Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ανεπαρκές το δημοτικό ελαιοτριβείο, είναι για μικροπαραγωγούς Κύριο

Το δημοτικό ελαιοτριβείο Καλύμνου ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του τη δεύτερη βδομάδα του Νοέμβρη και μέσα σε 3-4 μέρες βρέθηκε να έχει πλήρες πρόγραμμα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. 

 

Οι άρχοντες πίσω από το λαό

Είναι τόσο φοβερή η παραγωγή; Όχι, το ελαιοτριβείο είναι φοβερά… μικρό. Η Κάλυμνος, από χρόνο σε χρόνο, αυξάνει συνεχώς την ελαιοπαραγωγή της, καθώς όλοι οι Καλύμνιοι, επαγγελματίες και νοικοκυριά, έχουν πάρει πολύ στα ζεστά την υπόθεση του γνήσιου ελαιόλαδου.

Ο λαός γυρίζει στα παλιά, τότε που η Κάλυμνος ήταν ελαιοπαραγωγό νησί. Αλλά, ενώ οι κάτοικοι αυτού του νησιού, του φτωχού σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, βλέπουν μπροστά και τονώνουν τον πρωτογενή τομέα, η δημ. Αρχή αδυνατεί να τρέξει πίσω από το λαό. Όχι πια… να ηγηθεί του λαού και να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης. Ακόμη και στους δρόμους ανάπτυξης που ανοίγει ο λαός, ο Δήμος γίνεται αρνητικός, με την ολιγωρία του δημιουργεί προβλήματα. Επιμένει να κρατάει το δημοτικό ελαιοτριβείο στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Τα λέγαμε…

Το 2008  η ΑΡΓΩ έγραψε: Οταν το καλύμνικο ελαιοτριβείο έχει το 1/6 της παραγωγικής δυνατότητας του ενός και μόνο από τα 2-3 ελαιοτριβεία της Κω, επόμενο είναι να βλέπουν την Κω ως τη χρυσή λύση. Η αναβάθμιση του δημοτικού ελαιοτριβείου είναι επιβεβλημένη. Και ας μην βιαστεί κάποιος να πει ότι η Κάλυμνος δεν έχει μεγάλη ελαιοπαραγωγή. Θα τον διαψεύσει η πραγματικότητα, την οποία πρέπει πρώτα να εξετάσει υπεύθυνα και μετά να μετρήσει τις ανάγκες της Καλύμνου. Ας προσέξει λοιπόν η δημοτική αρχή αυτό το πρόβλημα της Καλύμνου.

Τι έγινε; Φωνή βοώντος εν τη (πολιτική) ερήμω, γιατί μέσα στην παράταξη του νέου δημάρχου κ. Γ. Ρούσσου υπήρχαν «απόψεις» εκ διαμέτρου αντίθετες για την τύχη του ελαιοτριβείου.

Το 2009, με μια μικρή αλλαγή πορείας, ο δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, σε συνέντευξη που έδωσε στις 16/9, γνωστοποίησε στο λαό της Καλύμνου ότι ξεκίνησε μεν την αναβάθμιση του ελαιοτριβείου, αλλά από τα πρώτα βήματα διαπίστωσε ότι η προηγούμενη δημαρχία που έκτισε το ελαιοτριβείο, η δημαρχία Διακομιχάλη, το έκτισε χωρίς οικοδομική άδεια. Όμως,  χωρίς την νομιμοποίηση του κτηρίου, είπε, δεν μπορεί να εντάξει το ελαιοτριβείο σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προκειμένου να το αναβαθμίσει. Υποσχέθηκε, λοιπόν, ότι πρώτα θα το νομιμοποιήσει πολεοδομικά και στη συνέχεια θα το αναβαθμίσει, όπως ακριβώς έκανε και με τα νέα σφαγεία. Ο επίλογος της συνέντευξης ήταν ότι του χρόνου (το 2010) το ελαιοτριβείο θα αποκτούσε καινούριες και πολύ πιο δυνατές μηχανές. Τι έγινε μετά; Τίποτα…

Οικονομική κρίση & Εμφύλιος

Δυστυχώς η γενική οικονομική κρίση και ο εσωτερικός εμφύλιος στην Κάλυμνο (που πάντα γκρεμίζει ό,τι πάει να γίνει) άφησαν το ελαιοτριβείο στα αζήτητα. Αποτέλεσμα, οι Καλύμνιοι επαγγελματίες ελαιοπαραγωγοί θα υποχρεώνονται και πάλι να τρέχουν στην Κω, αυξάνοντας έτσι το κόστος  της παραγωγής τους και μειώνοντας την ποιότητα του ελαιόλαδου τους, καθώς το ταξίδι στην Κω μακραίνει το χρόνο ανάμεσα στη συγκομιδή και την παραγωγή, το άλεσμα των ελιών. Στη γενική πτώχευση λαού και πολιτικών, οι Καλύμνιοι παραγωγοί πρέπει να πληρώνουν και το πηγαινέλα από την Κω, συν τα άλλα έξοδα και τις ταλαιπωρίες. Κι αν πέσει κανένα απαγορευτικό λόγω καιρού, οι ελιές θα υποχρεωθούν να περιμένουν στα καφάσια και τα σακιά τους.

Άντε… και του χρόνου

Δεν ξέρουμε τι σχεδιάζει η νέα δημαρχία Διακομιχάλη. Λογικά πρέπει να είναι αυτή που θα αναβαθμίσει το ελαιοτριβείο, αφού αυτή το ίδρυσε – έστω και παράνομα, με αυθαίρετο κτήριο. Οι φετινές δηλώσεις που μπορεί αν γίνουν δεν έχουν καμιά απολύτως αξία. Περιμένουμε να δούμε βήματα προς τα εμπρός, όχι άλλες… «δεσμεύσεις». Ευχή, ναι: Και του χρόνου με υγεία…

Οι εργαζόμενοι στο ελαιοτριβείο δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν τους παραγωγούς. Όσο βέβαια το επιτρέπουν οι μηχανές.

Για συνεννόηση, το τηλέφωνο του ελαιοτριβείου είναι: 22430-51369

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Έκθεση εικόνων

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση