Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η καθαριότητα σε μαύρο χάλι, «σκάνδαλα» & προσγειώσεις «ούφο» Κύριο

 

Η πολιτική ζωή της Καλύμνου έχει εκτραπεί σε κραυγές για ανύπαρκτα σκάνδαλα, ενώ όλα τα προβλήματα του νησιού, τα μεγάλα και της καθημερινότητας, με πρώτο και καλύτερο την καθαριότητα, μένουν στάσιμα.

 

Τηλεοπτικές παρουσίες

Κάθε τρεις και λίγο ακούμε τη δημ. Αρχή να καταγγέλλει και ένα νέο σκάνδαλο ή να αποκαλύπτει δήθεν άγνωστες πτυχές σκανδάλου που μας το φύλαγε σαν μυστικό. Άλλοτε ο ίδιος οκ. Δήμαρχος (βέβαια πάντα προσεκτικός – εξαιρούνται οι τηλεφωνικές του παρεμβάσεις, οι οποίες κατά κανόνα είναι παρορμητικές), άλλοτε αντιδήμαρχοι (συνήθως καλοί στην παρουσία τους) ή στελέχη της δημ. Αρχής ως καθ’ ύλην αρμόδιοι (με πολλή αερολογία). Έως εδώ μπορεί να πει κανείς ότι τα πράγματα είναι περίπου καλά.

Τελευταία όμως σκάνε μύτη κάτι εξαφανισμένα από καιρό «ούφο», τα οποία παίρνουν εντολή από τον «πύργο ελέγχου» της Παράταξης και προσγειώνονται σε κανάλια, πάντα βάσει «σχεδίου πτήσης», και μιλάνε επιθετικά σαν κομμένες κεφαλές, ακολουθώντας τη «λογική» της ναζιστικής προπαγάνδας που λέει «βάρα, μάγκα, και ό,τι κάτσει». Αυτή είναι η γραμμή κάθε πολιτικού σκουπιδαριού.

Η αθλιότητα της καθαριότητας

Κι αν αφήσουμε τις δήθεν «βόμβες» κρότου-λάμψης που 10 μήνες τώρα μας ρίχνουν για να καλύψουν την απραξία και να μας εκτυφλώσουν, δεν μπορούν να γλιτώσουν από την άθλια εικόνα της καθαριότητας. Ένα ζήτημα που το παλεύει η δημ. Αρχή εδώ και ακόμη δεν μπόρεσε να δώσει μια υποτυπώδη λύση –  παρέκβαση:  πέρσι οι ξενοδόχοι είχαν κράξει την προηγούμενη δημαρχία για την ελλιπή καθαριότητα, φέτος ούτε κιχ δεν έβγαλαν.

Η βδομάδα που πέρασε, 2-8 Σεπτεμβρίου, ήταν από τις πιο τραγικές. Μια Κάλυμνος μες στο σκουπίδι. Το κακό είχε αρχίσει από την Παρασκευή, 31 Αυγούστου, τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, αλλά δεν γράψαμε τίποτα, γιατί ήταν και αυτές οι απεργίες των εργαζομένων στην Καθαριότητα, που δυσκόλευαν το έργο της δημ. Αρχής. Ήρθε όμως η 1η και η 2α Σεπτεμβρίου και το κακό χειροτέρευε, γιατί τα Σαββατοκύριακα η δημ. αρχή, όπως ανακοίνωσε, εφαρμόζει το «κόλπο» να μη μαζεύει σκουπίδια. Ξαναπήραμε φωτογραφίες αλλά και πάλι δε γράψαμε τίποτα. Πέρασε όμως η βδομάδα 3-8 Σεπτεμβρίου, χωρίς να γίνει αισθητή η παρουσία του Δήμου. Έγιναν κάτι μικρομαζέματα. Και πάλι δε μιλήσαμε.

Και ήρθε η επόμενη Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, με την φοβερή καταιγίδα, για την οποία 4-5 μέρες πριν ενημέρωναν οι τηλεοράσεις και η ΕΜΥ με ανακοινώσεις της. Η Κάλυμνος γέμισε παντού σκουπίδια. Μέχρι και η Πλατεία Χριστού. Στη διαδρομή από την Πόθια μέχρι τον Πάνορμο έβλεπε κανείς στους δρόμους τους δημότες έξω από τα σπίτια τους και επί του δημόσιου δρόμου με σκούπες, χτένες και λάστιχα νερού για να καθαρίσουν το χώρο τους από το μαύρο τους το χάλι. Άφαντη και πάλι η δημαρχία. Πολύ ωραία βέβαια η εικόνα των συνειδητών πολιτών που καθαρίζουν τους δρόμους, μόνο που αυτή τη δουλειά κάνουμε μερικοί πολίτες ένα χρόνιο τώρα – αλλά και επί προηγούμενη δημαρχίας. Η σημερινή δη. Αρχή απλώς καμαρώνει τους πολίτες. Βέβαια, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, δεν καμάρωνε τους πολίτες, αλλά κατάγγελλε την τότε δημαρχία Ρούσσου ότι είχε αφήσει την Κάλυμνο να βρομάει. Σήμερα που έγινε εξουσία καμαρώνει τους «υπεύθυνους πολίτες». Δηλαδή, εμείς πληρώνουμε τους αξιωματούχους του Δήμου για να μας καμαρώνουνε! 

 «πύργος ελέγχου» & «ούφο» 

Αλλά η δημ. Αρχή έχει και άλλη μέθοδο του «πολιτεύεσθαι» με πολιτική. Επειδή αυτή τη περίοδο πολλά μαύρα σύννεφα συνάχτηκαν πάνω από το κεφάλι της, εξαιτίας της απόφασης που πήρε η  εισαγγελέας πρωτοδικών να στείλει στο Αρχείο ως αβάσιμες τις καταγγελίες Διακομιχάλη-Τάτση για δήθεν σκάνδαλο €500.000 στο ΧΥΤΑ, και η βδομάδα που πέρασε ήταν λιγάκι… κόλαση, ο «πύργος ελέγχου» της δημ. Αρχής προσγειώνει «ούφο» σε δικά της κανάλια, για νακαλύψει με ακατάσχετη μπουρδολογία τα κενά της, όπως είναι π.χ. η ΑΝΕΚ. Η ναυτιλιακή εταιρία του Δήμου είναι η πιο μαρτυρική εταιρία. Την έχουνε «ξεσκίσει» στη δυσφήμηση οι ίδιοι οι διαχειριστές της. Την παρουσιάζουν με παλιές μηχανές στο Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ (με ό,τι αυτό δημιουργεί στη σκέψη του υποψήφιου επιβάτη) και χωμένη μέσα στην κομπίνα. Και… σαν «σωτήρες» μας υπόσχονται ότι θα την σώσουν. Μας προσκαλούν μάλιστα όλους να τους συμπαρασταθούμε για τη σωτηρία της ΑΝΕΚ. Με άλλα λόγια, έχουμε μια παρόμοια «πολιτική» σαν αυτή που εφαρμόζει η δημ. Αρχή στην άθλια καθαριότητα.

Και η υπόθεση έχει βάθος. Η μέθοδος να βγαίνει από την παράταξη του κ. Διακομιχάλη ένα πρόσωπο β΄ και γ΄ κατηγορίας και να παρουσιάζει στην «τηλεόραση-εργαλείο» με εντεταλμένη δημοσιο-γραφική αποστολή δήθεν «ντοκουμέντα» που φυλάσσονται επιμελώς στο «οπλοστάσιο» του κ. δημάρχου, με την αποστολή να ρίξει μερικά χημικά σε  πρόσωπα που «ενοχλούν» τη δημαρχία – μια δημαρχία απειλών και μηνύσεων -, είναι μέθοδος που «παιζόταν» πριν μισό αιώνα στα αμερικάνικα καουμπόικα, με το γνωστό τρίγωνο του διαβόλου: «ο καλός» (ο κρυμμένος δήμαρχος που δεν πήρε είδηση την εκτροπή), «ο κακός» (που βγαίνει στην τηλεόραση σαν ούφο-εκδικητής) και «ο άσχημος» (το θύμα που δεν αρέσει στη δημ. Αρχή). Παρόμοιοι ρόλοι «παίζονταν» παλιά και στην Ασφάλεια κατά τις ανακρίσεις πολιτών - αλλά αυτό είναι… άσχετο.

Και έστι φτάσαμε στο έσχατο σημείο της πολιτικής αθλιότητας, χειρότερο και από το επίπεδο ξεχειλισμένου κάδου σκουπιδιών: Ο «πύργος ελέγχου» να γνωρίζει την αλήθεια, αλλά εφοδιάζει με «εκρηκτικό υλικό» που θέλει και «πυροδοτεί» το κάθε «ούφο» του. Χωρίς να αποκλείεται και το άλλο: το ίδιο το «ούφο» να γνωρίζει την αλήθεια και όμως να ρίχνει τα χημικά του από παραταξιακό πατριωτισμό και καμάρι λεβεντοάσχετου παλικαριού. Αν αυτό δεν είναι πολιτική σκουπιδαριού, τότε τι είναι;

«άνθρωποι»-«εργαλεία»

Κανένας λόγος δε γίνεται για την αθλιότητα της καθαριότητας. Πολύ περισσότερο, κουβέντα δε βγαίνει από τα λαλίστατα στόματα των «ούφο» για τα «καυτά» θέματα. Λέξη για τη στασιμότητα όλων των μεγάλων έργων. Αφήνουμε πια τις προεκλογικές υποσχέσεις και δημόσιες «δεσμεύσεις» περί παραιτήσεως αν δεν υλοποιηθούν στην ώρα τους όλα τα ΘΑ-ΘΑ-ΘΑ.

Ο κ. Διακομιχάλης είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα εξαιτίας της γενικότερης κρίσης (το είπαμε κατ’ επανάληψη στην τηλεόραση και το γράψαμε), αλλά σήμερα συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο και «εργαλείο» («ανθρώπους-εργαλεία» για «ειδικές αποστολές») για να στρέψει την προσοχή του κόσμου αλλού. Και λίγο-πολύ θέλει να εμφανίζεται ως τραγικός ήρωας που παλεύει με χίλιες δυο αντιξοότητες, ωστόσο όμως μετέρχεται μεθόδους τακτικές που δεν ταιριάζουν σε πολιτικό που θέλει να λέγεται και άνθρωπος. Θέλει να εκπέμπει την εικόνα του αγνού ηγέτη και ανώτερου πολιτικού, και ότι όλα τα κακά γίνονται εν αγνοία του, ενώ ξέρει και «η κουτσή Μαρία» (που τον ψήφισε με πάθος) ότι τίποτα δε γίνεται, χωρίς να μην έχει ενημερωθεί προηγουμένως ο κ. Διακομιχάλης και να έχει δώσει «γραμμή», μέθοδο, τακτική και στόχο. Και αλίμονο σ’ αυτόν που έχει «προκηρυχθεί» σαν στόχος.

Η εμπειρία 17 ετών

Ο κ. Διακομιχάλης – θα το ξαναπούμε - έχει το περιθώριο αλλά και την υποχρέωση να αλλάξει τακτική και να μη ζει με την πλάνη ότι όλοι του οι «στόχοι» είναι εύκολοι για χτύπημα και εξόντωση. Η εμπειρία των 17 ετών (ή τουλάχιστον των τελευταίων 13 ετών…) δεν του άφησε στο κεφάλι κατιτίς σαν «ιστορικό δίδαγμα»; Πρέπει να διαβάζει πιο προσεκτικά την «Ιστορία» και να μην την μπερδεύει με τη μυθολογία και τα παραμύθια της Χαλιμάς.

Δεν έχουμε και πολλές ελπίδες για κάτι καλύτερο. Ξέρουμε ότι αυτά τα πρόσωπα έχουμε στο δημοτικό μέγαρο, αυτά θα βλέπουμε. Αλλά και ο κάθε πολίτης δικαιούται και μπορεί απέναντι στον «χημικό πόλεμο» να αμύνεται τουλάχιστον…   

Τελευταία τροποποίηση στις

6 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Αγαπητη Georgina μια καλη αρχη για διαλογο θα ηταν να γραφεις επωνυμα.
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΛΕΥΑΣΑ ΟΥΤΕ ΕΚΑΝΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙ κ.ΡΟΥΣΣΟΥ Η ΤΩΡΑ ΕΠΙ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗ.
  Θα σε παρακαλεσω μιας και εισαι νεα να διαβαζεις προσεκτικα αυτα που γραφω και μετα να κρινεις. Απορω δε πως εβγαλες τοσα πολλα συμπερασματα απο αυτα που γραφω εδω στην Αργω.
  Παρολα αυτα χαιρομαι ιδιαιτερα για το ενδιαφερον σου για τα κοινα, ελπιζω να κανεις μια σωστη και καλη αρχη σεβομενη αλλους με πιθανον διαφορετικες με εσενα αποψεις.
  Συμφωνω δε απολυτα οτι οι νεοι πρεπει να ειναι ελευθεροι και ανεξαρτητοι, μακρια απο λαθος τροπους εκφρασης και πεπαλαιωμενο τροπο σκεψης ( αν και ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι η σκεψη δεν μπαινει σε χρονολογικα καλουπια).

 • Σύνδεσμος σχολίου georgina δημοσιεύθηκε από georgina

  Κάθε νέος άνθρωπος που εμπλέκεται με την πολιτική δεν το κάνει γιατί έτσι του ήρθε ένα πρωί. Πολλά από μας τα νέα παιδιά που ασχοληθήκαμε με τα κοινά του τόπου μας, και προσωπικά εγώ, που ήμουν υποψήφια με την παράταξη του κ. Ρούσσου, έκανα το μεγάλο αυτό βήμα, γιατί πραγματικά είναι πολύ μεγάλο, για την αγάπη που νιώθω για τον τόπο μου, για αυτά που θα ήθελα να γίνουν και γι αυτά που αύριο- μεθαύριο τα παιδιά μου θα κληρονομήσουν ζώντας στο νησί αυτό που λέγετε Κάλυμνος. Δυστυχώς όμως εισέπραξα χλευασμό και απογοήτευση γιατί είχα το θάρρος και το θράσος να κριτικάρω λάθος κινήσεις, να εναντιώνομαι και να εκφράζω ανοιχτά την άποψη μου στα «παραμύθια» που σκόρπιζαν και σκορπίζουν στον Καλυμνιακό λαό, στον λαό που ζούμε και παλεύουμε , στο λαό που αντικρίζουμε κάθε μέρα στα μάτια. Βλέπετε εμείς τελικά οι νέοι ήμαστε τα «παράσιτα» που χαλάνε την «σούπα» του κατεστημένου. Το χειρότερο όμως είναι να χρησιμοποιείς τους νέους όχι για να εκμεταλλευτείς την εξυπνάδα τους, την ενέργεια τους και τα οράματα τους, αλλά να τους κάνεις «πιόνια» σου, τάζοντας τους λαγούς με πετραχήλια και διδάσκοντας τους την πολιτική σου νοοτροπία, τον λάθος τρόπο έκφρασης και τον παλαιωμένο τρόπο σκέψης. Σας πληροφορώ κ. Ρήγα ότι ποτέ δεν θα μπω στο καλούπι που άλλοι θα φτιάξουν για μένα και είμαι τυχερή που η παράταξη στην οποία ανήκω εκτιμά και σέβεται το νέο πνεύμα και πολύ περισσότερο τους νέους ανθρώπους που έχουν οράματα για τον τόπο τους και όχι για το προσωπικό τους συμφέρον.
  Σχετικά με την καθαριότητα του νησιού μας, πιστεύω πως η οικονομική κρίση δεν συσχετίζεται με αυτόν τον τομέα. Το να διατυμπανίζεις ότι το νησί σου ήταν βρώμικο επι εποχής Ρούσσου ( που παρά μόνο βρώμικο δεν ήταν) και τώρα να ντρέπεσαι για την κατάντια στην καθαριότητα και την κριτική που σου κάνουν οι ξένες επισκέπτες με τα βουνά από τις σακούλες σκουπιδιών να διακοσμούν τους κάδους μέσα και έξω, περισσότερο για υποκρισία και κοροϊδία μου φαίνεται, παρά για μια νέα εποχή στο θέμα καθαριότητας. Ένας Δήμαρχος που λέει ότι είναι ικανός να κάνει πράγματα για τον τόπο του, το αποδεικνύει κάθε μέρα, με τα ελάχιστα μέσα που έχει, είτε αυτό λέγεται χρήμα, είτε διαθέσιμο προσωπικό, είτε με την εργατικότητα του και όχι με τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα «σκορδάκια» ( γιατί οι βόμβες είναι ανύπαρκτες) για να δημιουργήσει θέμα συζήτησης στα καφενεία και να αποσπάσει την προσοχή του Καλυμνιακού λαού από τα καθημερινά τους προβλήματα.
  Η ΑΝΕΚ είναι μια εταιρεία που ανέδειξε το νησί μας και διευκόλυνε κατά πολύ την μετακίνηση όχι μόνο των ξένων επισκεπτών αλλά των Καλυμνίων που εργάζονται στην Κω. Λυπάμαι πραγματικά που ένα τόσο μεγάλο έργο του κ. Λελέκη, καταστρέφεται τώρα σιγά σιγά. Βλέπεται ο κ. Λελέκης μπορεί να είναι «αγράμματος» όπως τον λένε, αλλά το μυαλό και η εξυπνάδα για μένα δεν είναι στα πόσα βιβλία έχει διαβάσει ή τι έχει σπουδάσει, αλλά στην εργατικότητα του και στην αγάπη του για τον τόπο που ζούμε όλοι εμείς και που θα ζήσουν τα παιδιά μας . Γιατί η αγάπη για τον τόπο σου είναι αυτή που σε κάνει δυνατό και που προκαλεί τον ζήλο να προχωρήσεις και να καταφέρεις πολλά πράγματα.
  Αυτό λοιπόν θέλουμε εμείς οι νέοι! Ανθρώπους γνήσιους, εργατικούς και δυναμικούς. Ανθρώπους που να μας απλώνουν ένα ομαλό έδαφος για να μπορέσουμε και εμείς οι νέοι να το διαβούμε και να το καλλιεργήσουμε!

 • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ

  Υπάρχει κάποιο σημείο, πέρα από το οποίο, η υπομονή παύει να είναι αρετή.

 • Σύνδεσμος σχολίου georgina δημοσιεύθηκε από georgina

  Με το άρθρο σας κ. Τρικοίλη μου δώσατε το ερέθισμα να σας περιγράψω την κατάσταση που αντίκρισα στην περιοχή απο το Μελιτσάχα έως και τον Πάνορμο μετά την μεγάλη, χθεσινή, βροχόπτωση. Τα αποτελέσματα της ήταν καταστροφικά και η παρέμβαση της νέας Δημοτικής Αρχής ήταν ελλειπής σε περιοχές όπου δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, είτε πριν 19 χρόνια, είτε τώρα. Και για να σας δώσω να καταλάβετε σας πληροφορώ αν και είσαστε κάτοικος της περιοχής, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι απο πέτρες μέχρι κοτρώνες, λάσπη και κλαδιά απο δέντρα, με αποτέλεσμα χθες να υπάρξει ατύχημα με μοτοσικλετιστή. Το πηγάδι που είναι τοποθετημένο στο λιμανάκι του Μελιτσάχα ήταν ελλειπής. Και λέγοντας ελλειπής ενοώ ότι ο αέρας πήρε το καπάκι και πιθανόν να το πέταξε στην θάλασσα μαζί με όλες τις "μόμβες". Όσο για την εσωτερική σακούλα... μάλλον δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουν άλλη. Λυπάμαι πραγματικά που για άλλη μια φορά επιστρέφουμε στο παρελθόν αντί να κοιτάμε το μέλλον και να εμπλουτίσουμε το έργο της Δημαρχείας Ρούσσου.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Σκουπίδια παντού στην Κάλυμνο, λες και γίνεται επίτηδες. Σε κάθε μέτρο δεξιά και αριστερά ακόμα και στους περιφερειακούς δρόμους. Το νησί φαντάζει σαν ένας απέραντος σκουπιδότοπος, τριτοκοσμικές καταστάσεις και χειρότερα. Φόρο καθαριότητας να επιβάλει ο Δήμος και να πληρώσει άνεργους να καθαρίσει ο τόπος. Αλλά ξέχασα δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό, οι διαδικασίες είναι πολύ μπερδεμένες και το αποτέλεσμα αμφίβολο...

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Και δεν προκειται να γινουν εργα. Σε εμας τους αποδημους αυτα που διαβαζουμε για την κατασταση της ελληνικης οικονομιας ειναι θλιβερα εως τραγικα. Η κατασταση δε της οικονομιας του νησιου ειναι ακομα πιο τραγικη. Ειναι ουτοπια να ελπιζουμε σε εργα και μαλιστα σε εργα που χρειαζονται μεγαλες επενδυσεις. Το ερωτημα ειναι γιατι δοθηκαν προεκλογικες υποσχεσεις, αυτο ας το απαντησει η δημοτικη αρχη και ο λαος που ψηφισε.
  Τωρα για το οτι οι ξενοδοχοι δεν εβγαλαν κιχ το συνδεω με την παροτρυνση για μη συνεχιση δυσφημισης της ΑΝΕΚ. Δεν ωφελει να συνεχισουμε μονοι μας να βγαζουμε τα ματια μας. Ας αποφασισουν ΟΛΑ τα ΜΜΕ να ακολουθησουν μια κοινη πολιτικη για ΟΛΑ τα θεματα που αφορουν το νησι μας και οχι να ακολουθουν μια επιλεκτικη πολιτικη.
  Ειμαι καθετα αντιθετος σαν ατομο και σαν ελευθερα σκεπτομενoς πολιτης σε πολιτικες ενεργειες που μας αναγουν σε αλλες εποχες και ελπιζω ολοι οι θιγομενοι να απαντησουν δημοσια στις προσπαθειες αμαυρωσης/σπιλωσης τιμης οιανδηποτε πολιτη. Αυτα που βλεπουμε εμεις, τα αρρωστα νεα μυαλα κατα μερικους πολιτικους, ειναι οτι πολιτικα κανουμε ενα βημα μπροστα και δυο πηδηματα πισω και για αυτο θελουμε να δουμε νεους ανθρωπους με αλλο ηθος, υφος και τροπο εκφρασης και σκεψης. Φοβαμαι ομως οτι πολλοι νεοι τρομαζουν μπροστα στο μενος και στις μεθοδους που χρησιμοποιει το αρρωστο κατεστημενο προσπαθοντας να διατηρησει τα κεκτημενα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version