Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟΣ Κύριο

 Ε λοιπόν ναι, πρέπει να ομολογήσω ότι καταβάλλω φιλότιμες προσπάθειες για να γράψω κάτι θετικό τον τελευταίο καιρό. Δεν μπορώ καθόλου τη μιζέρια και την αναπαραγωγή της. Δεν μου πάει η μαυρίλα και ο πεσιμισμός. Με χαλάει εντελώς να αναδεικνύουμε χίλιες φορές την ημέρα το οφθαλμοφανές και να κλαίμε όλοι μαζί. Βαριέμαι, Φτάνει !

 Δύσκολο όμως πολύ, να βρεις τη χαραμάδα από φως, μέσα σε τόσο βαθύ σκοτάδι. Το γεγονός είναι ένα. Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Χωρίς σταθερά δεδομένα, χωρίς ασφάλειες και εγγυήσεις. Βιώνουμε καθημερινά την ελεύθερη πτώση, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. 

 Μοιάζει σαν να έχουν στραφεί ξαφνικά τα όνειρά μας εναντίον μας και μας εκδικούνται, ενώ το κοντέρ έχει μηδενίσει και όλα αρχίζουν από την αρχή, εντελώς διαφορετικά απ΄ότι τα ξέραμε ως τώρα.

  Η συλλογική μας συνείδηση υποφέρει καθημερινά και στενάζει μέσα από την ψυχολογία του Φόβου που την έχει κατακλύσει.  Φόβος για το αύριο, ανασφάλεια, αμηχανία απέναντι στις εξελίξεις. Και ο φόβος είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δηλητήριο. Ένα καταλυτικά ισχυρό, σχεδόν καθηλωτικό  συναίσθημα τόσο για την ατομική όσο και για την κοινωνική ψυχολογία.

 Ακυρώνει την προσωπικότητα, την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα του ατόμου. Διαβρώνει και διαρρηγνύει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού, καθώς ο σκληρός αγώνας της ατομικής επιβίωσης καταργεί κάθε έννοια και «πολυτέλεια» συλλογικότητας αλλά και κοινωνικής γαλήνης. Κι ο Φόβος είναι τελικά που πολλές φορές αποδεικνύεται περισσότερο ολέθριος και επικίνδυνος από την ίδια την κατάσταση που τον έχει προκαλέσει . 

 Μέσα σε αυτό το άγνωστο τοπίο της νέας πραγματικότητας, επιβάλλεται όλοι να βρούμε και νέες ισορροπίες, αλλιώς την έχουμε πατήσει κανονικά. Μέσα από τη συνειδητοποίηση της κατάστασης μπορεί ευκολότερα να προκύψει και η αντιμετώπισή της άλλωστε.

 Θεμελιώδης νόμος λοιπόν κάθε Ολιστικής θεωρίας που σέβεται τον εαυτό της είναι πως θα πρέπει να αποδεχόμαστε όσα δεν μπορούμε να αλλάξουμε, να προσπαθούμε να αλλάξουμε όσα μπορούμε και να έχουμε κυρίως τη διορατικότητα να διαχωρίζουμε τα μεν από τα …Δεν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

 Να συνειδητοποιήσουμε ότι η ουσιαστική ευτυχία και συναισθηματική μας γαλήνη, είναι καταστάσεις περισσότερο εσωτερικές τις οποίες μπορούμε -με φιλότιμες βέβαια προσπάθειες- να  κατακτήσουμε όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες. Τα γεγονότα άλλωστε μας επηρεάζουν μόνο στο βαθμό που τα αφήνουμε να το κάνουν.

 Να αποδεχθούμε μια και καλή, την ύπαρξη του Αγνώστου στη ζωή μας. Αλλιώς, του αστάθμητου παράγοντα, του X-Factor που λένε και στα ριάλιτυ. Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και όταν κάνουμε σχέδια, αυτά μια χαρά μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη.  Ακόμα και όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε μπορούν άνετα να μας διαψεύσουν. Άνθρωποι και καταστάσεις μπορεί να παρουσιάσουν ξαφνικά μια άλλη, διαφορετική τους πλευρά από ότι ήδη ξέραμε. Η σιγουριά μας δηλαδή, σε κάθε της μορφή, είναι ουσιαστικά μια ουτοπία αν το καλοσκεφτούμε. Οπότε τι είχαμε τι χάσαμε.

 Να δούμε τη θετική πλευρά των γεγονότων , έστω κι αν αυτή είναι η περισσότερο αθέατη , και να αναζητήσουμε τελικά μέσα στο ίδιο το πρόβλημα, τον σπόρο της λύσης του.  Μπορεί να είναι για όλους μας ένα καλό μάθημα αυτοκριτικής, αυτογνωσίας και ….αυτορρύθμισης γενικώς με βάση τα νέα δεδομένα.

  Κι εν πάση περιπτώσει, αν δεν σας φαίνεται να λειτουργεί στην πράξη τίποτα από όλα αυτά, τότε όλοι μαζί ραντεβού στον ψυχολόγο για ……επαναπροσδιορισμό και ενδοσκόπηση, που λέει και η φίλη μου η Ελ. Ακρίτα .

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση