Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολύς κόσμος στο Σταυρό του Καντουνιού φέτος (video & 9 φωτο) Κύριο

Πρωτοφανής κοσμοσυρροή φέτος στον Εσπερινό του Σταυρού, στην ομώνυμη ι.μονή ψηλά στην πλαγιά του Καντουνιού.

 

Ο Εσπερινός άρχισε περί τις 6:30΄, αλλά ο κόσμος ανηφόριζε την πλαγιά προς το Σταυρό πολύ νωρίτερα - παρά τη ζέστη της ημέρας. Η γραφικότητα όμως του τοπίου και η καταπληκτική θέα που προσέφερε η ήπια ορειβασία, με αργό βηματισμό, αποτελούσε την καλύτερη αποζημίωση για τον προσκυνητή της ιστορικής μονής του Σταυρού.

Η μικρή αυλή του κτιριακού συγκροτήματος, όπου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός (για το εκκλησάκι δε γίνεται λόγος, χωράει-δε χωράει 20 άτομα), δεν επέτρεπε σε πολλούς προσκυνητές να παρακολουθήσουν την ακολουθία του εσπερινού εκ του σύνεγγυς. Πολλοί έμειναν έξω από τον περιτοιχισμένο χώρο της μονής, καθισμένοι στα βράχια, απ’ όπου και παρακολουθούσαν τον εσπερινό απολαμβάνοντας το μαγευτικό δειλινό με θέα τις παραλίες Καντουνιού-Λιναριών αλλά και όλο τον Πάνορμο. Εξάλλου η μεγαφωνική που είχαν εγκαταστήσει για τις ανάγκες του εσπερινού, έστελλε τις ψαλμωδίες σε όλο τον Πάνορμο (εις επιβεβαίωση της καλυμνιακής ιεροψαλτικής δίψας που είναι πάντα ζωηρότατη και εκφράζεται με «προσωπικά» ρεσιτάλ στα πανηγύρια των εξωκλησιών).

Ο ιερέας Ιερεμίας Σακαλέρος, εφημέριος του ι.ν. Αγ. Γεωργίου Πανόρμου, στον οποίο ανήκει το «εορτολόι» καθώς και η φροντίδα της ι. μονής, βοηθούμενος από τον εφημέριο της Αγ. Άννας Πανόρμου αιδ. Μαΐλλη, έψαλλαν το «Φως ιλαρόν» και το «Θεοτόκε Παρθένε» με βυζαντινό ύφος και κατά την καλυμνιακή βυζαντινή μουσική παράδοση.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, όπως διαπιστώσαμε αλλά δεν κάναμε επαλήθευση, θα πρέπει να ακολούθησε «γαστριμαργική κατάνυξη», αν υποθέσουμε ότι τα τρία «μουούρια» με καλοψημένα αρνάκια, τα οποία είδαμε ένα φυλάσσονται στο παρεκκλήσιο του Ιωσήφ, προορίζονταν για τους «μυημένους» προσκυνητές, μετά το πέρας του εσπερινού  – η ΑΡΓΩ άκουσε την απόλυση του εσπερινού κατεβαίνοντας την πλαγιά της επιστροφής. Πάντως, το θετικό είναι ότι οι Καλύμνιοι τα τελευταία χρόνια αναθερμαίνουν και συνεχώς επεκτείνουν την παράδοση των παλαιών καλύμνικων πανηγυριών με την προσφορά πλούσιας τράπεζας.

Αυτό όμως που σφράγισε το φετινό εορτασμό του Σταυρού στο Καντούνι ήταν η πρωτοφανής παρουσία του κόσμου. Από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ συνεχώς ανεβοκατέβαινε ο κόσμος. Πάντα οι Καλύμνιοι τιμάνε τα ξωκλήσια στην εορτή τους, αλλά φέτος -  θα λέγαμε: τα τελευταία χρόνια - η οικονομική κρίση και τα έντονα κοινωνικά προβλήματα φέρνουν τον κόσμο όλο και πιο κοντά στην εκκλησία.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://www.argokalymnos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=544:%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-video-9-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD&Itemid=337&tmpl=component&print=1#sigProGalleriac2422b29cb
Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση