμμετοχή, πού έγινε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2009 και είχα την τιμή να παρακολουθήσω και που είχε ως κύριο θέμα τη Συμβολή του Μουσικού Εκπαιδευτικού Υλικού και τη Μουσική Παιδαγωγική στον 21ο αιώνα, βρίσκει κανείς πραγματικά, αν διαβάσει τις περιλήψεις των πρακτικών, εκπληκτικούς τρόπους, καλλιέργειας και διδασκαλίας της μουσικής στα παιδιά, ήδη από την προσχολική τους ηλικία. (Θα παραθέσω κάποιους απ' αυτούς σε κάποιο άλλο άρθρο μου).  Ίσως θα ήταν χρήσιμο στη σχολική εκπαίδευση να παρουσιάζονται τέτοια μουσικολογικά θέματα, βγαλμένα από τα πρακτικά τέτοιων συνεδρίων, έτσι ώστε οι μη επαΐοντες, επί του αντικειμένου, εκπαιδευτικοί να συνεισφέρουν με τη σειρά τους στην μουσική παιδεία των μαθητών.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σωτήρης Κυπραίος

Σωτήρης Κυπραίος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version