Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εβαλε σε καθαρή βάση τις ευθύνες για το ΧΥΤΑ, αλλά… (4 video) Κύριο

 

Όσο περνούν οι μήνες η υπόθεση του ΧΥΤΑ γίνεται πεδίο σύγκρουσης μέχρις εσχάτων μεταξύ του νυν δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη και του τέως δημάρχου κ. Γ. Ρούσσου, ο οποίος επανήλθε με συνέντευξη τύπου, στις 17.9.11, και έβαλε σε ξεκάθαρη βάση τις ευθύνες για το σταμάτημα του ΧΥΤΑ.

 

Το θεματολόγιο της συνέντευξης

Ο κ. Ρούσσος είχε στο σημειωματάριό του παραταξιακά του θέματα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα της επικαιρότητας, στα οποία και στάθηκε περισσότερο – όπως είναι επόμενο. Εισαγωγικά ανακοίνωσε επίσημα την παραίτηση του δημ. σ/λου της παράταξης του, του κ. Αγ. Σκουμπουρδή, και την αντικατάστασή του από τον κ. Φ. Χριστοδούλου, και συνέχισε με την προσφορά των στελεχών της παράταξής του.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε δήλωση της αντιδ/ρχου κας Σε. Ψαρομπά περί αντίστασης των Καλυμνίων στην ιταλοκρατία, ότι δηλαδή και σήμερα μια παρόμοια απειλή υπάρχει εις βάρος των Καλύμνιων, οι οποίοι όμως θα αντισταθούνε και πάλι, δημιουργώντας την αίσθηση η κ. αντιδ/ρχος ότι ως απειλή υπονοούσε μάλλον την παράταξη του κ. Ρούσσου, που έκανε την ένσταση κατά της απαλλοτρίωσης στο ΧΥΤΑ. Πάνω σ’ αυτή την ασαφή δήλωση ο κ. Ρούσσος ζήτησε συμπληρωματική δήλωση και διασαφήνιση.

Στη συνέχεια ο τ. δήμαρχος μίλησε για την καθυστέρηση στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών που μέλλει να περιζώσουν την Κάλυμνο, για την πρότασή του να βρεθούν «κοινοί τόποι» συναίνεσης των παρατάξεων του δημ. σ/λίου και την αδιαφορία των παρατάξεων να απαντήσουν, για την αναποτελεσματικότητα της δημ. Αρχής στο έργο της αποκατάστασης του εξωτερικού λιμενοβραχίονα, για το διαχωρισμό που έκανε ο κ. Διακομιχάλης σε ΜΜΕ φιλικά και μη, τα σχολεία Καρπάθειο και Ψιλιανή που, αν και οι μελέτες ετοιμάστηκαν από τη δημαρχία Ρούσσου, οι επισκευές δεν πάνε βήμα, και η αγορά του οικοπέδου στο Θεολόγο, που προορίζεται ως πάρκο για μικρά παιδιά και οπωσδήποτε θα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την Πόθια. Το θέμα του ΧΥΤΑ, το σοβαρότερο, το άφησε να αναλυθεί μέσα από τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Επαιξε» κάποιο ρόλο η Δ/νση Δ.Ε.;

Ενα ακόμη θέμα που τέθηκε με δημοσιογραφική ερώτηση και έκανε έντονη αίσθηση ήταν το τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Ρούσσος στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης, στη Ρόδο, για να ρωτήσει αν θα καταργηθεί ή όχι το 2ο Γραφείο Δ.Ε. στην Κάλυμνο. Ο κ. Ρούσσος έμεινε έκπληκτός με τα δημοσιογραφικά σχόλια που περιέβαλαν την ενέργειά του αυτή, γιατί, όπως είπε, ο ίδιος είναι εκπαιδευτικός – καθηγητής-μαθηματικός του 1ου Γυμνασίου Καλύμνου – αλλά και η οικογένεια είναι οικογένεια εκπαιδευτικών, και επομένως δεν βλέπει για ποιο λόγο σχολιάστηκε τόσο αρνητικά αυτή του η κίνηση.

Ένα πράγμα όμως δε σχολίασε ο κ. Ρούσσος: Πώς και για ποιο λόγο η ερώτηση που έκανε στη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης μεταφέρθηκε άμεσα στα πολιτικά και (από εκεί) στα δημοσιογραφικά «μετερίζια της Καλύμνου. Ο προϊστάμενος κ. Παπαδομαρκάκης θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση και να καθησυχάσει όσους ανησύχησαν από μια τέτοια αστραπιαία μετάδοση της «καυτής» είδησης, την οποία προφανώς συνέδεσαν με το πρόσωπο του δ/ντή του 2ου Γραφείου Καλύμνου. Ήταν εντελώς τυχαία αυτή η «ενημέρωση» της παράταξης του κ. Διακομιχάλη ή «έπαιξε» και η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Δωδ/νήσου το «παιχνίδι» της;

Απίθανο, αλλά για να προστατέψει το κύρος ενός τόσο σοβαρού θεσμού, ο οποίος στη Δωδεκάνησο έχει υποστεί κατά καιρούς (επί ΠΑΣΟΚ & ΝΔ) τις πλείστες όσες κακώσεις από την πρόσδεσή του το άρμα των κομματικών παρεμβάσεων.

Η απάντηση στα περί «εχθρών της Καλύμνου»

Το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε και αυτή τη συνέντευξη ήταν ο ΧΥΤΑ με κέντρο την καταγγελία του κ. Διακομιχάλη ότι η παράταξη του κ. Ρούσσου με την ένστασή τους κατά της απαλλοτρίωσης γίνεται «εχθρός της Καλύμνου». Η όλη συζήτηση στο θέμα αυτό έγινε με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις.

Ο κ. Ρούσσος υπεραμύνθηκε της ένστασης που υπέβαλε κατά της επιχειρούμενης από τη δημ. Αρχή απαλλοτρίωσης ενός χώρου του Δημοσίου, για τον οποίο ακόμη δεν υπάρχει καμιά δικαστική απόφαση που να αναγνωρίζει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Επανέλαβε με σαφήνεια τη θέση του ότι η έκταση που διεκδικούν οι ιδιώτες μέχρι στιγμή ανήκει «κατά τεκμήριο στο Δημόσιο» και ότι, αν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες κάποια στιγμή αναγνωρίσουν την ιδιοκτησία τους με δικαστική απόφαση, θα αποζημιωθούν. Μέχρι τότε όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμποδίζουν την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου. Κάτι το οποίο, κατά τον κ. Ρούσσο, ενθάρρυνε ο κ. Διακομιχάλης και μέχρι σήμερα δεν τολμά να προχωρήσει το έργο, παρ’ όλο που έπεισε, τελικά, τους ιδιώτες και κατέφυγαν στα δικαστήρια για κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους (με «αναγνωριστική αγωγή»).

Ο κ. Ρούσσος αντέστρεψε την κατηγορία και χαρακτήρισε τον κ. Διακομιχάλη ως εχθρό της ευνομίας και των συμφερόντων της Καλύμνου. Και εξήγησε ότι την ένστασή του κοινοποίησε μέχρι και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γίνει η αισθητή η πίεση στα χαμηλότερα στρώματα θεσμών και οργάνων για εφαρμογή των νόμων.

«κίτρινες κάρτες»

Ο κ. Ρούσσος ήταν ξεκάθαρος και διαυγής στις πολιτικές του θέσεις και απόψεις περί εφαρμογής των νόμων και ποιοι είναι πραγματικοί εχθροί της πατρίδας, οι οποίοι, όπως τόνισε με έμφαση, με την πολιτική της ανομίας την οδήγησαν στη σημερινή κατάντια. Και είπε χαρακτηριστικά ότι αν υπήρχε στην Ελλάδα ένα κόμμα που θα είχε λάβαρό του την ανομία, ως αρχηγό του θα αναγνώριζε ευχαρίστως τον κ. Διακομιχάλη.

Γενικά όμως ο κ. Ρούσσος είχε νευρικότητα και, αν υπήρχε «διαιτητής» στη συνέντευξη (να ένας θεσμός που μας λείπει, ειδικά στην Κάλυμνο), τουλάχιστον 3-4 φορές, σε ισάριθμες αποστροφές του λόγου του, θα του έδειχνε «κίτρινη κάρτα» - «κόκκινη κάρτα» δεν μπορεί να προβλέπεται… Π.χ. στην ερώτηση του Σακ. Τρικοίλη για τι δεν αίρει την ένσταση ο κ. Ρούσσος απάντησε: «Στην προσπάθειά σας να κάνετε το χατίρι του κ. Διακομιχάλη, με αυτή την ερώτηση έχετε προσχωρήσει στη Διακομιχαλική παράνοια». Αυτή η παρατήρηση και ο λόγος για παράνοια, σε ένα δημοσιογράφο που προβαίνει σε μια παρατήρηση, ήταν και παρά ήταν «φάουλ» για «κίτρινη κάρτα», πολύ περισσότερο ότι στην πορεία της απάντησής του απευθυνόταν σε άλλο δημοσιογράφο, γιατί ήθελε με μια απάντηση να «αποστομώσει» δύο δημοσιογράφους, βάζοντας τον ερωτώντα στο σακί που είχε για τον άλλο δημοσιογράφο.  

Μια συνέντευξη που είναι δυνατή στο περιεχόμενό της και ο πολιτικός έχει ισχυρά επιχειρήματα, πρέπει να «παίζει» και ψύχραιμα στις απαντήσεις του.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α Ρούσσος , Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α Ρούσσος , Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

    Σακελλάρη νόμιζα πως ήταν προφανές ότι η όλη μου απάντηση ήταν απλώς εναρμονισμένη με την την ερώτηση "σου" που με την σειρά της ήτνα κιαι είναι προφανές ότι δεν ήταν "ερώτηση σου" αλλά μια μεταφορά μιας υπόθεσης εγρασίας με βάση "οδηγίες" του κ. Διακομιχάλη όπως ακριβώς ορθώς μου διευκρίνησες. Με τίποτα δεν θα σκεφτόμουν καμιά συσχέτηση της έννοαις "παράνοια" με κάτι πραγαμτικά δικό σου. Συνεπώς επιχείρησα μια απάντηση "συνεπή" με την μεταφερόμενη από εσένα ερώτηση όντα βέβαιος ότι γίνεται κατανοητή από εσένα αυτή η εκφραστική μου απόπειρα. Άλλωστε και στην συνέχεια "προσχώρησα" και εγώ στην Διακομιχαλική παράνοια , προς στιγμήν προς χάριν της παραστικής αποκάλυψης της ωςε τέτοια αλλά και ως οδηγούσα σε αδιέξοδα και αντιφάσεις. Συνεπώς καμιά παρατήρησ στον Δημοσιαγράφο και μάλιστα με τόσο προσβλητικό τρόπο.

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

    Εαν διαφορα ΜΜΕ εχουν αντιθετες αποψεις απο πολιτικους πρεπει να θεωρουνται επικινδυνα;
    Το να γινεται προσπαθεια φιμωσης η απαξιωσης δημοσιογραφων εστω και εαν ειναι "λαικοι" η "ερασιτεχνες" ειναι βαθια αντιδημοκρατικο και μου θυμιζει αλλες εποχες. Επειδη δε, δεν εχουμε ακομα πληγει απο Αλτσχαιμερς υπενθυμιζω οτι, προεκλογικα, δημοσιογραφος δηλωσε στην εκπομπη του οτι γερνει..
    Το να γερνεις και ειδικα σε μικρες κοινωνιες ειναι αποδεκτο, το να προσπαθεις να μονοπωλεις την ιντελιγκεντσια, κουλτουρα και ειδικα το δικαιωμα να εχεις αποψη και δικαιωμα τροπου εκφρασης της ειναι λυπηρο και δειγμα αλαζονειας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version