Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρωτοποριακά μαθήματα με το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Κάλυμνο Κύριο

Η ΑΡΓΩ έχει τη χαρά και δημοσιογραφική ικανοποίηση να δημοσιεύει το παρακάτω δελτίο τύπου του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί την Κάλυμνο το διήμερο 19 & 20 Σεπτεμβρίου για επιδείξεις πειραμάτων Φυσικής και Χημείας.

 

Τώρα, για τι η ΑΡΓΩ να έχει αυτή την ικανοποίηση; Γιατί είχε κινήσει και προωθήσει το θέμα αυτό, δηλαδή να επισκεφθεί την Κάλυμνο η επιστημονική ομάδα του Ιδρύματος Ευγενίδου, προκειμένου να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που εφαρμόζει κάθε χρόνο σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας: «ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ», με τη μέθοδο της διαδραστικής διδασκαλίας. Η ΑΡΓΩ έκανε την πρόταση ,ε ‘άρθρο της, το Ίδρυμα επικοινώνησε μαζί μας και έτσι η εφημερίδα μας έγινε ο μεσίτης στη συνεννόηση του Ιδρύματος με τα σχολεία της Καλύμνου τα οποία εμείς προτείναμε: για την Πόθια το 2ο και το 6ο Δημ. Σχολείο και για το Χωριό το 1ο Δημ. Σχολείο.

Η υπόσχεση που πήρε η ΑΡΓΩ ότι θα προσπαθήσουν να κατέβουν στην Κάλυμνο εντάσσοντας στο πρόγραμμα και άλλα νησιά, για να μην κατέβει η επιστημονική ομάδα για ένα μόνο νησί, την Κάλυμνο, βλέπουμε ότι έγινε πραγματικότητα. Το Ίδρυμα Ευγενίδου αφιερώνει μία εβδομάδα, 17-22 Σεπτεμβρίου για τρια νησιά της Επαρχίας Καλύμνου, κατά σειρά επίσκεψης: Λειψούς, Κάλυμνο και Κω.

Το να μεταφέρει τον εξοπλισμό του και επιστημονική ομάδα στα νησιά μας το Ιδρυμα Ευγενίδου για τον προαναφερόμενο σκοπό, αποτελεί ξεχωριστή τιμή και για την Κάλυμνο και τα άλλα νησιά, αλλά και σημαντική ευκαιρία για μαθητές, δασκάλους και γονείς. Θα παρακολουθήσουν όλοι πρωτοποριακά μαθήματα σε εκλαϊκευμένη μορφή και με τη συνεργασία του «μαθητή».

Δίδαγμα…: Οι τοπικές εφημερίδες, πέρα από το καθαρώς ειδησεογραφικό τους  έργο, μπορούν με δικές τους πρωτοβουλίες να βάζουν, έστω κατά καιρούς, ένα μικρό λιθαράκι στην αναβάθμιση των νησιών μας, από κάθε άποψη και σε ποικίλους τομείς.

   

***

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 13 Σεπτεμβρίου 2011

 

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ

 

Η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, μεταφέρει τον εξοπλισμό της στα Δωδεκάνησα και προσκαλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε μία εντυπωσιακή επίδειξη πειραμάτων.

Η Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας είναι μία ζωντανή παράσταση, γεμάτη φως, ήχο και χημεία, η οποία σχεδιάστηκε για μαθητές και όχι μόνο, με στόχο να παρουσιάσει επιστημονικά φαινόμενα με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Με τη βοήθεια απλών καθημερινών υλικών και την απαραίτητη δόση χιούμορ, η επιστήμη δεν φαντάζει τόσο δύσκολη. Δυσνόητα φαινόμενα εξηγούνται, μύθοι καταρρίπτονται και η γοητεία της επιστήμης κατακτά μικρούς και μεγάλους!

Αυτή η σειρά πειραματικών επιδείξεων είναι μία από τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ευγενίδου, που ως στόχο έχει να φέρει σε επαφή με τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, κοινό που δεν μπορεί εύκολα να μεταβεί στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, η επίδειξη πειραμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Ο ωκεανός του ήχου: Τι συμβαίνει όταν μιλάμε κανονικά και τι όταν φωνάζουμε; Γιατί διαφέρουν οι φωνές των αγοριών και των κοριτσιών; Φτιάχνουμε ένα γρήγορο μουσικό όργανο και κατανοούμε πώς σχηματίζονται οι νότες.

Χημεία… στην κουζίνα: Παίζουμε με τις ιδιότητες των υλικών και φτιάχνουμε μία ομελέτα τρομακτική, αλλά πολύ γευστική. Ποιος θα τολμήσει να δοκιμάσει;

Οι χημικές αντιδράσεις… μας εκπλήσσουν: Δείτε ένα υγρό να αλλάζει με αναπάντεχο τρόπο. Δεν είναι μαγεία… είναι χημεία!

Οπτικές ψευδαισθήσεις: Παρακολουθήστε αντικείμενα να εξαφανίζονται μπροστά από τα μάτια σας. Ποιο υλικό άραγε μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο;

Ο χορός της φωτιάς: Παρατηρούμε τα χαρακτηριστικά της φωτιάς μέσα από ενδιαφέροντα πειράματα. Πώς έχει βοηθήσει αυτή η μυστηριώδης χημική αντίδραση τον άνθρωπο και την επιστημονική πρόοδο; Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής χρήσης της φωτιάς;

Ένα παράξενο υγρό: Μπορεί ένα υγρό να σηκωθεί και να χορέψει; Και αν μπορεί, χορεύει με οποιαδήποτε μουσική; Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας, όταν ανακαλύψετε τις εκπληκτικές ιδιότητες των μη-νευτώνειων υγρών!

Η «Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας» στα Δωδεκάνησα θα γίνει:

 • ·         Στους Λειψούς, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα του Κάβου, ώρα 19:00, (επίδειξη ανοιχτή για το κοινό)

     τηλ. επικοινωνίας: 22470 41203 (Γυμν. Λειψών)

 • ·         Στην Κάλυμνο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο 2ο Δημοτικό πόλεως Καλύμνου (επίδειξη για τους μαθητές), την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο 6ο Μανιάειο Δημοτικό (επίδειξη για τους μαθητές) και στο 1ο Δημοτικό χώρας Καλύμνου (επίδειξη για τους μαθητές),

     τηλ. επικοινωνίας: 2243028131, 6944602488 (κ. Θεοφιλίδης)

 • ·         Στην Κω, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Κω, ώρα 19:00 (επίδειξη ανοιχτή για το κοινό) και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Κω (επίδειξη για τους μαθητές)
  τηλ. επικοινωνίας:
  2242022703, 2242025385 (1ο Δημοτικό Κω)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Γραφείο Τύπου * ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λία Πανταζοπούλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλ 210 - 9469684

 

 

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Α. Ρούσσος τ. Δήμαρχος Καλυμνίων δημοσιεύθηκε από Γιώργος Α. Ρούσσος τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

  Συγχαρητήρια στην ΑΡΓΩ και σε εσένα Σακελλάρη προσωπικά.

  Πολύ σημαντική πρωτοβουλία!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version