Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΣΑΚ. ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ: Καθεστωτικοί και μαζί επαναστάτες;

Καθεστωτικοί που στρογγυλοκάθονται στις χωστές τους πολυθρόνες και τρέφονται σαν «λειτουργοί» των θεσμών, είναι δυνατόν να μιλάνε  σαν αντικαθεστωτικοί; Και όμως συμβαίνει. Αστείο; Εξωφρενικό; Τυχοδιωκτικό; Η όλα μαζί; Μάλλον!

 

Δύο είναι οι θεσμοί που κρατάνε στέρεη την κοινωνική μας οργάνωση: το Κράτος και η Δικαιοσύνη. Το κράτος εξασφαλίζει τη συντεταγμένη κοινωνία και πολιτεία με τα όργανα επιβολής της τάξης και ασφάλειας, ενώ η Δικαιοσύνη με τα δικαστήρια με τους λειτουργούς της που εφαρμόζουν τους νόμους και βάζουν χαλινάρι στις εκτροπές. Αλλά, από μετά τα μέσα του 18ο αι. και εξής, προστέθηκε ο τρίτος θεσμός-θεμέλιο της κοινωνίας μας: η Βουλή, που προκύπτει από ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές και διασφαλίζει(;) τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Όμως και από τους τρεις, ο κορυφαίος θεσμός είναι η Δικαιοσύνη, γιατί αυτή εγγυάται τη σύννομη λειτουργία του Κράτους και της Κυβέρνησης.

Ένας, λοιπόν, αστός βολεμένος και καλοπληρωμένος, ένας άνθρωπος του κράτους, της εξουσίας, ένας καθεστωτικός ως το κόκαλο (ανεξάρτητα από τα κόμματα που) έχει το ηθικό δικαίωμα να πουλάει μούρη επαναστάτη; Στην καλύτερη περίπτωση, μας δουλεύει. Αν όχι, θα είναι σίγουρα θεότρελος και ξετσίπωτος και τυχοδιώκτης. Γίνεται να είναι και «Τσε Γκεβάρα» (με ή χωρίς γένια ή μούσι) και μαζί καρεκλάτος εξουσιαστής;  Και όμως, στην Κάλυμνο πολλαπλασιάζονται  οι επαναστάτες του γλυκού νερού, που βολεύονται μια χαρά στις ζεστές χαβούζες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ(!). Ζουν από την εξουσία και την αμφισβητούν;

Αλλά αυτές τις ημέρες, στο θέμα της Δικαιοσύνης, γίναμε μάρτυρες του πιο παράδοξου πολιτικού γεγονότος: Ο «πράσινος»(;) δήμαρχός μας κήρυξε ανοικτή επίθεση, και μάλιστα και από τηλεοράσεων, εναντίον της εισαγγελέα πρωτοδικών Κω, γιατί η δικαστική λειτουργός απέρριψε ως αβάσιμη την καταγγελία του δημάρχου για σκάνδαλο €500.000 στο ΧΥΤΑ. Αμέσως έσπευσαν δίπλα του, με τύμπανα ανα χείρας, «πράσινοι» και «γαλάζιοι» «επαναστάτες» και μερικοί πολύχρωμοι λάιτ αμφισβητίες, εκφράζοντας χαμηλόφωνα τις επιφυλάξεις τους για την… ετυμηγορία της εισαγγελέα. Προφανώς, προσδοκούσαν άλλη απόφαση υπέρ του αρχηγού τους. Είχαν βγάλει τη δική τους απόφαση από διετίας και περίμεναν την επικύρωσή της από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αυτή όμως, τους απογοήτευσε. 

Και η μεν ανακοίνωση-απειλή του κ. δημάρχου ότι «η εισαγγελέας μηνύεται από το δήμαρχο Καλυμνίων για το κουκούλωμα του σκανδάλου», όσο «κουφή» και να ακούγεται, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν έκρηξη της στιγμής. Προϊόν έξαψης και αλαζονείας σε κρίση. Ας πούμε ακόμη ότι έβγαλε μια κραυγή εν (αν)βρασμώ ψυχής - εξάλλου αυτή η απειλή δεν είναι και σίγουρο ότι θα κάνει ένα δεύτερο βήμα… Ο «πράσινος»  όμως «χορός» των εξουσιαστών-επαναστατών και προπάντων οι «γαλάζιοι» στρατιώτες του κ. δημάρχου και αυτοί εναντίον της Δικαιοσύνης; - «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν…» (άσμα)

Αλλά ο κ. δήμαρχος εμφανίζεται επιρρεπής σ’ αυτό το «άθλημα» και υπότροπος. Δεν πέρασε καιρός που μίλησε, και πάλι από τηλεοράσεως, για «παραδικαστικό κύκλωμα», όταν η «Επιτροπή του άρθρου 152» γνωμοδότησε αντίθετα από την άποψή του και δικαίωσε την ένσταση του εργολάβου με τον οποίο βρίσκεται σε αντιδικία. Δηλαδή δεν υπέπεσε σε στιγμιαίο παράπτωμα, αλλά εμφανίζει μια μόνιμη ροπή προς την αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης, όταν δεν… του βγαίνει το «παιχνίδι». Αντίθετα, όταν του βγάζει «απαλλακτικά βουλεύματα» που διευκολύνουν τον ίδιο και στελέχη της παράταξής του, μένει… απόλυτα σύμφωνος και υμνεί την αδέκαστη Δικαιοσύνη, όχι όμως και να του βγάνουν «ανάποδες» αποφάσεις!

Αλλά μας προκάλεσε και κάποιες επιπλέον απορίες: Απείλησε ότι, εκτός του ότι θα μηνύσει την εισαγγελέα, θα καταγγείλει και στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών. Τι υπονοεί, πού το πάει; Επίσης, η απειλητική προειδοποίηση ότι ενημέρωσε τους εισαγγελείς Εφετών Δωδεκανήσου και Αρείου Πάγου αποτελεί μήπως επίδειξη ισχύος; - «Ούρσουλα, Ούρσουλα, χάσαμε τον μπούσουλα» (άσμα)

Επιστρέφουμε όμως στους λοιπούς «επαναστάτες της χαβούζας». Γνωστοί και μη εξαιρετέοι,  συντηρητικοί στις πολιτικές τους απόψεις και κομματικές προτιμήσεις (Κεντρώοι, Κεντροδεξιοί, Δεξιοί), άνθρωποι που φοβούνται τις βαθιές εκσυγχρονιστικές τομές σε βασικούς θεσμούς της κοινωνίας μας: Εκπαίδευση, Στρατός, Εκκλησία κ.α., πώς μιλάνε με τόση ελαφρότητα εναντίον της εισαγγελέα; Είναι τόσο επαναστάτες και τόσο αμφισβητίες του θεσμού της Δικαιοσύνης, ώστε να την καταγγέλλουν ελαφρά τη καρδία;  

Όταν ένας Δεξιός μιλάει ανατρεπτικά εναντίον θεμελιωδών θεσμών του κοινωνικού μας συστήματος, ή βλάκας είναι ή τυχοδιώκτης. Ο «Αριστερισμός της Δεξιάς», σε πολιτικό επίπεδο, ήταν μια ιδεολογική αναζήτηση των συντηρητικών στη χώρα μας από το 1989 (γράψαμε τότε στην ΑΡΓΩ και την ΠΡΟΟΔΟ Ρόδου άρθρο με τον τίτλο «ο Αριστερισμός της Δεξιάς και ο Συντηρητισμός της Αριστεράς»). Αυτή η φιγούρα αποδείχτηκε απάτη και φιάσκο.  

Αλλά στην Κάλυμνο φτάσαμε πια στο γελοίο σημείο να ακούμε από βαθιά συντηρητικούς και άκρως θεσμικούς πολίτες ή επαγγελματίες επαναστατικά φληναφήματα (κοινώς μπούρδες). Βλέπουμε «κομμένες κεφαλές» να κρίνουν τη Δικαιοσύνη και να «εισαγγέλλουν» (= καταγγέλλουν) την εισαγγελέα; Έλεος!

 

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version