Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δρ. Ταυλάριος: Είμαι ευπατρίδης, η οικογένεια μου δεν πήρε, έδωσε Κύριο

Στην συνέντευξη της Παρασκευής, 11.11.11, ο εκπρόσωπος του γραφείου τύπου του δημάρχου κ. Δρ. Ταυλάριος μίλησε σχεδόν αποκλειστικά «επί προσωπικού» και, κατ’ επέκταση, για την οικογένεια του: για την ευγενική καταγωγή της και την προσφορά της στην Κάλυμνο.

 

 Η αυστηρή κριτική…

Την προηγούμενη ημέρα, στο δημ. σ/λιο και μετά την παρουσίαση του απολογισμού των ταξιδιών του στη Γαλλία και την Αυστραλία, είχε υποστεί πολύ αυστηρή κριτική από την αξ. αντιπολίτευση. Είδε να μην εκτιμάνε και πολύ το βάρος της προσωπικής του προσπάθειας στον τομέα των αποδήμων, και επιπλέον άκουσε και πάλι (από το δ.σ. κ. Μ. Λελέκη) ότι «πληρώνεται με χρήματα του Καλυμνιακού λαού για να καθυβρίζει την αξ. αντ/τευση».

Σε ‘κείνο το δημ. σ/λιο (10.11.11) δε του δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσει με άνεση χρόνου και, όπως ήταν επόμενο, αξιοποίησε την εβδομαδιαία συνέντευξή του την επόμενη μέρα. Σ’ αυτήν, προσπέρασε συνοπτικά και επί τροχάδην την τρέχουσα επικαιρότητα (αν και αυτή κάθε εβδομάδα είναι η ίδια εδώ και μήνες: λιμενοβραχίονας, ΧΥΤΑ, αυτεπιστασία, ΑΝΕΚ κ.λπ., θέματα που τα ζυμώνει και τα ξαναζυμώνει η δημ. Αρχή χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς κάτι να προχωράει). Στη συνέχεια, αξιοποίησε όλο το χρόνο που είχε ως εισηγητής στο να μιλάει επί προσωπικού. Εξάλλου και τα ΜΜΕ δείχνουν πάντα απεριόριστη κατανόηση. Στη μακρά τοποθέτηση ο κ. Ταυλάριος μίλησε από καρδιάς και εξέφρασε με συναισθηματική φόρτιση, τα συναισθήματα πικρίας που του δημιούργησε η αμφισβήτηση του στο δημ. σ/λιο της προηγούμενης ημέρας.  

Ως υπεύθυνος των αποδήμων

Στην αμφισβήτηση της προσφοράς του ως υπεύθυνου του Γραφείου Αποδήμων (γραφείο βέβαια το οποίο ακόμη δεν έχει συσταθεί σ’ αυτούς τους 11 μήνες εξουσίας της δημαρχία Διακομιχάλη), αντιπαρέβαλε τις επαφές του που είχε με τις παροικίες Καλυμνίων στις δύο προαναφερόμενες χώρες και την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξαν οι συμπατριώτες της αλλοδαπής. Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η προσπάθειά του για προώθηση των καλύμνικων προϊόντων στις παροικίες των αποδήμων Καλυμνίων θα στεφθεί με επιτυχία.

«Με χρήματα του Καλυμνιακού λαού…»

Εκείνο όμως που φάνηκε να έθιξε περισσότερο τον κ. Ταυλάριο είναι η κουβέντα ότι πληρώνεται με χρήματα του Καλυμνιακού λαού. Αφού προσπέρασε αμφισβήτησε το κατά πόσο θα εισπράξει χρήμα λέγοντας «άσε να δούμε πρώτα το χρώμα του χρήματος και μετά να μιλάμε για χρήματα του Καλυμνιακού λαού», στάθηκε στο δικό του πολιτικό βιογραφικό και στην προσφορά της οικογένειας του στην Κάλυμνο.

Εμπειρία & αγώνες

Μίλησε για τη μακρά πολιτική του εμπειρία (ως υποψήφιος βουλευτής και νομάρχης Δωδεκανήσου), την οποία εκτίμησε ο κ. Διακομιχάλης και τον προσέλαβε ως ειδικό συνεργάτη του, και τη γνώση του σε θέματα δημοσιογραφίας, καθώς υπήρξε επί μακρόν εκδότης δικής του εφημερίδας. Επίσης, αναφέρθηκε και στους πολιτικούς του αγώνες (την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών) αναφερόμενος, κατ’ αντίθεση, σε όσους τον κατακρίνουν σήμερα αλλά τότε ήταν ανύπαρκτοι.

«Είμαι ευπατρίδης»

Ο κ. Ταυλάριος ήρθε σε έξαρση όταν, επεκτείνοντας τις προσωπικές του αναφορές, μίλησε για την οικογένειά του. Απαντώντας στην επίθεση του κ. Λελέκη που είχε δεχτεί στο δημ. σ/λιο είπε με ξεχωριστή έμφαση και αίσθημα περηφάνιας: «Είμαι ένας ευπατρίδης. Αυτό, και να το εξηγήσουν στον κ. Λελέκη, θα χρειαστεί μέρες να το κατανοήσει».

Παρένθεση: Επειδή και οι αναγνώστες μας πιθανόν θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν τι σημαίνει ευπατρίδης, εξηγούμε τον όρο: Ευπατρίδης είναι αυτός που κατάγεται από ανώτερη κοινωνική τάξη, την τάξη των Ευγενών. Ήταν η ξεχωριστή τάξη των πολιτών (στην αρχαία Αθήνα και τη μεσαιωνική Ευρώπη, στην Κάλυμνο και τη Δωδεκάνησο: επί ιπποτοκρατίας και τουρκοκρατίας), που διέθετε κοινωνικό κύρος και απολάμβανε ιδιαίτερες τιμές με τίτλους ευγενείας και μεγάλες κτηματικές εκτάσεις, τις οποίες καλλιεργούσαν οι δούλοι και, μετέπειτα, οι δουλοπάροικοι. Στην ευρωπαϊκή ιστορία των Νεότερων Χρόνων οι ευπατρίδες-ευγενείς ήταν οι καλλιεργημένοι πνευματικά, και βέβαια οι προνομιούχοι οικονομικά και πολιτικά. Ονομάστηκαν οι «ισχυροί του ξίφους», δηλαδή των τιμητικών αξιωμάτων, σε αντίθεση με τους «ισχυρούς του χρήματος», τους εμπόρους και ναυτικούς, την αστική τάξη, η οποία και πήρε την εξουσία στα χέρια της (στη Γαλλία το 1789, στην… Κάλυμνο από το 1840 και μετά. Κλείνει η εννοιολογική και ιστορική παρένθεση.

«Η οικογένειά μου δεν πήρε, έδωσε…»

Δεύτερο σημείο αναφοράς του κ. Ταυλάριου ήταν η οικογένειά του και η προσφορά της στα πολιτικά πράγματα της Καλύμνου. Τόνισε και εδώ με έμφαση: «Η οικογένειά μου δεν πήρε από την πολιτική, έδωσε στην πολιτική. Ο πατέρας μου διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας μας στην πολιτική και εγώ το υπόλοιπο».

Αυτές οι αναφορές του κ. Ταυλάριου ήταν χωρίς αμφιβολία μια εκ βαθέων έκφραση αγανάκτησης, πιστεύοντας ότι έτσι έδωσε αποστομωτική απάντηση στα όσα του καταμαρτυρούνε. Ήταν μια ανθρώπινη έκρηξη, δικαιολογημένη.

Και ο δήμαρχος είναι ευπατρίδης;

Δεν έχουμε κανένα λόγο να κριτικάρουμε τον κ. Ταυλάριο για τα περί «Ευπατρίδη» κ.λπ., αλλά, θέλουμε, δε θέλουμε μας δημιούργησε μια απορία: Ο κ. δήμαρχος, ο κ. Δ. Διακομιχάλης,  τον οποίο εκπροσωπεί ο κ. Ταυλάριος, νιώθει και αυτός ευπατρίδης; Γιατί το ύφος και η συμπεριφορά του ως τοπικού άρχοντα μας παραπέμπει σε τέτοιες ιστορίες… Εμφανίζει δύο πρόσωπα: το παιδί του λαού και ο ευπατρίδης πολιτικός, συν τα άλλα γνωρίσματα. Όποια ερμηνεία και να δίνει η παράταξη Διακομιχάλη στον όρο «ευπατρίδης», η Κάλυμνος σήμερα είναι δημοκρατικό νησί, αλλά πόσοι συμπεριφέρονται δημοκρατικά και πόσοι εργάζονται αποκλειστικά για το «ευ», της «πατρίδας.

Δεν ξέρουμε αν στην παράταξη Διακομιχάλη όσοι αισθάνονται «ευπατρίδες» είναι ικανοποιημένοι με το έργο τους.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version