Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Δήμαρχε, μαύρα μαντάτα», για τη ΣΑΤΑ και λοιπά… (2 video) Κύριο

 

 

Η ΑΡΓΩ είχε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη με το δήμαρχο κ. Δ. Διακομιχάλη, στις 8.9.11. Ο συντάκτης της εφημερίδας μας Σακ. Τρικοίλης έθεσε στον κ. δήμαρχο μόνο δύο θέματα από το πλούσιο «μενού» της «καυτής» επικαιρότητας: 1) Το μέλλον της ΔΕΥΑΚ, και 2) τον ΧΥΤΑ μαζί με τον ΧΥΤΥ.

 

 

Για τις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης) πανελλήνια ξεφύτρωσε τεράστιο με τη διακηρυγμένη απόφαση της κυβέρνησης για «άμεση συγχώνευση ή κατάργηση φορέων και οργανισμών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κι αυτό προμηνύει απολύσεις υπαλλήλων «αορίστου χρόνου». Παράλληλα, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων, το οποίο θα εξομοιώσει τις αποδοχές των δημοτικών υπαλλήλων με αυτές των δημοσίων υπαλλήλων, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ θα εξισωθούν μισθολογικά με τους υπαλλήλους του Δήμου και, επομένως μόνο κίνδυνο θα διατρέχουν όσο είναι ανεξάρτητη η ΔΕΥΑΚ και δε συγχωνευτεί στο Δήμο.  

Ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος, πρόσφατα παρουσίασε την πρότασή του, σε συνέντευξη με τα ΜΜΕ, να συγχωνευτεί η ΔΕΥΑΚ στο Δήμο, για τους προαναφερόμενους λόγους.

Ρωτήσαμε τον κ. Διακομιχάλη πώς «ακούει» την πρόταση του κ. Ρούσσου και μας απάντησε ότι εξετάσει με σοβαρότητα το θέμα αυτό από καιρό και ότι ο κ. Ρούσσος βιάζεται… Μάλιστα ο κ. δήμαρχος συναρτά το μέλλον της ΔΕΥΑΚ και με το πρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Καλύμνου: να καταβάλει αποζημίωση περίπου €250.000 σε υπάλληλο που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας. Και εξηγεί ο κ. δήμαρχος ότι ως ανεξάρτητη η ΔΕΥΑΚ είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Προφανώς ο κ. Διακομιχάλης, εξετάζοντας το μέλλον της επιχείρησης απ΄ αυτή την οπτική γωνία, έρχεται πιο κοντά στην πρόταση του κ. Ρούσσου. Επομένως, η παράταση της εξέτασης του ζητήματος πρέπει να ερμηνευτεί ως προσπάθεια του κ. Διακομιχάλη να χειριστεί με τον καλύτερο επικοινωνιακό τρόπο τη συγχώνευση της επιχείρησης με το Δήμο.

 

Το θέμα του ΧΥΤΑ βρίσκεται καθ’ όδόν. Ο κ. δήμαρχος είπε στην ΑΡΓΩ ότι περιμένει απάντηση από την περιφέρεια, για να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας, και ότι η απαλλοτρίωση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Για τον ΧΥΤΥ όμως τα πράγματα δεν έχουν βρει το δρόμο τους ακόμη. Η πρόταση του κ. Διακομιχάλη για ΧΥΤΥ κοινό με τα νησιά Λέρο και Πάτμο, εξετάζεται από τους δημάρχους. Δεν υπάρχει ακόμη φως στον ορίζοντα.

 

Ηταν πράγματι βαρυσήμαντη η συνέντευξη, γιατί μέσα από αυτά τα δύο θέματα βγήκαν οι ειδήσεις ουσίας. Εντελώς επιγραμματικά, συνοψίζονται στη φράση: ο κ. δήμαρχος, πέρα από την αποφασιστικότητα που θέλει να επιδεικνύει για να συντηρεί την εικόνα του δυναμικού δημάρχου, κατά τη λαϊκή φράση: «παλεύει με κομμένα τα χέρια του», λεφτά δεν υπάρχουν.

Μετεωρίζεται ανάμεσα στην σκληρή πραγματικότητα των άδειων ταμείων και την τραγική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου. Και όμως επιμένει  να μην αποκαλύπτει στο λαό.  Για ποιο λόγο; Φοβάται το προσωπικό πολιτικό κόστος που θα υποστεί αν πει στο λαό απλά και ειλικρινά: συμπατριώτες, συγνώμη, αλλά πρέπει να ξεχάσετε τις προεκλογικές μου «δεσμεύσεις», γιατί, κατά τη φράση του υπουργού κ. Λοβέρδου, «δεν υπάρχει σάλιο».

Ο κ. Διακομιχάλης ενώ ακόμη και αυτή η ΣΑΤΑ για πρώτη φορά την πήρε απελπιστικά κουτσουρεμένη, επιμένει να καμαρώνει ότι μπορεί και εξευρίσκει χρήματα χάρη στις προσωπικές γνωριμίες με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ – πολιτική τραγικού παρελθόντος.

Βέβαια δεν «πετάει στα σύννεφα», εξάλλου δεν τον αφήνει η σκληρή πραγματικότητα για τέτοιες «πτήσεις». Ομως, τον προσγείωσε  και ο δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής κ. Κ. Ασκούνης, στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και κατά τη συνάντηση των πασόκων δημάρχων της χώρας, όπως μας αφηγήθηκε ο κ. δήμαρχος.  Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Διακομιχάλης πήγε να μιλήσει για την κουρεμένη ΣΑΤΑ, ο κ. Ασκούνης του απάντησε ορθά-κοφτά: «Δήμαρχε, μαύρα μαντάτα».

Μέσα σ’ αυτές τις τραγικές συνθήκες κινούμενος ο κ. Διακομιχάλης βλέπει να ανατρέπονται οι προγραμματισμοί του και οι προεκλογικές του «δεσμεύσεις», με αποτέλεσμα να μένει  έκθετος στο εκλογικό σώμα που προσδοκά «ανάστασιν δεσμεύσεων».

 

Δεν προχωρήσαμε σε άλλα θέματα με τον κ. Διακομιχάλη, γιατί και ο χρόνος του είδαμε ότι ήταν πολύ περιορισμένος και η πόρτα του συνεχώς άνοιγε για κατεπείγοντα θέματα της καθημερινότητας.

Η ΑΡΓΩ θα ξανασυζητήσει με τον κ. δήμαρχο για σοβαρά θέματα που λιμνάζουν. Θα λέγαμε όμως ότι το σοβαρότερο «μήνυμα» από τη συνέντευξη αυτή (παρ’ όλο που δεν ήθελε ο κ. δήμαρχος να το βάλουμε ως τίτλο), είναι η «συντροφική» απάντηση στον κ. Διακομιχάλη: «Δήμαρχε, μαύρα μαντάτα»…  Και δυστυχώς αποδέκτης είναι ο λαός.

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version