Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Ανάφλεξη» στο δημ. σ/λιο και αποχώρηση των αντιπολιτεύσεων Κύριο

Το συζητούμενο θέμα ήταν ο απολογισμός του κ. Δρ. Ταυλάριου από τα ταξίδια του σε Γαλλία και Αυστραλία, αλλά οι προκλητικές κόντρες του προέδρου του δημ. σ/λίου «επέβαλαν» στην αποχώρηση των δύο αντιπολιτεύσεων.

 

Στο δημ. σ/λιο της 10ης/11/11 ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου για θέμα αποδήμων Καλυμνίων κ. Δρ. Ταυλάριος παρουσίασε τον απολογισμό του από την περίπου 20ήμερη εκστρατεία του προς τους Καλύμνιους μετανάστες στη Γαλλία και την Αυστραλία. Σκοπός της εξόδου του αυτής ήταν η σύσφιξη των σχέσεων της Καλύμνου με τους απόδημους συμπατριώτες μας, προκειμένου η μητροπολιτική Κάλυμνος να προωθήσει προϊόντα: σφουγγάρι, μέλι, κρίθινες κουλούρες, θρύμπη κ.α., και να πείσει τους Καλύμνιους της αλλοδαπής να επισκέπτονται οικογενειακώς, έστω κάθε δύο χρόνια(!), τη γενέτειρά τους ως τουρίστες.

Τον απολογισμό του ο κ. Ταυλάριος τον είχε καταθέσει στον κ. δήμαρχο, σύμφωνα με την υπηρεσιακή τάξη, και παράλληλα τον διένειμε στους δημ. σ/λους και τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν όλοι εγκαίρως για το περιεχόμενο του απολογισμού του στο δημ. σ/λιο. Συνέβη όμως σημεία του κειμένου να προκαλούν την αξ. αντ/τευση, γιατί, ενώ μιλούσε για ενότητα και παραμερισμό των παραταξιακών διαφορών και αντιπαλοτήτων, περιείχε αιχμές κατά της προηγούμενης δημ. Αρχής.

Αυτή η μόνιμη τάση του κ. Ταυλάριου για συγκρίσεις (που επαναλαμβάνει μονίμως και στις συνεντεύξεις τύπου ως εκπρόσωπος του γραφείου του κ. δημάρχου) έβαλε την πρώτη «φωτιά», την οποία όμως απέφυγε να την αναγάγει σε θέμα ο κ. Ρούσσος. Ωστόσο, στην τοποθέτηση του, σε πρώτη φάση, αφήνοντας το περιεχόμενο και την ουσία του απολογισμού, στάθηκε σε ζήτημα δεοντολογίας στη λειτουργία του δημ. σ/λίου και μίλησε για «θεσμική εκτροπή», επικαλούμενος τον κανονισμό λειτουργίας του δημ. σ/λίου σύμφωνα με τον οποίο τα θέματα εισηγούνται μόνο οι εκλεγμένοι και όχι οι ειδικοί συνεργάτες του κ. δημάρχου. Δεν έθεσε θέμα παραμονής του στην αίθουσα, αλλά αυτή ήταν η δεύτερη «φωτιά».

Ο δ.σ. της αξ. αντ/τευσης κ. Μ. Μασελλής στην τοποθέτηση του προέβη σε εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στις αιχμές του κ. Ταυλάριου εις βάρος της δημαρχίας Ρούσσου. Σε διαφοτερικό μήκος κύματος μίλησε ο δ.σ. της αξ. αντ/τευσης κ. Μ. Λελέκης, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Ταυλάριου, γιατί, όπως τόνισε με αγανάκτηση, «πληρώνεται με χρήματα του Καλυμνιακού λαού, για να καθυβρίζει στις συνεντεύξεις του την αξ. αντ/τευση και τον ίδιο προσωπικά στο θέμα της ΑΝΕΚ». Ήταν η τρίτη φωτιά, αλλά ακίνδυνη μέχρι τότε.

Ο κ. Γαλουζής στην τοποθέτησή του ήταν συναινετικός και σύντομος. Μάλιστα τις καλές του προθέσεις τις επιβεβαίωσε με την πρότασή του να συσταθεί από το δημ. σ/λιο Επιτροπή Αποδήμων Καλυμνίων για να συνδράμει το έργο του κ. Ταυλάριου. Πλην όμως την πρότασή του κ. Γαλουζή αντιμετώπισε με επιφύλαξη ο κ. πρόεδρος και σκεπτικισμό σε δεύτερο χρόνο - μέχρι να επεξεργαστεί στο μυαλό του πού το πάει η πρόταση.   

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δ.σ. της πλειοψηφίας κ.κ. Γ. Κοπανέζου και Ι. Τάτση, οι οποίοι, παρά την ηπιότητα στο ύφος τους, χωρίς να δείχνουν καθόλου κακή πρόθεση, στην προσπάθειά τους να ανεβάσουν ψηλά την προσφορά του κ. Ταυλάριου και, κατ’ αντίθεση, το παράλογο των τοποθετήσεων που προηγήθηκαν, άνοιξαν πιο βαθύ το χάσμα της αντιπαλότητας.

Το κακό ξέσπασε, μετά από συσσωρευτική φόρτιση, στην «αναμέτρηση» του προέδρου του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλά με τον επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης. Όταν ο κ. Γαλουζής ζήτησε να μιλήσει για 1΄ λεπτό (χωρίς να επικαλεστεί το δικαίωμά του για δευτερολογία), ο κ. Γαβαλάς του το απαγόρευσε «κάθετα». Επέμεινε πιο έντονα ο κ. Γαλουζής προβάλλοντας το δικαίωμα της δευτερολογίας, αλλά ο πρόεδρος ήταν ανένδοτος. Το αποτέλεσμα ήταν να ενοχληθεί έντονα ο κ.  Γαλουζής με την υποτιμητική στο πρόσωπό του στάση του κ. προέδρου και να καταγγείλει τη συμπεριφορά του κ. Γαβαλά αποσύροντας την παράταξή του στις θέσεις του ακροατηρίου, μέχρι να τελειώσει το θέμα αυτό. Παρ’ όλο όμως που  η παράταξη του κ. Γαλουζή είχε αποσυρθεί από τα έδρανα του δημ. σ/λίου, ο κ. Γαβαλάς συνέχισε να την κεραυνοβολεί, για να έρθει ως… φυσική συνέπεια η αποχώρηση της αξ. αντ/τευσης από την αίθουσα.  Αυτή ήταν η τέταρτη «φωτιά» - και αυτή με ευθύνη της παράταξης του κ. Διακομιχάλη.

Ακολούθησε η γενίκευση της ανάφλεξης από την αξ. αντ/τευση. Ο κ. Ρούσσος, απαντώντας στον αυταρχισμό του προέδρου, ανέβασε τους τόνους για τη θεσμική εκτροπή που επιβάλλει η δημ. Αρχή με τον απολογισμό του κ. Ταυλάριου και να καταλήξει με την αποχώρηση της παράταξής του από την αίθουσα του δημ. σ/λίου.

Απλώθηκε η παγωμάρα και έμεινε η συμπολίτευση, με άναυδους τους δημ. σ/λους της να καλούνται να εγκρίνουν τον απολογισμό του κ. Ταυλάριου. Το λόγο πήρε ο κ. δήμαρχος κατεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους, αλλά όχι στον κατάλληλο χρόνο. Ήταν πια αργά. Μιλούσε στη δική του πτέρυγα μόνο  και στα άδεια έδρανα της αντιπολίτευσης.

Έτσι, και το θέμα των αποδήμων πέρασε «διά πυρός και σιδήρου» στο «εύφλεκτο» δημ. σ/λιο και «κάηκε» με ευθύνη κυρίως του προέδρου του δημ. σ/λίου.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version