Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μαγικός εσπερινός στα Σκάλια και εγκαρδιότητα (video & 6 φωτο) Κύριο

Η ΑΡΓΩ πήγε στα Σκάλια, το απόγευμα της 1ης.9.11, στο γραφικότατο εκκλησάκι του Αγίου Μάμα για τον εορταστικό εσπερινό  – ο άγιος Μάμας είναι ο προστάτης των ποιμένων - και ζήσαμε ένα θαυμάσιο απόγευμα.

Η γαλήνη της φύσης και ψυχική ηρεμία που απολαμβάνει κανείς στα ελληνικά ξωκλήσια, τα γεμάτα χρώματα και ήχους από την ελληνορθόδοξη βυζαντινή μας παράδοση, σ’ αυτό τον ιερό χώρο η ομορφιά της φύσης μαζί με τη θερμή φιλοξενία εκ μέρους των κατοίκων συνέθεσαν αυτό που μπορούμε να πούμε «το ωραίο στη φύση και τον άνθρωπο» και μάλιστα σε μια σπάνια κορύφωση αρμονίας.

Ηταν πολλοί Καλύμνιοι που πήγαν στα Σκάλια να τιμήσουν τον εορτάζοντα άγιο στο ιστορικό αυτό εκκλησάκι, που στέκεται δυνατό στο χρόνο, στο πλάτωμα της πλαγιάς πάνω από το χωριό, εκεί όπου το συνολικό τοπίο: Βουνά, πλαγιά και θάλασσα, στα πόδια του χωριού,  είναι μια εκπληκτική ομοιότητας προσομοίωση του ιερού τόπου των Δελφών. Και είναι γνωστό ότι τα Σκάλια υπήρξαν ένας από τους πρώτους προϊστορικούς Δήμους της Καλύμνου με την ονομασία «Σκαλιωδάν».

Στο τελετουργικό μέρος ο εσπερινός ήταν θαυμάσιος στην απλότητα του. Ο ιερέας της συστάδας των χωριών Αργινώντα – Σκάλια – Εμπορειός ήταν αρμονικός, ωραίοι οι ψαλτάδες Εμμ. Βάλλας, Θεοφ. Μπουλαφέντης και Σακ. Ν. Τρικοίλης, και, πάνω απ’ όλα, ο κόσμος συμμετείχε με ιερή αφοσίωση, ενώ σε πολλά σημεία της ακολουθίας του εσπερινού, όπου τα τροπάρια είναι πολύ γνωστά  στον πολύ κόσμο, συνέψαλλε με τους ψαλτάδες και δημιουργούσε μια πολύ ζεστή εκκλησιαστική ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, το εκπληκτικής ομορφιάς σκηνικό της φύσης «έντυνε» αυτόν τον πανέμορφο εσπερινό  με τη γαλήνη του δειλινού. Στα πόδια των Σκαλιών απλωνόταν το μαγικό τοπίο του ηλιοβασιλέματος στη θαλάσσια λεκάνη που περικλείεται από τα γκριζόμαυρα διαμάντια απείρου φυσικού κάλλους Καστέλι, Τέλενδο, Κεφάλα, Καλαβρό.

Πρόταση: Αξίζει κανείς να επισκέπτεται τα Σκάλια (τα «άνω Σκάλια», θα λέγαμε) για να απολαμβάνει ένα τόσο ρομαντικό και πολύχρωμο ηλιοβασίλεμα (άλλα νησιά εμπορεύονται το ηλιοβασίλεμά τους και μόνο η Κάλυμνος, δηλαδή ο Δήμος ουσιαστικά, το παραπετάει σαν κάτι ασήμαντο και μάλιστα χωρίς κανένας τοπικός άρχοντας να το γνωρίζει, να το έχει δει ποτέ του).

Στο τέλος του εσπερινού οι Σκαλιώτισσες προσέφεραν, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, πλούσια δεξίωση: κρύο καρπούζι, τυρί, νοστιμότατα σύκα, γλυκίσματα κ.α. Μα, πρώτα απ’ όλα ευγένεια, συνόδεψαν τη χαρακτηριστική Καλύμνικη αρχοντιά με οικειότητα, εγκαρδιότητα χαμόγελο, ευγένεια και προσπάθεια να ευχαριστήσουν όλους.

Και μια αξιοσημείωτη ιδιαιτερότητα: στο τέλος του εσπερινού η ευγενική επιτρόπισσα προσέφερε σε κάθε ψάλτη μια τσάντα με πρόσφορο, άρτο και μπολάκι με λουκουμάδες. Πρώτη φορά τέτοια προσφορά. Είναι βέβαια κάποιες ενοριακές επιτροπές στην Κάλυμνο (και η μια ενορία «συναγωνίζεται» την άλλη) στις οποίες μαθαίνεις τι θα πει καλύμνικη χουβαρντοσύνη (αυτές ξορκίζουν τη μιζέρια που χτυπάει κάποιους άλλους ναούς και μάλιστα κεντρικούς), αλλά στα Σκάλια συναντήσαμε το κάτι παραπάνω. Μακάρι οι Σκαλιώτισσες να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση. Είναι μερικά πράγματα απλά που έχουν πολύ μεγάλη δύναμη. 

Αλλά η τελευταία εικόνα από τα Σκάλια (που ήταν και η πρώτη όπως ανεβαίναμε την πλαγιά του οικισμού) ήταν η απογοήτευση από τη δημοτική αδιαφορία. Το χωριό σε πλήρη εγκατάλειψη. Ο δρόμος που ανεβαίνει από την κεντρική λεωφόρο στον Πλάτανο, είναι γκρεμισμένος από καιρό λόγω κατολίσθησης, περιμένει το Δήμο Καλύμνου να θυμηθεί αυτό το Χωριό. Η πλατεία Πλατάνου, ένα αχούρι. Η σκάλα γεμάτη πέτρες και χώματα από κατολισθήσεις χωραφιών. Οι Σκαλιώτες αισθάνονται απογοήτευση αλλά και οργή.

Αλλά εμείς κρατήσαμε μόνο τη μαγική εικόνα του βυζαντινού εσπερινού στο μαγικό τοπίο του ηλιοβασιλέματος. Το περιβάλλον που μας γεμίζει αισθητική απόλαυση και ηρεμία. Την οργή θα τη μεταφέρουμε στην ηγεσία του Δήμου.

 

 

 

 

  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version