Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο κ. Γ. Νικητιάδης παλεύει να συντονίσει την Κάλυμνο… (3 video) Κύριο

Ο υφυπουργός Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιαδης επισκέφθηκε την Κάλυμνο στις 23ης/9/11, με πρόγραμμα εργασίας δύο ημερών, προκειμένου να δώσει μια ώθηση εκκίνησης στα οργανωτικά του τουρισμού.

 

Αλλά εκτός από την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του, ο κ. Νικητιάδης είχε και την αποστολή, ως πεπειραμένο στέλεχος της κυβέρνησης με μακρά θητεία στην κεντρική πολιτική σκηνή, να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στα κομματικά στελέχη και τις δημοτικές παρατάξεις, σε ιδιαίτερες συσκέψεις, αλλά και στο λαό, από τηλεοράσεως, για τις εφιαλτικές στιγμές που περνάει η οικονομία της χώρας μας - αν και ο πολίτης σήμερα δεν ακούει κανένα πολιτικό και περιμένει να δει τι θα «γεννήσει η επόμενη μέρα» («τι τέξεται η επιούσα»).

Επαφές και σύσκεψη

Μόλις έφτασε στην Κάλυμνο ο κ. Νικητιάδης, σήκωσε αμέσως τα μανίκια και έπιασε δουλειά. Πράξη πρώτη, οι αναγκαίες επαφές και συνεργασίες με την ηγεσία του Δήμου (ο κ. δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα) και με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας στην Κάλυμνο, κ. Κ. Σταυλά, στο κατάστημα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (τέως Επαρχείο). Κίνηση δεύτερη, πάνω στην καρδιά του καλυμνιακού προβλήματος: σύσκεψη, σε ξενοδοχείο του Μασουριού, με τους φορείς του τουρισμού, έχοντας εκ δεξιών του το ειδικό συνεργάτη του στο υπουργείο κ. Γ. Ρούσσο. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Δήμου. Συνολικά όμως οι παρόντες ήταν λίγοι και οι μισοί τουλάχιστον δεν αντιπροσώπευαν άμεσα τον τουρισμό της Καλύμνου.

Η κατάθεση απόψεων ή αιτημάτων και ο διάλογος που αναπτύχθηκε (τουλάχιστον στο πρώτο μέρος που ήταν παρούσα και η ΑΡΓΩ), δεν ικανοποιούσε καθόλου τον κ. Νικητιάδη και αυτό ήταν έκδηλο. Ο κ. υφυπουργός πάλεψε να πείσει τους επιχειρηματίες ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν εδώ με τη δική τους, την τοπική, οργάνωση. Αναγκαίος στόχος, να συμμετέχουν όλοι ενεργά και υπεύθυνα στην τουριστική προβολή της Καλύμνου. Και δήλωσε σαφέστατα ότι είναι στο πλευρό τους για κάθε βοήθεια, ακόμη και με επιδότηση (45%) προσπαθειών τους για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και κάθε κίνησής τους για τουριστική προβολή μιας καλύτερης εικόνας της Καλύμνου.

Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι είναι αναγκαία προϋπόθεση η Κάλυμνος να καλλιεργήσει την κουλτούρα της στον τουρισμό, καθώς και να προσφέρουν προϊόν ποιότητας. Προσπάθησε, επίσης, να κάνει συνείδηση στους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι ο τουρίστας ενδιαφέρεται για το σύνολο των υπηρεσιών που θα έχει στη διάθεσή του, απαιτεί το σύνολο του τουριστικού προϊόντος (ξενοδοχείο, εστιατόριο-ταβέρνα, μεταφορές, συμπεριφορά κ.λπ.) να έχει ποιότητα και να είναι σε καλή τιμή.

Οι ίδιες μονότονες «μουσικές

Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι κλάδων του τουρισμού (ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, καταδύσεις, εμπορικά καταστήματα κ.α.) είχαν τεράστιες αποκλίσεις. Ακούστηκαν απόψεις πολύ ρεαλιστικές και φιλοπρόοδες, αλλά «έπνευσε» και πάλι αποπνικτικός άνεμος μιας θρηνητικής ανάλυσης του προβλήματος. Το ευοίωνο είναι ότι νέοι άνθρωποι εξέφρασαν την αγωνία τους και το επαγγελματικό τους πάθος για μια συντονισμένη προβολή της Καλύμνου, για αλλαγή στην επαγγελματική νοοτροπία, τις συμπεριφορές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, πάντα υπό τον έλεγχο αλλά και τη βοήθεια του κράτους.

Από την άλλη όμως «έπαιξαν» και πάλι οι ίδιες μονότονες «μουσικές» - τις οποίες ακούμε σε όλες τις συσκέψεις από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα: Φταίνε οι τοπικοί άρχοντες που δε φροντίζουν για τις υποδομές (αν και… η Κάλυμνος επεξέτεινε το οδική της δίκτυο κοντά στο διπλάσιο, απέκτησε περιφερειακούς δρόμους, βιολογικό καθαρισμό, ταχύπλοα τουριστικά πλοία, λεωφορεία καινούρια), φταίει το κράτος που δεν λύνει το ακτοπλοϊκό πρόβλημα (ο κ. Νικητιάδης τους αντέτεινε ότι άλλα νησιά της Δωδεκανήσου βούλιαξαν στον τουρισμό χωρίς να έχουν περισσότερα πλοία: Τήλος, Κάσος, Κάρπαθος κ.α.), φταίνε οι δημοτικές παρατάξεις που καβγαδίζουν, φταίνε οι πάντες.  

Πήγε κάτι να πει ο κ. υφυπουργός και για την υποχρέωση του Δήμου να συμμετέχει πιο οργανωμένα στις διεθνείς εκθέσεις, αλλά δέχτηκε από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού κ. Γ. Κοπανέζο αποστομωτική… απάντηση με «ριπές» παραδειγμάτων, οπότε ο κ. Νικητιάδης υποχώρησε πολύ ευγενικά και… στωικά. Αφού όλα πάνε καλά…;

Ζητείται μεγάλος επενδυτής

Αποτέλεσμα; Ο τουρισμός της Καλύμνου ενώ καρκινοβατεί, τι στιγμή που τα άλλα νησιά πνίγονται στον τουρισμό, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η θεραπεία του «ασθενούς» είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ζητείται ένας μεγάλος ξένος (μη Καλύμνιος…) επενδυτής, για «ξυπνήσει» την Κάλυμνο επιχειρηματικά… Και η Κως ξεπετάχτηκε στα ύψη με μη Κώους επενδυτές, παράδειγμα την ώθηση που έδωσε στην Κω ο Ρόδιος Κυπριώτης – αλλά και ο Καλύμνιος ξενοδόχος που έχει και στην Κάλυμνο δύο μικρά ξενοδοχεία, ένα στην Πόθια και ένα στο Μασούρι. 

Σωσίβιο ο τουρισμός

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα μας και το νησί μας που μαραζώνει (παρά τις προεκλογικές μεγαλόστομες υποσχέσεις της παρούσας δημοτικής αρχής) ο τουρισμός μπορεί να γίνει το σωσίβιο για την τοπική μας οικονομία - προφανώς και για την εθνική μας οικονομία. Αλλά το μέγα ζήτημα για την Κάλυμνο είναι: αυτό το σωσίβιο μπορούμε να το δούμε;   

Ο κ. Νικητιάδης παλεύει σκληρά για να δώσει «το φιλί της ζωής» στην τοπική μας οικονομία, αλλά, αν και παντού φέρνει καταπληκτικά αποτελέσματα, στην Κάλυμνο πέφτει πάνω σε τοίχο. Αποσυντονίζεται, παρ’ όλου που είναι «μαέστρος» στον τουρισμό, και ψάχνει να δει με ποια «ορχήστρα» έχει να κάνει. Ο καθένας στην Κάλυμνο παίζει (με το δικό του «βιολί») τη δική του «συμφωνία» - που έχει κλείσει με τον εαυτό του, το πολύ-πολύ με τον κλάδο του. Κανένα κοινό όραμα τουριστικής ανάπτυξης, καμιά προσπάθεια από κοινού όλων των παραγόντων του τουρισμού στην Κάλυμνο. Ο κ. Νικητιάδης παλεύει να συντονίσει την Κάλυμνο, αλλά αυτό δεν είναι…. και από τα εύκολα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://www.argokalymnos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=556:%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-3-video&Itemid=336#sigProGalleriacf3bace951

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version