Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πλακοστρώσεις πού; Δε βλέπουν τα σοβαρά προβλήματα; Κύριο

Ο σύλλογος των ψαράδων Καλύμνου με επικεφαλής τον κ. Γ. Κατσοτούρχη και σε συνεργασία με τη Δημαρχία Ρούσσου κέρδισαν το Leader Αλιείας, αλλά ο προγραμματισμός είναι ανέτοιμος, το πρόγραμμα δεν προχωράει και οι σχεδιασμοί αόριστοι.

 

Στα Σκάλια ο Δήμος βρήκε τη «λύση»: πλακοστρώσεις. Πού να τις κάνει; Δε βλέπει τα σοβαρά προβλήματα του χωριού αυτού, που το έχει εγκαταλείψει και ούτε που το σκέφτεται, μόνο θέλουν να το στολίσουν με πλακοστρώσεις; Μάλλον θα έπρεπε να το επισκεφτούνε κάποτε και να δουν από κοντά τα σοβαρά προβλήματα του ιστορικού αυτού χωριού της Καλύμνου, που υπήρξε ένας από τους προϊστορικούς οικισμούς της Καλύμνου.

Η προηγούμενη δημ. Αρχή δεν έκανε θαύματα στα Σκάλια, αλλά τουλάχιστον τους έδωσε το μεγαλύτερο αγαθό: νερό και μάλιστα άριστης ποιότητας με μονάδα αφαλάτωσης, η οποία στέλλει νερό όχι μόνο σε όλο τον οικισμό αλλά και στον Εμπορειό – τα Αργινώντα έχουν δικούς τους νερό. Η παλιά δημαρχία Διακομιχάλη, προ 10ετίας περίπου, είχε κατασκευάσει τη κτιστή σκάλα από την πλατεία Πλατάνου προς τον άνω οικισμό. Άλλο έργο σοβαρό στα Σκάλια δεν έγινε ποτέ. Και όμως οι Σκαλιώτες συνεχίζουν να ψηφίζουν δημάρχους…

Επειδή η ΑΡΓΩ δε θέλει μόνο να κάνει κριτική, αλλά και να βοηθάει όσο και όπου μπορεί, συγκεντρώνοντας και συντάσσοντας προτάσεις κατοίκων του οικισμού, συνιστά στο Δήμο και στον κ. Γ. Κατσοτούρχη, που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος, να προσέξουν ιδιαιτέρως τα παρακάτω προβλήματα:

1)  Ο δρόμος από την κεντρική λεωφόρο προς την Πλατεία Πλατάνου έχει καταρρεύσει εδώ και μήνες και με την ευκαιρία του Leader Αλιείας (α) πρέπει να επισκευαστεί άμεσα και (β) στη συνέχεια να διαπλατυνθεί με αντιστήριξη που θα ξεκινάει από το παρακείμενο οικόπεδο του κ. Ν. Ματθαίου.

2)  Η Πλατεία Πλατάνου (πλάτους περίπου 60-70τ.μ.) χρειάζεται ανάπλαση και οι τοίχοι των χωραφιών δεξιά-αριστερά της σκάλας, προς τον οικισμό, έχουν ανάγκη από συμμάζεμα, γιατί καταρρέουν συνεχώς και μπαζώνουν την σκάλα.

3)  Στην Πλατεία Πλατάνου να κτίσει ο Δήμος ένα καφενεδάκι 10-12τ.μ., για να το δίνει προς ενοικίαση, με συμβολικό μίσθωμα (και μέσα από επιλογή υποψηφίων καφετζήδων), ώστε να ξαναβρεί ο χώρος αυτός κάτι από την παλιά του γραφικότητα και ζωντάνια.

4)  Ο δρόμος που κατεβαίνει από την κεντρική λεωφόρο προς την παραλία είναι καιρός, επιτέλους, να ολοκληρωθεί. Είναι ο δρόμος προς τις γραφικές ακτές και παραλίες αλλά και προς το νεκροταφείο του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο – κάθε χωριό (Αργινώντα, Σκάλια, Εμπορειός) έχει το δικό τους νεκροταφείο.

5)  Τέλος, μια μικρή αλλά αναγκαία παρέμβαση θα είναι και η ανάπλαση του μονοπατιού που οδηγεί από τον οικισμό προς το εκκλησάκι του Αγ. Μάμα, του προστάτη των Σκαλιών -  στην εορτή του το επισκέπτεται πολύς κόσμος.

 

Αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι καθαρά ενέσεις ζωντάνιας σε ένα χωριό που δικαιούται να επωφεληθεί από το Leader Αλιείας, αφού είναι από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Καλύμνου και οι κάτοικοι τους ζούσαν ανέκαθεν, μέχρι και σήμερα παρά την εξέλιξη, από τη κτηνοτροφία και την αλιείας. Τα Σκάλια σήμερα έχουν εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Ο Δήμος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Το σχέδιο του Δήμου: «πλακοστρώσεις» είναι όχι μόνο αόριστο και νεφελώδες αλλά μη χρήσιμο.  

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr
Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση