Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Συνέντευξη δημάρχου με τις γνωστές… «βόμβες» για ΑΝΕΚ (6 video) Κύριο

Ο δήμαρχος κ. Δημ. Διακομιχάλης κατέβηκε εσπευσμένα από την Αθήνα για επείγουσα συνέντευξη με θέμα τα οικονομικά της ΑΝΕΚ.

 

Είχε προαναγγείλει, με τηλεφωνικές παρεμβάσεις του στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, ότι έχει ετοιμάσει 6 δεμένους τόμους εγγράφων αποκαλυπτικών της κακοδιαχείρισης στην ΑΝΕΚ επί δημαρχίας Γ. Ρούσσου. Με αυτές τις «προειδοποιητικές βολές» ετοίμασε βέβαια το κατάλληλο κλίμα, ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο έγινε εντονότερη και η περιέργεια του κόσμου για το τι θα αποκάλυπτε κατά τη συνέντευξη που θα έδινε, αλλά αυτό τον φόρτωνε και με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, στις οποίες όμως δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, γιατί απλούστατα «βόμβες» δεν υπήρξαν.

Το σκηνικό

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου των αποκαλύψεων: το απόγευμα της 21.9.11, στο Πνευματικό Κέντρο ο κ. δήμαρχος κάθισε απέναντι από τις κάμερες, έχοντας στα δεξιά του τον πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ. Σακ. Μαΐλλη, στα αριστερά του τη νομικό σύμβουλο της εταιρίας κ. Νομ. Κυπραίου και μπροστά του μια «εγκυκλοπαίδεια», όπως είπε, 6 δεμένων τόμων με φωτοτυπίες εγγράφων του λογιστηρίου της εταιρίας, που απεικονίζουν τη διαχείριση της απελθούσας διοίκησης. Το στήσιμο της ογκώδους της «εγκυκλοπαίδειας» σκοπό είχε να δημιουργήσει εντυπώσεις για ύπαρξη μυστηριακής δύναμης που… θα ανέβλυζε από αυτή την πολύτομη «μαύρη βίβλο» με κόκκινο εξώφυλλο. Κάτι όμως που δε φάνηκε καθόλου, αφού σε καμιά στιγμή της δίωρης συνέντευξης ο κ. δήμαρχος δεν άντλησε καμιά μαρτυρία από την ιστορική του αυτή έκδοση. 

Πρωτολογία δημάρχου

Τη συνέντευξη άνοιξε ο κ. δήμαρχος με αναλυτική έκθεση των οικονομικών της ΑΝΕΚ. Παρουσίασε την εταιρία να διέρχεται πολύ κρίσιμες μέρες, έτοιμη να χρεοκοπήσει. Ωστόσο, αλλά υποσχέθηκε ότι θα ορθοπλωρίσει. Συγκεκριμένα, μίλησε για:

1) Την τραγική, κατά την εκτίμησή του, κατάσταση της οικονομικής ρευστότητας της ΑΝΕΚ, έχει φτάσει πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να δέσει τα πλοία της, αν δε βρει σύντομα λεφτά για πετρέλαια, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τις ενέργειές του θα τα καταφέρει να τη σώσει.

2)  Την καταστροφική σύμβαση που συνήψε το προηγούμενο διοικ. σ/λιο της ΑΝΕΚ με την EURO BANK, δεχόμενη την απαίτηση της τράπεζας να οριστεί ως ποσοστό του δανείου το 110% (μάλλον…ταυτίζοντας έτσι ο κ. δήμαρχος το δάνειο με τη διασφάλιση του δανείου).

3) Την «μαύρη τρύπα» των €410.000 που άνοιξε στο ταμείο της ΑΝΕΚ ο κεντρικός της πράκτορας, ενώ το συνολικό ποσό του χρέους το προσδιόρισε στο ύψος του €1.103 000.

4) Κλείνοντας την πρωτολογία του ο κ. δήμαρχος προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον θα δώσει συνέντευξη για τις μηχανές του Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ, αφήνοντας μ’ αυτή του τη γενικόλογη και ασαφή αιχμή να «απασχολείται» ο κόσμος με ένα νέο δήθεν σκάνδαλο, και πάλι επιπέδου «βόμβας», χωρίς όμως να δώσει την παραμικρή εξήγηση.

Όμως, τα περί ρευστότητας, τραπεζικού δανείου και «μαύρης τρύπας» των €410.000 ήταν γνωστά τοις πάσι, αφού και από τον Ιούνιο (προ 3μήνου δηλαδή) τα είχανε πει δημόσια και κατ’ επανάληψη τόσο ο κ. Διακομιχάλης όσο και ο πρόεδρος της ΑΝΕΚ κ. Μαΐλλης.

Πάντως, ο κ. Διακομιχάλης δεν παρέλειψε να επαναλάβει και πάλι τη γνωστή του θέση: «Ναι στη συναίνεση, αλλά το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκαλο»

Σακ. Μαΐλλης & Ν. Κυπραίου

Ο κ. δήμαρχος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της ΑΝΕΚ. Ο κ. Σακελλάρης Μαΐλλης έκανε μια σύντομη, κατατοπιστική και πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στην ΑΝΕΚ αλλά και των διαχειριστικών μέτρων που έλαβε το νέο διοικ. σ/λιο. Αλλά το πνεύμα και τα στοιχεία του κ. Μαΐλλη ήταν σχεδόν ξένα προς το γκρίζο τοπίο του κ. δημάρχου: 1) Η εταιρία πληρώνει πια τους εργαζομένους της στην ώρα τους, 2) πληρώνει τα πετρέλαια και δεν οφείλει τίποτα, 3) είναι εξασφαλισμένη με τον Αγγλικό νηογνώμονα (και όχι το ρωσικό) που επέλεξε πολύ σοφά η προηγούμενη διοίκηση, 4) προσέλαβε Καλύμνιο αρχιλογιστή, ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά τη οικονομική κίνηση της εταιρίας, 5) άνοιξε δικό της πρακτορείο με το οποίο εξοικονομεί πρακτορικό κέρδος  €70.000 και 6) το σπουδαιότερο, οι πράκτορες προκαταβάλλουν την είσπραξη των εισιτηρίων. Όλα πάνε μια χαρά. Πού είναι το πρόβλημα;

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η κ. Ν. Κυπραίου, η οποία τόνισε ότι δεν παρέλαβε κανένα φάκελο από την απελθούσα διοίκηση και, ακόμη, ότι η μήνυση που είχε υποβάλει το προηγούμενο διοικ. σ/λιο αναφέρεται μόνο στο πλαστό των επιταγών και όχι στην υπεξαίρεση των €410 000. Υπογράμμισε ότι κατηγορητήριο αυτό είναι ελλιπές και ανακοίνωσε η εταιρία θα υποβάλει νέα μήνυση κατά του προηγούμενου κεντρικού πράκτορα για την υπεξαίρεση των €410.000.

Ερωτήσεις και «Θύρα 7»

Στη συνέντευξη του κ. δημάρχου, όπως συμβαίνει κάθε φορά, υπήρχε και πάλι «εξέδρα» από οπαδούς της παράταξης (οι δημοτικοί σύμβουλοι κάθισαν στην απέναντι πλευρά της αίθουσας, για να μη παρεξηγηθούν τσάμπα). Συμπεριφέρονταν και πάλι ως «Θύρα 7» (των γηπεδικών οπαδών του Ολυμπιακού) και, όταν οι ερωτήσεις δεν τους άρεσαν, διέκοπταν με φωνές έκρηξης και αποδοκιμασίες τους ερωτώντες δημοσιογράφους.

Η ΑΡΓΩ είχε την ξεχωριστή τιμή να απαντήσουν στην ερώτησή της ο κ. Διακομιχάλης, ο κ. Μαΐλλης, η κ. Κυπραίου δύο αγανακτισμένοι από την εξέδρα και να υποστεί για άλλη μια φορά λεκτικούς προπηλακισμούς. Ο κ. δήμαρχος, είναι αλήθεια, τους επανέφερε στην τάξη και άφηνε… τον ερωτώντα Σακ. Τρικοίλη να ολοκληρώσει την ερώτησή του. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό είναι όχι απλώς επαναλαμβανόμενο σταθερά και ομοιόμορφα, αλλά έχει καταντήσει καθεστώς και οπωσδήποτε δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο κ. Διακομιχάλης.

Αυτό φυσικά δεν αποθάρρυνε τον ερωτώντα… Η ερώτηση ήταν απλή: «Πώς γίνεται, κ. δήμαρχε, να μιλάτε για μια εταιρία που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως είπατε στην αρχή, να έχει κάνει επενδύσεις-κωμωδία όπως είπατε στη συνέχεια, και παρ’ όλα αυτά εσείς, όπως μας είπατε σε άλλο σημείο, με τα έσοδα αυτής της υπό κατάρρευση εταιρίας να έχετε τόσο καλά έσοδα, ώστε να πληρώνετε το προσωπικό, τα πετρέλαια και να έχετε και ένα μικρό απόθεμα για τα απρόοπτα;»   

Επίσης, δεν άρεσε καθόλου και η παρατήρηση μας ότι προηγούμενη διοίκηση μπορεί στο διαχειριστικό μέρος να υπέστη κτύπημα και να ελέγχεται γι’ αυτό, αλλά στο επενδυτικό τα πήγε πάρα πολύ καλά, απόδειξη η σημερινή καλή πορεία της.

Κάτι ψιλές… και από Μαΐλλη-Κυπραίου

Στο κλίμα αυτό της συνέντευξης, οι παρατηρήσεις μας δέχτηκαν ψιλές και από τους δύο παρακαθήμενους του δημάρχου, από τον κ. Μαΐλλη και την κ. Κυπραίου. Αλλά η ΑΡΓΩ εξέφρασε την ευαρέσκειά της στο έργο που παράγει ο κ. Σ. Μαΐλλης, στο θέμα της είσπραξης των εσόδων και στις σχέσεις, και διαπίστωσε ότι η κ. Κυπραίου επιτελεί σοβαρό έργο. Και με αυτές τις διαθέσεις που εξέφρασε η ΑΡΓΩ, ήταν περιττή… κάθε αντιπαράθεση.

Όμως με την κ. Κυπραίου είχαμε μια λιγάκι πιο έντονη «διαφορά», όταν μας χρέωσε την ευθύνη που δεν καταγγείλαμε στον εισαγγελέα ότι γνωρίζαμε για τη «μαύρη τρύπα» του πράκτορα βάθους… €410.000. Της αντιτείναμε ότι η ΑΡΓΩ έγραψε κατ’  επανάληψη και ο εισαγγελέας ήταν καθήκον της εταιρίας. Και όταν πήραμε την απάντηση ότι η εταιρία δεν γνώριζε, αναγκαστήκαμε να πούμε λιγάκι έντονα την πληροφορία μας την πήραμε από την παράταξη Διακομιχάλη.

Τι συνέβη με την κ. Κυπραίου δεν καταλάβαμε. Δεν είχε ακούσει ποτέ τι είπαν οι κ. Διακομιχάλης και Μαΐλλης για το χρέος αυτό; Δημοσίως και ο ένας και ο άλλος μίλησαν δημοσίως (σε συνεντεύξεις, γεν. συνέλευση της ΑΝΕΚ και σε ραδιοφωνικές εμφανίσεις ή δηλώσεις) για τη «μαύρη τρύπα των €410.000: 3/6, 17/6, 20/6, 24/6, 26/6 κ.α. Επίσης, δεν κατανοήσαμε τη σιωπή που κράτησαν οι κ. Διακομιχάλης και Μαΐλλης στη μικρή αντιπαράθεση. Πού το πηγαίνανε; Τι επιδίωκαν.  

Εξαντλήθηκε…

Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πολιτικό αποτέλεσμα μετά από μια δίωρη συνέντευξη τύπου το σίριαλ για την ΑΝΕΚ για άλλη μια φορά δεν έφερε στο φως τίποτα το αποκαλυπτικό. Το μόνο θετικό ήταν τα μέτρα «νοικοκυριού» στις καθημερινές εισπράξεις, που επέβαλε στην εταιρία ο κ. Σ. Μαΐλλης. Τα ανακυκλωμένα επιχειρήματα ήταν προφανές ότι είχαν αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη της επικαιρότητας με ξαναβρασμένες καταγγελίες και οι ψηφοφόροι να ξεχνάνε τα βάσανά τους και τις προεκλογικές (προ έτους…) «δεσμεύσεις» του κ. Διακομιχάλη.

Για να κάνουμε και ένα λογοπαίγνιο (αφού συμμετείχαμε σε αντιπαραθέσεις-παίγνιο): για άλλη μια φορά, το θέμα εξαντλήθηκε, το ακροατήριο εξαντλήθηκε και συμπέρασμα δεν αντλήθηκε. Και η «Θύρα 7» του κ. Διακομιχάλη για τα θέματα της ΑΝΕΚ δεν είναι καθόλου ΑΝΕΚτική σε ερωτήσεις.

Οι βόμβες και πάλι ξεφούσκωσαν θορυβωδώς αφήνοντας οσμή αυταρχισμού. 

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, επαναδημοσιεύουμε δύο βιντεάκια από τη συνέντευξη του κ. Σακ. Μαΐλλη στις 17 Ιουνίου 2011. Τότε που το κλίμα, με τα ίδια δεδομένα της ΑΝΕΚ, ήταν πιο ήπιο και πολιτισμένο.    

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ioannis N Patellis δημοσιεύθηκε από Ioannis N Patellis

  Kyrie Riga efcharisto gia ta kala sas logia. Den apechoume poly pou oi politikoi opos tous kseroume tha trechoun ke den tha mporoun na kryftoun pouthena, mazi tous Dimosiografoi ke genika osoi epeksan ke pezoun to rolo tou diachiristi (davatzi)ton psifoforon.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Conflikt of interest; Ααααχ φιλε Γιαννη ( ζητω συγνωμη για την πιθανη αλλαγη του ονοματος σου), δεν βλεπεις τι γινεται; Αυτα ειναι μικρολεπτομερειες για την πραγματικοτητα της πατριδας μας, εχουν πολιτικοποιησει τους παντες και τα παντα με οτι ζημιες συνεπαγεται αυτο για την οικονομια.
  Εδω προσπαθουν να μας πεισουν οτι η ΑΝΕΚ ειναι συμβολο οικονομικης επιτυχιας και δειγμα χρηστης διαχειρησης και εσυ ζητας λεπτομερειες; Εχει γινει ποτε αναλυση και εκτιμηση οικονομικου αποτελεσματος δημοσιων ΑΕ για να γινει αυτο που, πολυ σωστα, ζητας εσυ;
  Εμας τους αγραμματους, λαικους, παρακατιανους καλυμνιους της διασπορας μας βλεπουν αναλογα με το πως "κολλαμε" στην πολιτικη τους. Οι, αναμφισβητητα, μεγαλες και σωστες γνωσεις σου για διοικηση επιχειρησεων και η μεγαλη σου θεληση για να επενδυσεις στην πατριδα σου καπου δεν κολλαει στα συμφεροντα μερικων μεγαλοσχημων και για αυτο σε αντιμετωπιζουν ετσι. Καταλαβαινω απολυτα τα συναισθηματα σου και τα μοιραζομαι. Εαν ανοιξεις κανενα καναλι η μπορεσεις να "διαχειριζεσαι" μεγαλο αριθμο ψηφων θα δεις, ως δια θαυματος, διαφορετικη αντιμετωπιση..

 • Σύνδεσμος σχολίου Τωάννησ Ν Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Τωάννησ Ν Πατέλλης

  Η αλληλοεξάρτηση Δημου/ΑΝΕΚ πρέπει να σταματήση. Ο Δήμος Καλυμνίων εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί να το κάνει με τις περικοπές στις επιδοτήσεις.
  Ο Καλύμνιος δημότης θα πρέπει να γνωρίζει το κόστος διατήρησης της συμμετοχής του Δήμου στην ΑΝΕΚ και τις συνέπειες που συνεπάγεται μία τέτοιου είδους άρρωστη σχέση (conflict of interest).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version