Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απάντηση του κ. Γ. Ρούσσου στον κ. Γ. Γαλουζή Κύριο

Ο επικεφαλής της αξ. Αντ/τευσης κ. Γιώργος Ρούσσος, μετά την απάντηση του κ. Γιάννη Γαλουζή, επικεφαλής τις ελ. αντ/τευσης, επανέρχεται με την παρακάτω επιστολή του.

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ                                     

«ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»         

ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ                                 

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΡΟΥΣΣΟΣ

Κάλυμνος  17 Οκτωβρίου 2011

Aρ. Πρωτ. : 0019

 

Προς:

Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. ΓΑΛΟΥΖΉ Ι.

Κοινοποίηση:

  1. Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Διακομιχάλη Δ
  2. Πρόεδρο του Δ.Σ. Καλύμνου κ. Γαβαλά Ν.
  3. Δημοτικούς Συμβούλους Καλύμνου (διά της Γραμματείας του Δήμου)
  4. ΜΜΕ Καλύμνου

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ (ΠΔ):  ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Αγαπητέ Γιάννη ,

Έλαβα και διάβασα την απαντητική επιστολής σου σε συνέχεια των 2 προηγηθέντων δικών μου για το θέμα.

Καταρχήν σε ευχαριστώ γιατί άσχετα από το περιχεόμενο της απάντησης σου αυτής είναι μια απάντηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αποδεικνύει ότι μπορούμε να διεξάγουμε τον δημόσιο διάλογο έστω και με αντιπαράθεση.

Θα προσπαθήσω να δώσω συνέχεια στην επιστολή σου αυτή με την παρούσα επιστολή μου και για χάριν συνεννόησης θα συνεχίσω την απάντηση σε αντιστοίχηση στην αρίθμηση και δομή της δικής σου επιστολής και στο τέλος θα παρουσιάσω την πρόταση μου για την συνέχεια. (Ο όποιος τρίτος αναγνώστης της παρούσας επιστολής μου καλό θα είναι να έχει στην διάθεση του συγχρόνως και την επιστολή του κου. Γαλουζή για να μπορέσει να κατανοήσει την κάθε απάντηση σε αντιστοίχηση με αυτήν).

 

1ο  Πραγματικά έτσι είναι. Είμαι υπέρμαχος της διερεύνησης κοινών τόπων μεταξύ μας.

 

2ο  Δεν θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για το τι έκαμα για την συνεννόηση μας όσο ήμουν Δήμαρχος. Αν το έκανα αυτό θα οδηγούσα την συζήτηση σε μια αντιπαράθεση για το τι έκαμα ή δεν έκαμα ως Δήμαρχος για το θέμα και αυτό δεν νομίζω ότι θα ήταν παραγωγικό. Μπορείς προσωπικά και ως παράταξη να έχεις τις απόψεις σου επί αυτού και να τις προωθείς όπως και όποτε θέλεις και εγώ με την παράταξη μου να τις αντικρούω όπως και όπως θέλουμε. Σε τι όμως μας εμποδίζουν οι όποιες απόψεις μας επί του θέματος , στο να προσπαθήσουμε να βρούμε ΣΗΜΕΡΑ κοινούς τόπους μεταξύ μας αλλά και με τον σημερινό Δήμαρχο? Γιατί μια τέτοια προσπάθεια είναι υποκριτική? Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Μήπως είναι λάθος η πεποίθηση μου ότι ο λαός προσδοκά μια ελάχιστη συνεννόηση από όλους μας άσχετα με το παρελθόν του καθένα μας και άσχετα από τις όποιες υπαρκτές ή μη διαφορές μας? Μήπως αντίθετα μια τέτοια προσπάθεια είναι απολύτως ειλικρινής και ώριμη στηριζόμενη στην εμπειρία του παρελθόντος και επιβαλλόμενη από τις αναγκαιότητες του παρόντος και του άμεσου μέλλοντος?

 

Όσον αφορά τα περί χαμένης μου αξιοπιστίας επίσης δεν θα δώσω συνέχεια. Πιστεύω ότι και εσύ πιστεύεις ότι στην πολιτική , τον βαθμό της αξιοπιστίας του καθενός μας , τον απονέμει ο λαός στις εκλογές και αυτό είναι που μετράει άσχετα από την πεποίθηση που έχει ο καθένας για τον εαυτό του ή για τους άλλους.

 

Πραγματικά κάθε εξουσία θέλει συναίνεση. Συμφωνώ με αυτό. Σε τι όμως μας αφορά σήμερα αυτό αφού δεν έχουμε εξουσία ούτε εγώ ούτε εσύ?

Νομίζω ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή όπως κάθε Δημοτική Αρχή θα ήθελε μια πραγματική σύγκλιση επί όσο το δυνατόν περισσότερων θεμάτων. Άλλωστε ήδη στο Δ.Σ. δεν το πετυχαίνουμε αυτό στα περισσότερα θέματα? Δεν είναι αυτό απόδειξη ειλικρίνειας , το ότι δηλαδή όντας στην αντιπολίτευση προτείνω συγκλίσεις, την ίδια στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιθέσεις σε εξέλιξη περισσότερο με την Δημοτική Αρχή και λιγότερο με εσένα και την παράταξη σου? Είναι ίσως τόσο καλό για να γίνει αποδεκτό ως αληθινό? Οι καιροί όμως απαιτούν από όλους μας μια τέτοια υπέρβαση.

 

3ο  Πιθανόν να έχεις δίκιο λέγοντας ότι δεν έχει νόημα ο όποια συζήτηση μεταξύ μας αν δεν συμμετάσχει και η Δημοτική Αρχή. Το δίκιο αυτό όμως αν υπάρχει, αφορά προφανώς μόνο την παρούσα Δημοτική Περίοδο.

Μια συζήτηση με την συμμετοχή και της Δημοτικής Αρχής είναι προφανώς η καλύτερη δυνατή εξέλιξη και προσωπικά προσπαθώ για αυτό και την αναμένω. Όμως όσο αυτό δεν γίνεται , πως θα σου φαινόταν να καταφέρναμε έστω οι δύο παρατάξεις μας να συμφωνούσαμε σε κάποιους κοινούς τόπους καθώς και στο τρόπο προώθησης τους και επικαιροποίησης τους με τις απόψεις της δημοτικής αρχής?. Δεν αξίζει άραγε τον κόπο κάτι τέτοιο? Και αν τελικά δεν καταφέρουμε να προωθήσουμε συνθέσεις με την δημοτική αρχή , δεν θα μας μείνει ως μια καλή παρακαταθήκη για την όποια επόμενη Δημοτική Αρχή ένας χρήσιμος κατάλογος των όποιων συμφωνιών μας? Δεν νομίζεις ότι η ύπαρξη και μόνο ενός ξεκάθαρου καταλόγου συμφωνιών  μας από μόνη της θα συνιστούσε σημαντική βοήθεια για την όποια δημοτική αρχή αλλά και σημαντικό κείμενο προσανατολισμού της τοπικής μας κοινωνίας? Το ολιγότερο αγαπητέ Γιάννη θα μας βοηθούσες να διορθώσουμε εμείς τις αντιλήψεις και τις απόψεις μας. Δεν νομίζεις ότι έστω και αυτό αξίζει τον κόπο σου?

 

Προσπερνώ επίσης την παρατήρηση σου περί θέλησης μου να είμαι πάντα το σημείο αναφοράς. Νομίζω ότι αδικεί εκτός από εμένα και την δική σου προσπάθεια για μια εικόνα ενός ήπιου και διαλλακτικού ανθρώπου.

Δεν καταλαβαίνω την αναφορά σου περί διακριτότητας των ρόλων μου ως Αντιπολίτευση στον Δήμο και ως ειδικού συνεργάτη του κ. Υφυπουργού Τουρισμού. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως εισέρχεται στην παρούσα συζήτηση αυτή η παρατήρηση. Βέβαια συμφωνώ απόλυτα για το ότι πρέπει να πετυχαίνω πάντα αυτή την διακριτότητα των ρόλων και πίστεψε με το προσπαθώ κάθε στιγμή . Σε κάθε περίπτωση που δεν τα καταφέρνω ζητώ την καλόπιστη επισήμανση από το οποιονδήποτε για διόρθωση πορείας. Προς το παρόν δεν έχω την αίσθηση ότι έχω χαλάσει αυτή την ισορροπία.

 

Όσον αφορά την συνεδρίαση του Δ.Σ. για την αλιευτική πολιτική και το Leader αλιείας ειλικρινά πάλι δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Σε κάθε περίπτωση όμως αν σε αυτό διαφωνούμε, μπορούμε να διαφωνούμε , αλλά αυτό δεν εμποδίζει να συμφωνούμε σε κάτι άλλο και αυτό είναι το νόημα του προγράμματος κοινών τόπων που σου προτείνω. Δεν προτείνω να συμφωνούμε σε όλα, προτείνω να βρούμε που συμφωνούμε γιατί πολύ απλά υπάρχουν θέματα που συμφωνούμε.

 

Όσον αφορά την αναφορά σoυ για την δήθεν αντίφαση του να θέλω συναίνεση και την ίδια στιγμή να καταθέτω μήνυση ή ένσταση για το θέμα του ΧΥΤΑ πάλι σημειώνω ότι ισχύει και εδώ ότι διαφωνούμε και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε άλλα θέματα. Βέβαια όσον αφορά την μήνυση περίμενα να γίνει κατανοητή ως ελάχιστη πράξη προάσπισης της υπόληψης μου αφού είμαι καταγγελλόμενος ως κλέφτης. Ούτε αυτό το δικαίωμα μου αναγνωρίζεις? Ας είναι και έτσι. Και πάλι αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεννοηθούμε για άλλα πράγματα που δεν διαφωνούμε. Απλά σου υπενθυμίζω μια κουβέντα πρόσφατη του αδιάφθορου κατά κοινή ομολογία τέως Προέδρου της Βουλής, του κ. Κακλαμάνη Νικήτα: «οι πολιτικοί δεν πρέπει να κάνουν μηνύσεις για κανένα λόγο εκτός από ένα: όταν κατηγορηθούν ως κλέφτες. Στην περίπτωση αυτή οφείλουν να υποβάλουν μήνυση». Αγαπητέ Γιάννη δεν ζητώ την πολιτική εμπιστοσύνη σου ούτε καταθέτω την δική μου. Δεν ζητώ να ταυτιστούμε. Ζητώ να προσπαθήσουμε να βρούμε που συμφωνούμε ως πολιτικά πρόσωπα ή και ως παρατάξεις , στις πολιτικές και αναπτυξιακές μας θέσεις για την Κάλυμνο. Τόσο απλά.

 

Σε σχέση τώρα με το απομεινάρι της προεκλογικής μας αντιπαράθεσης περί ανεπάρκειας. Ας το ξεκαθαρίσουμε τώρα , είναι καλή ευκαιρία. Δεν θεώρησα ποτέ ότι είστε ανεπαρκείς τόσο εσύ όσο και οι συνεργάτες σου ως πρόσωπα , επαγγελματίες και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας. Αυτό που είπα είναι ότι δεν είστε πολιτικά και διοικητικά επαρκείς, για την ευθύνη διαχείρισης και διοίκησης του Δήμου στην τότε χρονική στιγμή σύμφωνα με τις όποιες γνώσεις σας και την όποια εμπειρία σας. Αυτό δεν είναι προσβολή , είναι μια άποψη που με τίποτα δεν σημαίνει ότι σας θεωρώ ανεπαρκείς δηλαδή ανίκανους . Σε κάθε περίπτωση αυτό πέρασε. Και αν υπάρχει κάποια σχετική πικρία νομίζω ότι είναι καθήκον του πολιτικού αρχηγού μιας παράταξης να την ξεπεράσει. Προσωπικά προσπερνώ τόσα και τόσα όπως π.χ. όσα μου λες στην απαντητική σου επιστολή για το εν λόγω θέμα.

 

Τα περί μακράς γαϊδούρας  κ.λ.π. και το μπέρδεμα στην συζήτηση θεμάτων της γενικότερης πολιτικής σκηνής επίσης τα προσπερνώ γιατί στον βαθμό που έχουν επιρροή στην τοπική πολιτική σκηνή (και έχουν)  θα μπορέσουμε να τα δούμε στην μεταξύ μας συζήτηση πάλι εργαζόμενοι στο να βρούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και ίσως αυτές οι συμφωνίες ή διαφωνίες μας να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον από άλλα θέματα. Που λοιπόν υπάρχει πρόβλημα για την μεταξύ μας συζήτηση? Από την όποια συμφωνία μας επί των όποιων θεμάτων είναι προφανές ότι θα βγούμε κερδισμένοι όλοι και μαζί η Κάλυμνος . Δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να βγει κερδισμένος μόνο ένας όπως λες.

 

Να είσαι σίγουρος Γιάννη ότι μετά από 4 χρόνια Έπαρχος, 4 χρόνια επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, 8 χρόνια Δήμαρχος και συνολικά από 14 χρονών στην μαχόμενη τοπική πολιτική σκηνή, το μόνο που δεν κυριαρχεί στις σκέψεις και τις πράξεις μου είναι η κατάληψη με το στανιό της εξουσίας. Ιδίως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που η άσκηση της είναι κάτι επικίνδυνο. Βρισκόμενος πιστεύω στην φάση της ωριμότητας της πολιτικής μου διαδρομής προβαίνω στην πρόταση για τους «ΚΟΙΝΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ» ακριβώς χωρίς να έχω στο μυαλό μου την κατάληψη με το στανιό της τοπικής εξουσίας αλλά σκοπεύοντας να βοηθήσω στον εξοπλισμό της Καλύμνου με μια νέα κουλτούρα πολιτικού διαλόγου που θεωρώ ως ελάχιστο υπαρξιακό όρο για να μπορεί να υπάρχει κάποια αισιοδοξία για την τοπική διακυβέρνηση άσχετα ποιος θα έχει την ευθύνη της. Με ενδιαφέρει να ζήσω με την οικογένειά μου σε μια Κάλυμνο ( και μακάρι να ζήσουν και τα παιδιά μου στην Κάλυμνο ….) που αν μη τι άλλο θα έχει κατακτήσει το δικαίωμα στην συζήτηση και στην προσπάθεια συνεννόησης. Τουλάχιστον αυτό. Όσον με αφορά, σε πληροφορώ ότι υπάρχουν πολύ ποιο ενδιαφέροντα πράγματα να κάμω στην ζωή μου, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικογένειά μου αλλά και σε σχέση με το εαυτό μου. Το ότι συνεχίζω οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα αίσθημα καθήκοντος προς την κοινωνία και την πατρίδα που μας γέννησε και της οφείλουμε πολλά αλλά και γιατί εκτός από τα έργα που πολλά της παραδώσαμε θέλω να συμβάλω και στην καλυτέρευση των κοινωνικών μας σχέσεων και στην παράδοση μιας καλύτερης και ανθρωπινότερης πολιτικής διαδικασίας για τις επόμενες γενιές. Ως γονιοί ξέρουμε πολύ καλά ότι τα παιδιά μας μπορούν να ζήσουν και να αγωνιστούν στην ζωή τους σε μια Κάλυμνο της επαγγελματικής δυσκολίας, αλλά είναι αμφίβολο αν αντέχουν να το κάμουν σε μια Κάλυμνο της κακίας, της ασυνεννοησίας, των αποκλεισμών, της μισαλλοδοξίας και της αυταρέσκειας, της αγένειας και της επιθετικότητας πολιτών και πολιτικών, της κυριαρχίας της φήμης και της καχυποψίας. Και είναι καθήκον  μας απέναντι στα ίδια τα παιδιά μας. Είχα την ευκαιρία στον προεκλογικό αγώνα να μιλήσω με ειλικρίνεια για την προσωπική μου συμμετοχή σε όλη την προηγούμενη περίοδο και την προσωπική μου φιλοδοξία να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην αλλαγή της νοσηρής πολιτικής μας πραγματικότητας. Το ίδιο πιστεύω ότι επιδιώκεις και εσύ , άλλωστε είναι ιδρυτική θέση της παράταξης σου.

 

Συμφωνώ μαζί σου ότι ο ύψιστος κοινός τόπος τόσο θεσμικά όσο και χωροταξικά είναι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Μα για αυτόν τον ύψιστο κοινό τόπο γίνεται η συζήτηση. Ποιος είπε ότι η εργασία και προεργασία συνεννόησης για σοβαρά θέματα της Καλύμνου θέλουμε να ολοκληρωθεί εκτός Δημοτικού Συμβουλίου? Αλλά και αν ακόμα γίνει μια συζήτηση μεταξύ μας που ίσως δεν οδηγήσει για κάποιο θέμα στην επικύρωση και την θεσμοθέτηση συμφωνιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, πως τεκμαίρεται ότι αυτή η συζήτηση είναι λάθος, άχρηστη ή αχρείαστη? Είναι προφανές ότι κάθε προσπάθεια εύρεσης συμφωνιών είναι χρήσιμη και για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και στην αρνητική κατάληξη της ακόμα αφού θα έχει βοηθήσει να γίνουν ξεκάθαρες οι διαφορές.

 

Πραγματικά η συναίνεση δεν υιοθετείται αλλά οικοδομείται!!! Συμφωνώ απόλυτα σε αυτή σου την θέση.

Αυτήν την θέση ακριβώς προσπάθησα να υπηρετήσω με την παρούσα επιστολή μου και ξεκαθαρίζω για μια ακόμα φορά: Δεν χρειάζεται να πετύχουμε «με το στανιό» μεγάλες και ευρείες συναινέσεις (μακάρι βέβαια…), αξίζει όμως να βρούμε που συμφωνούμε έστω και διακριτά σε ορισμένα θέματα. Προχωρώντας κοινή πολιτική για όσα συμφωνούμε χτίζουμε τους όρους επίτευξης και άλλων συμφωνιών, οικοδομούμε την συναίνεση κάθε φορά σε υψηλότερο επίπεδο και αν οι διαφωνίες μας αποδειχτούν περισσότερες πάλι όφελος για την αποκατάσταση της πολιτικής θα είναι αφού θα ξέρουμε και εμείς και ο Λαός τα όρια των πολιτικών μας επιλογών.

 

Αγαπητέ Γιάννη , νομίζω ότι περαιτέρω θεωρητική συζήτηση θα ήταν ίσως χωρίς νόημα. Προς διευκόλυνση της προσπάθειας αποσύρω κάθε διαδικαστική και ουσιαστική πρόταση που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από την μεριά μου και περιμένω τόσον από εσένα, όσο και από τον κ. Δήμαρχο και το Πρόεδρο του Δ.Σ. αλλά και τον κάθε δημοτικό σύμβουλο ή απλό συμπολίτη μας που θα είχε να προσφέρει θετικά ,στη προσπάθεια διερεύνησης των ΚΟΙΝΩΝ ΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, την συνέχεια με μια πρόταση συγκεκριμένου θέματος για έναρξη της συζήτησης.

Έχω σημειώσει τις 2 προτάσεις σου όπως περιληπτικά τις διατύπωσες τηλεοπτικά:

1. μια ενιαία πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους του Δήμου μας και

2. την λήψη δανείου ώστε να αποπληρωθούν τα χρέη προς τους ντόπιους Καλύμνιους προμηθευτές.

Τι κακό θα κάναμε αν προχωρούσαμε στην μορφοποίηση αυτών των προτάσεων σε επίπεδο εφαρμογής και την επιδίωξη συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση τους?. Νομίζω ότι μόνο καλό θα προσφέραμε.

Φυσικά εννοείται πως εξακολουθώ να αναμένω την εκδήλωση σχετικής πρωτοβουλίας και από τον κ. Δήμαρχο.

          Αναμένοντας την θετική πρωτοβουλία σου

Γιώργος Α Ρούσσος

Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας

τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version