Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναψε φωτιές η ένσταση Ρούσσου για την απαλλοτρίωση (video 3) Κύριο

Η παράταξη Ρούσσου υπέβαλε ένσταση κατά της απαλλοτρίωσης που δρομολογεί ο Δήμος για ένα κομμάτι της πλαγιάς του ΧΥΤΑ, το οποίο διεκδικεί καλυμνιακή οικογένεια ως δικό της βοσκοτόπι, και η ένσταση αυτή «άναψε φωτιές».
Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία

 

Στο χώρο αυτό έχει γραφτεί η πιο εκρηκτική ιστορία των δημοτικών αντιπαραθέσεων. Επί δημαρχίας Ρούσσου η τότε Γεν. Γραμματέας Ν. Αιγαίου κ. Σημαντώνη τον παραχώρησε στο Δήμο Καλυμνίων «για χρήση», για τον ΧΥΤΑ, ασκώντας νόμιμο δικαίωμά της, αφού ο χώρος αυτός, ως εκτός οικισμού, «ανήκει κατά τεκμήριο στο Δημόσιο».

Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη (με «αναγνωριστική αγωγή»), για να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους, ώστε να διεκδικήσουν στη συνέχεια αποζημίωση με απαλλοτρίωση της έκτασής τους που κάλυψε ο ΧΥΤΑ.  Δεν έπραξαν όμως αυτό, αλλά απαιτούσαν από τη δημ. Αρχή να προβεί άμεσα σε απαλλοτρίωση. Όμως ο κ. Ρούσσος αρνήθηκε κάτι τέτοιο επικαλούμενος ότι το χώρο αυτό του τον παραχώρησε η Ελληνική Πολιτεία και, συνεπώς, δεν είχε το δικαίωμα να τον αγοράσει καταβάλλοντας χρήματα του Δημοσίου.

Στην «απέναντι όχθη» η τότε αξ. αντ/τευση του κ. Δ. Διακομιχάλη επέμενε ότι μπορούσε να γίνει απαλλοτρίωση και με αυτό το όπλο διεξήγαγε σκληρό προεκλογικό αγώνα τον οποίο και κέρδισε.

«Η εχθρική πράξη»

Σήμερα, ο κ. Διακομιχάλης ως νέος δήμαρχος ξεκίνησε τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και πάνω σ’ αυτή τη διαδικασία υπέβαλε ένσταση η παράταξη του κ. Γ. Ρούσσου και αυτό έγινε «αιτία πολέμου». Η παράταξη Διακομιχάλη καταγγέλλει την ένσταση ως «πράξη εχθρική προς την Κάλυμνο» και ξαφνικά στα βαλτωμένα νερά της πολιτικής του Δήμου ένας πόλεμος ανακοινώσεων, συνεντεύξεων και δελτίων τύπου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα πρωτοφανούς έντασης.

Και για τη δυναμικότερη εξάπλωση της καταγγελίας αυτής εναντίον του κ. Ρούσσου, η δημοτική Αρχή έδωσε συνέντευξη τύπου, διά του εκπροσώπου του κ. δημάρχου, του κ. Δρόσου Ταυλάριου, στις 14.9.11, στο Πνευματικό κέντρο, 11π.μ. Κύριο θέμα ήταν, προφανώς, η ένσταση του κ. Ρούσσου - τα άλλα θέματα: οι ενστάσεις Κρούσκου, η σπηλαίωση και τα ταξίδια του κ. Ταυλάριου σε Αυστραλία και Γαλλία έπεσαν σε δεύτερη μοίρα και ούτε καν συζητήθηκαν. Την ένσταση ο κ. Ταυλάριος τη χαρακτήρισε, ξανά, «εχθρική πράξη εναντίον της Καλύμνου», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρισκόμαστε σε «κατάσταση πολέμου». Και εξήγησε τι κακό περιμένει την Κάλυμνο: Αν ο Δήμος δεν κατασκευάσει άμεσα τον ΧΥΤΑ, θα του επιβληθεί το επαπειλούμενο ευρωπαϊκό πρόστιμο του 1,5 εκ. ευρώ το μήνα, ποσό που θα είναι αδύνατο να πληρώνει ο Δήμος και επομένως θα «βάλει λουκέτο»

Τι απαιτεί η παράταξη Διακομιχάλη

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο ο κ. Ταυλάριος προέβη σε δύο εκκλήσεις για συμπαράσταση στο Δήμο: Α) Ζήτησε από τα ΜΜΕ της Καλύμνου, τονίζοντας μάλιστα ότι απευθύνεται σ’[ αυτά που «πρόσκεινται φιλικά στον κ. Ρούσσο», να πιέσουν την παράταξη της αξ. αντ/τευσης να παραιτηθεί από την ένσταση της. Β) Απαίτησε από τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδη, στο γραφείο του οποίου είναι αποσπασμένος ο κ. Ρούσσος ως Ειδικός Συνεργάτης, να πιέσει τον αρχηγό της αξ. αντ/τευσης του Δήμου Καλυμνίων να αποσύρει την ένσταση – ή… να τον διώξει από το γραφείο του.

Ερωτήσεις από την ΑΡΓΩ

Και τις δύο αυτές εκκλήσεις η ΑΡΓΩ, στη διαδικασία των ερωτήσεων, τις χαρακτήρισε πιέσεις προς εκτροπή, γιατί: 1) Τα ΜΜΕ τα διαχωρίσει η δημ. Αρχή σε «φιλικά και μη» και απαιτεί να ασκήσουν ρόλο που δεν τους ανήκει, αφήνοντας να υπονοείται η «προειδοποίηση» ότι, αν δεν συμπαρασταθούν στον «πατριωτικό αγώνα» της δημ. Αρχής, δε θα είναι «πατριωτικά» ΜΜΕ. 2) Η απαίτηση να παρέμβει ο υφυπουργός κ. Νικητιάδης και να διαμορφώσει την πολιτική λειτουργία του επικεφαλής μιας δημοτικής παράταξης αποτελεί και αυτό απαίτηση για εκτροπή.

Σε άλλη της ερώτηση η ΑΡΓΩ ζήτησε από τον εκπρόσωπο του κ. δημάρχου να εξηγήσει για τι δεν προχωρεί ο Δήμος στην απαλλοτρίωση αδιαφορώντας για την ένσταση Ρούσσου, αφού πιστεύει ότι όλες οι ενέργειες του είναι νόμιμες. Και, συμπληρωματικά, ο ερωτών Σακ. Τρικοίλης, ζήτησε η δημ. Αρχή, παράλληλα με την αποκάλυψη των σκανδάλων κάτι με το οποίο ασχολείται αποκλειστικά ήδη επί 9,5 μήνες, να παρουσιάσει και ένα έργο και να πει στον Καλυμνιακό λαό «αυτό ολοκλήρωσα, αυτό έπραξα».

Στις ερωτήσεις του Σακ. Τρικοίλη ο κ. Ταυλάριος απάντησε ότι (α) δε διαχωρίζουν τα ΜΜΕ φιλικά και μη φιλικά, κι ούτε απαιτούν εκτροπή από τον κ. υφυπουργό, και (β) ήδη έχει επιτελέσει σοβαρό έργο η δημ. Αρχή.

Ο επίλογος από τον κ. Ρούσσο

Ο επίλογος της θυελλώδους έντασης που σηκώθηκε στις 14.9.11, με τη συνέντευξη και τις απογευματινές τηλεοπτικές εκπομπές που ακολούθησαν, τελικά δόθηκε από τον κ. Ρούσσο, σε τηλεφωνική του παρέμβαση από την Αθήνα, στο ΑΙΓΑΙΟ TV. Ο κ. Ρούσσος τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ακόμη κι αν απορριφθεί η ένσταση του, η απαλλοτρίωση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση μιας διετίας. Επομένως, αυτό που φοβάται ο κ. Διακομιχάλης, ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το ΧΥΤΑ ώστε να αποφύγει το ευρωπαϊκό πρόστιμο του 1 εκ. ευρώ το μήνα λόγω της χωματερής, αν τελικά συμβεί (πράγμα απίθανο γιατί αφορά πολλούς δήμους της χώρας μας), δε θα του φταίει καμιά ένσταση αλλά η δική του πολιτική: ως αντιπολίτευση ο κ. Διακομιχάλης δεν άφησε να γίνει ο ΧΥΤΑ και ως δήμαρχος δεν προσχωρεί στην κατασκευή του, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Αν αποσύρει την ένσταση ο κ. Ρούσσος;

Αν έτσι έχουν τα πράγματα και η απαλλοτρίωση για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια, μπαίνει το ερώτημα: τι θα κάνει μέχρι τότε, ακόμη κι αν ο κ. Ρούσσος αποσύρει την ένστασή του; Αν ο κ. Ρούσσος αποσύρει την ένστασή του, το «μπαλάκι» πέφτει εξολοκλήρου στον κ. Διακομιχάλη, ο οποίος δεν θα έχει να μιλάει ούτε για «εχθρούς της Καλύμνου», αλλά μόνο για την πρόοδο της απαλλοτρίωσης και, βέβαια της κατασκευής του ΧΥΤΑ.

Ας το σκεφτεί και αυτό ο κ. Ρούσσος. Έχει τη δυνατόητα να μεταφέρει τη «φωτιά» στα «οικόπεδα» της δημ. Αρχής.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

    Δεν παμε καθολου καλα. Οι αντιπαραθεσεις των πολιτικων θα εχουν ασχημα αποτελεσματα για τον καλυμνιακο λαο. Λαθος χειρισμοι και ακραιες αντιδρασεις θα μας οδηγησουν σε περιπετειες.
    Αυτο που καταλαβαινω απο αυτην την υποθεση ειναι: 1. Το οικοπεδο προφανως ανηκει στο δημοσιο. 2. Υπαρχει μια οικογενεια που διεκδικει δικαστικως την κυριοτητα του. 3.Υπαρχει κινδυνος υψηλου προστιμου απο την ΕΕ. 4. Πιθανη απαλλοτριωση θα παρει 2 χρονια.
    Αγαπητε Δημαρχε κανε το εργο, αφηνοντας στην ακρη τις κινδυνολογιες και τα ΜΜΕ να κανουν αυτο που νομιζουν σωστο (κρινονται, εξ αλλου, απο το κοινο) και τον κ. Ρουσσο να παιζει τον ρολο του προστατη του δημοσιου χρηματος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version