Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«8 μήνες μας δούλευε ο δήμαρχος για την προβλήτα» (3 video) Κύριο

Τέσσερα θέματα έθεσε ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος στην συνέντευξη που παραχώρησε στα ΜΜΕ, την 1.9.11:  α) Ιχθυοκαλλιέργειες, β) η πρότασή του για συναίνεση, γ) οι χειρισμοί του δημάρχου στο έργο της προβλήτας, και δ) η πρότασή του για το μέλλον της ΔΕΥΑΚ.

Στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για την Κάλυμνο, μετά την κυβερνητική απόφαση να επιτραπεί η εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας γύρω από όλη σχεδόν παντού, ο κ. Ρούσσος καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στον κ. δήμαρχο, γιατί δεν δραστηριοποιείται καθόλου και αφήνει να περνάνε οι μήνες επικίνδυνα. Επανέλαβε τη συναινετική του πρόταση για σύντονη δράση των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου, αλλά, όπως επισήμανε με έμφαση, η δημ. αρχή και ολιγωρεί. 

 

Στην πρότασή του για εξεύρεση «κοινών τόπων» ο κ. Ρούσσος, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης των παρατάξεων του δημ. σ/λίου, επανήλθε τονίζοντας ότι αυτό είναι το μέγα ζητούμενο στην εποχή μας και ότι οι άλλες παρατάξεις δε δείχνουν προθυμία.

Για το έργο της επισκευής της προβλήτας ήταν καυστικός και πολιτικά οξύς, καθώς κατηγόρησε τον κ. δήμαρχο με τα εξής: «όλους αυτούς τους 8 μήνες μας δούλευε, γιατί δεν είχε εξασφαλίσει τα λεφτά, αφού και ο ίδιος ο κ. δήμαρχος είπε ότι τώρα που βρήκε τα λεφτά (τις €365.000) τώρα προχωρεί στην απευθείας ανάθεση του έργου». Επίσης, τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε τέσσερις διαδικασίες για την κατασκευή του έργου: 1) ξεκίνησε με απευθείας ανάθεση, 2) στη συνέχεια άλλαξε πλεύση με τον περίεργο διαγωνισμό-ανάθεση («υβριδική ανάθεση» όπως την ονόμασε ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζής), 3) πριν λίγες εβδομάδες σε απευθείας ανάθεση μέσω ΣΑΤΑ, και  4) τώρα ξανά σε απευθείας ανάθεση με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Ρούσσος επανέλαβε και πάλι ότι όλες οι διαδικασίες που ακολουθεί ο κ. δήμαρχος είναι λαθεμένες και ότι αυτό τον κάνει να υποθέτει δύο ενδεχόμενα: ή δεν ξέρει τι κάνει ή σκόπιμα ενεργεί έτσι, γιατί πιθανόν να το πηγαίνει αλλού. Αλλά, υπογράμμισε ότι κρίνοντας πολιτικά τον κ. δήμαρχο πιστεύει ότι δεν ξέρει τι κάνει και οδηγεί την Κάλυμνο σε περιπέτειες.

Και κάτι σημαντικό: ο κ. Ρούσσος, εξαιτίας μάλιστα αυτής της εξέλιξης στο έργο της προβλήτας, ανακοίνωσε ότι από 1.9.11 τέλειωσε η γενική συναίνεση και σιωπή πάνω στους χειρισμούς του κ. δημάρχου για το έργο της προβλήτας. Από δω και πέρα δε θα λέει πια το Ναι σε όλους τους χειρισμούς του δημάρχου στο θέμα της προβλήτας, αλλά θα είναι κριτικά συναινετικός.

Για το μέλλον της ΔΕΥΑΚ κατέθεσε δημόσια την πρότασή του, μέσω των ΜΜΕ, να ενσωματωθεί επιχείρηση στο Δήμο, γιατί (1) έτσι κι αλλιώς με το νέο μισθολόγιο  δεν θα υπάρχουν πια διαφορετικές αποδοχές στους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΚ, (2) οδεύομε προς ραγδαίες συγχωνεύσεις με αβέβαιο το μέλλον των υπαλλήλων που δεν προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και 3) οι καταναλωτές του νερού θα γλιτώσουν από το ειδικό τέλος που αυξάνει το τιμολόγιο κατά 80%, όπως και οι χρήστες του δικτύου αποχέτευσης θα γλιτώσουν το ειδικό τέλος που αυξάνει το λογαριασμό κατά 50%.

Ερωτήσεις από την ΑΡΓΩ

Μετά την εισήγηση του κ. Ρούσσου το λόγο είχαν οι δημοσιογράφοι με τις ερωτήσεις τους.

Η ΑΡΓΩ άσκησε κριτική στον κ. Ρούσσο για τρία θέματα:

1) Για την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στους παιδικούς σταθμούς δεν είπε τίποτα, και εις επίρρωση αυτής της κριτικής ο ερωτών Σακ. Τρικοίλης ανέφερε τα εξής: Α) Η δημ. Αρχή διανύει τον 9ο της εξουσίας της και ακόμη δεν τακτοποίησε μισθολογικά τους υπαλλήλους των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα να ψάχνουν υπάλληλοι και Δήμος κάθε μήνα πώς θα γίνουν οι πληρωμές. Β) Η Δημ. Αρχή συγχώνευσε το Β΄ Παιδ. Σταθμό με τον Βρεφονηπιακό και τους στρίμωξε σε ένα σπιτάκι όπου δε χωράνε ούτε τα έπιπλα των δύο σταθμών και οι υπάλληλοι με πολλή δυσκολία κινούνται στις αίθουσες, ενώ αναμένεται η κατάσταση να γίνει τραγική μόλις έρθουν και τα παιδιά.

Σ’ αυτό το θέμα ο κι. Ρούσσος απάντησε ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα και ευχαρίστησε την ΑΡΓΩ που το έθεσε και μάλιστα δημόσια.

2) Ο κ. δήμαρχος έδωσε συνέντευξη τύπου για την αφαλάτωση,ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας και η αξ. αντ/τευση δεν άσκησε καθόλου κριτική στις κινήσεις του κ. δημάρχου, καθώς:  Α) Ο κ. δήμαρχος, επανακάμψας από την Κύπρο όπου πήγε για έρευνα στις τεχνολογίες αφαλάτωσης, παρουσίασε το θέμα πρώτα στα ΜΜΕ και στο δημ. σ/λιο δεν το παρουσίασε ούτε εκ των υστέρων, παρ’ όλο που μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. δήμαρχος στα ΜΜΕ για τις εντυπώσεις από την Κύπρο ακολούθησε σημ. σ/λιο.  Α)  Ο κ. δήμαρχος δεν ανακοίνωσε τίποτα περισσότερο στους δημοσιογράφους εκτός από τα άνευ ουσίας ότι (Ι) η Κύπρος έχει προχωρημένες αφαλατώσεις, και (ΙΙ) η Κάλυμνος έχει απόλυτη ανάγκη από αφαλάτωση. Ειδήσεις έωλες (μπαγιάτικες), αφού και παλιότερα ο κ. δήμαρχος είχε επαναλάβει τις ίδιες «ειδήσεις» παρουσιάζοντας (πριν 9 χρόνια) τεχνολογίες του Καναδά.  Β) Μένουν στο «αέρα» ζητήματα τεράστιας σημασίας, όπως π.χ. αν ο Δήμος θα ξεπουλήσει το νερό σε ξένη ιδιωτική εταιρία, ελληνική ή ξένη, ή θα το κρατήσει ως αγαθό της τοπικής κοινωνίας, αν ο Δήμος ή η κάποια εταιρία θα ασκεί την τιμολογιακή πολιτική, αν θα κλείσουν οι δημοτικές βρύσες δωρεάν νερού, αν οι καταναλωτές θα επιφορτιστούν το χρηματικό κόστος της απώλειας του 30-40% του νερού που τρέχει σε προβληματικό δίκτυο υδροδότησης κ.λπ. κ.λπ.

Ο κ. Ρούσσος απάντησε ότι θα αντιδράσει δυναμικά και ανυποχώρητα στην περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης, δηλαδή του να δοθεί η αφαλάτωση σε ξένη εταιρία να την εκμεταλλευτεί ως δική της επιχείρηση.

3)  Στο Λιμενικό Ταμείο τρέχουν δύο διαγωνισμοί για την επιδιόρθωση της προβλήτας και η αντ/τευση δεν τους καυτηρίασε το παράδοξο αυτό γεγονός. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, από τον ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε ο Δήμος προ μηνών περιμένει τι θα απαντήσει ο Γ. Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στην ένσταση του εργολάβου. Και ενώ η απάντηση καθυστερεί, ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει την απευθείας ανάθεση του έργου, δηλαδή με νέα διαδικασία. Δύο διαδικασίες που δεν ξέρουμε αν τα συναντηθούν στο δρόμο και τις εξέλιξη θα φέρουν. 

Οκ. Ρούσσος απάντησε ότι πράγματι θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα με την πιθανότητα να έχουμε αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της προβλήτας.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version