Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΣΑΚ. ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ & ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΩΝ

Η έμμεση εκλογή:  Στις 31 Οκτωβρίου 1828 (αρ. εγγράφου 42), ο Προσωρινός Διοικητής στέλλει εγκύκλιο «προς τους αιδεσιμοτάτους εφημερίους των 8 ενοριών της Νήσου Καλύμνου» και τους παρακαλεί 

 

να ειδοποιήσει ο καθένας τους ενορίτες του, στον Εσπερινό και το πρωί στη Λειτουργία, αλλά πηγαίνοντας και σπίτι-σπίτι, «διά να συστήσουν τους εκλέκτοράς των».

Δε λέει να εκλέξουν, αλλά να συστήσουν, δηλαδή να διορίσουν, τους εκλέκτορες. Επομένως η εκλογή ήταν φανερή όχι μυστική και έβγαινε μέσα από τη συζήτηση. Διαδικασία που περιορίζει την ελευθερία της εκλογής, γιατί ποιος θα τολμήσει να φέρει αντίρρηση στις υποδείξεις και προτάσεις των ιερέων και των προκρίτων, χωρίς να υπολογίσει τις μετεκλογικές συνέπειες που θα είχε;

Με αυτό το έμμεσο σύστημα εκλογής η εκκλησία γίνεται ο απόλυτα ρυθμιστικός παράγοντας της πολιτικής ζωής για τους εξής λόγους: Α) Το κύρος του παπά επισκίαζε τους πάντες.  Β)  Οι παπάδες εκλέγονταν συνήθως ως αντιπρόσωποι του λαού σε ειδικές αποστολές.  Γ)  Η εκλογή γινόταν μέσα στην εκκλησία της Παναγίας Κεχαριτωμένης, προκειμένου ο λαός να παίρνει δύναμη και φώτιση για να πράξει το ορθό, καθιστά την εκκλησία την πρώτη πολιτική δύναμη και τον παράγοντα επηρεασμού των αποτελεσμάτων της εκλογής. Μετά το 1861, που άρχισε να λειτουργεί, στην Πόθια, τη νέα πρωτεύουσα του νησιού, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, οι εκλογές γίνονταν σε δύο εκλογικά κέντρα στην Παναγία για τους Χωριανούς, και στο Χριστό για τους Ποθιανούς. 

Μυστική η ψηφοφορία των δημογερόντων.  Οι εκλέκτορες, κατά το έθιμο και το πάγιο εκλογικό σύστημα, εξέλεγαν τους δημογέροντες και επειδή είχαν επιλεγεί ως εκπρόσωποι του λαού θεωρείται ότι εξέφραζαν τη λαϊκή βούληση. Η υποψηφιότητα περνούσε από την έγκριση της δημογεροντίας και του προσωρινού διοικητή, ο οποίος εκπροσωπούσε το ελεύθερο και νεοσύστατο ελληνικό Κράτος. Η ψηφοφορία ήταν μυστική[1] και διεξαγόταν μέσα στο ναό της Παναγίας της Κεχαριτωμένης, με την παρουσία του λαού[2], του μητροπολίτη και του προσωρινού διοικητή, ο οποίος και προήδρευε.

Το πρακτικό του Προσωρινού Διοικητή, για τις εκλογές της 9ης Νοεμβρίου 1828 περιγράφει τη διαδικασία ως ακολούθως:

 

[…] «Μετά ταύτα ο Προσωρινός Διοικητής […] αναγνώσας επρότεινεν ανά έκαστον των υποψηφίων τα ονόματα, όσα κατά Νόμον ο ίδιος μετά των πρώην δημογερόντων συνέθεσε και εγένετο τακτικώς της ψηφοφορίας η έναρξις διά των εκλεκτόρων, προεδρεύοντος του Προσωρινού Διοικητού και της πρώην δημογεροντίας.

Ο Γραμματεύς του Διοικητηρίου διένειμε και παρεδέχετο κατά δύο χωριστά δοχεία τας ψήφους των εκλεκτόρων το ναι και το όχι τακτικώς και μετά της απαιτουμένης μυστικότητος, των οποίων υστέρως η παρατήρησις εγένετο επί παρουσία πάντων».

 [1]  Παρατηρούμε ότι οι μεν εκλέκτορες εκλέγονται-ορίζονται χωρίς μυστική ψηφοφορία. Στους ενοριακούς ναούς οι πολίτες ψηφίζουν φανερά και η ψήφος τους είναι γνωστή, άρα ελεγχόμενη. Όταν όμως ψηφίζουν οι εκλέκτορες, οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο ανώτερης κοινωνικής τάξης, η ψήφος είναι μυστική. Δηλαδή, οι ισχυροί εξασφαλίζουν τα νώτα τους και προστατεύουν τη δημόσια εικόνα τους από τις πολιτικές αντιπαλότητες και οξύτητες.

[2]   Μια μορφή λαϊκής συνέλευσης και προεκλογικής συγκέντρωσης, χωρίς όμως να εκφωνούνται λόγοι από τους υποψήφιους δημογέροντες. Ο λαός είναι παρατηρητής και ελεγκτής του αδιάβλητου των εκλογών.  Κάτι που διασφάλιζε και η παρουσία του μητροπολίτη. 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version