Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομιμοποιήθηκε… η χωματερή στην είσοδο του λιμανιού;

 

Η φλεγόμενη χωματερή της Καλύμνου, στη δεξιά της εισόδου στο λιμάνι ψηλά στην πλαγιά, μήπως… νομιμοποιήθηκε; 

 

 

Στο 10ο μήνα είμαστε μετά τις εκλογές οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από το «ηφαίστειο» στα Γιαννοχώραφα δεν ενοχλεί πια κανένα. Οι χθεσινοί αγανακτισμένοι πολίτες που κατάγγελλαν την ολιγωρία του Δήμου να λύσει το πρόβλημα, σήμερα δεν βγάζουν κιχ. Κατάγγελλαν στον εισαγγελέα την προηγούμενη δημ. Αρχή για το δηλητηριώδες νέφος «παίζοντας» επιδεικτικά πολιτικό παιχνίδι με πρόσχημα τη χωματερή. 

Τώρα μήπως όλοι βρίσκουν τη χωματερή σαν κάτι το φυσιολογικό… και, εν πάση περιπτώσει, «αναγκαίο κακό»; Έπαψε πια να είναι υψηλού κινδύνου για την υγεία των κατοίκων του Λαφασιού και Αγ. Στεφάνου;

Στην Κάλυμνο δημόσια υγεία και οικολογική ευαισθησία μπαίνουν στο «γουδί» της μικροπολιτικής και κοπανίζονται σε σκόνη-«χαρμάνι» μικροπολιτικού Μανδραγόρα που «φτιάχνει» τους «υπεύθυνους» πολίτες και ναρκώνει την Κάλυμνο.

Αλλού όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο «ελεγχόμενα», όσο στην παγιδευμένη Κάλυμνο. Στην Καθημερινή της Κυριακής (2.10.11) βρήκαμε ένα άρθρο για τη χωματερή στην Άνδρο και την επέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Το δημοσιεύομε, για να αποδείξουμε ότι στην Άνδρο υπάρχει… Ελλάδα. Εμείς (αντίθετα από τον τίτλο της τηλεοπτικής εκπομπής για τον τουρισμό) «Δεν μένουμε Ελλάδα».

 

***

Στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου παράνομη χωματερή στην Άνδρο

Γράφει ο Δημήτρης Λάππας

Στο «μικροσκόπιο» του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Εμμανουήλ Ρούσσου Παπαδάκη, αρμόδιου για θέματα Περιβάλλοντος, βρίσκεται η παράνομη χωματερή που λειτουργεί στη θέση, Σταυροπέδα, της Άνδρου.

Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, όμως, αρνούνται να συνεργαστούν, γεγονός που υποχρέωσε τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να επανέλθει με νέα επιστολή του, ζητώντας, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, να ενημερωθεί και για τα αίτια της επιδεικνυόμενης ολιγωρίας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχει ζητήσει από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, να του κοινοποιηθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν σε καταβληθείσες πιστώσεις. Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, όμως, ουδέποτε ανταποκρίθηκε, στην πρόσκλησή του.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, στην υπόθεση έχει εμπλακεί (μετά από αίτημα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου) και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να διερευνηθεί η ορθότητα και η διαφάνεια διαχείρισης των πιστώσεων που διατέθηκαν.

Η παράνομη χωματερή λειτουργεί, στην θέση Σταυροπέδα, της Άνδρου και το καλοκαίρι κατέρρευσε. Επί ένα μήνα, μάλιστα, καιγόταν και η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν επέτρεπε, όπως αποκάλυψε το kathimerini.gr, στον Δήμο να ρίξει (σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής) βρεγμένο χώμα, επειδή βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.

Χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε την απάντηση των Υπηρεσιών, εκτιμάται ότι στην επιστολή τους, προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα επικαλεστούν την συναρμοδιότητα με άλλες Υπηρεσίες, για παράδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να αποσείσουν από επάνω τους, τυχόν ευθύνες.

Όπως το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά στον τρόπο διαχείρισης των πόρων και την ανάθεση και εκπόνηση των μελετών.

Για την ακρίβεια: κάποια στιγμή, ένας υπάλληλος ή υπηρεσιακός παράγοντας διαπιστώνει, ότι υπάρχουν ορισμένες πιστώσεις που πρέπει να διατεθούν άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χαθούν. Αμέσως ή καλύτερα, άρον – άρον, αναθέτουν την εκπόνηση μιας μελέτης, χωρίς πραγματικά δεδομένα και στοιχεία.

 

Με ποιο σκεπτικό;

Ας την αναθέσουμε, να μην χαθεί η πίστωση κι εν συνεχεία, προχωρούμε στην διόρθωσή της.

Έτσι, χάνονται πόροι εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όλα αυτά, αρχής γενομένης από την παράνομη χωματερή της Άνδρου, θέλει να διερευνήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον οποίο χαρακτηρίζουν, ως «μοναχικό καβαλάρη», που δεν ξεχνά ποτέ, τι έχει ζητήσει. Κι εδώ έκαναν το μεγάλο λάθος, αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκλησή του, για παροχή στοιχείων. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/10/11)

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση