Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρόωρος ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών για τα σχολεία Κύριο

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, αφιερωμένη στην Παιδεία (την ημέρα αυτή αργούν τα σχολεία), επειδή φέτος πέφτει Κυριακή, η εκπαιδευτική κοινότητα  γιόρτασε από την Παρασκευή την ημέρα αυτή των Γραμμάτων.

Στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού εκκλησιάστηκε το 2ο Δημ. Σχολείο Πόθιας (Αγ. Στεφάνου), με την παρουσία του μητροπολίτη κ. Παϊσίου – στην Πόθια και τη Χώρα γιόρτασαν κι άλλες εκκλησίες την ημέρα αυτή πρωθύστερα και κατ’ οικονομίαν, για την εξυπηρέτηση των σχολείων, κυρίως Δημοτικών…  

Στο Χριστό έγινε αρτοκλασία στο τέλος της Θ. Λειτουργίας και ο μητροπολίτης μίλησε στα παιδιά με λόγο εξαιρετικά εκλαϊκευμένο και μεστό περιεχομένου. Τους εξήγησε το νόημα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και τη σχέση Εκκλησίας-Ελληνικής Παιδείας, η οποία θεμελιώθηκε από τους  Τρεις Ιεράρχες, το  Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια και μέσα από την ιστορική εξέλιξη η Ελληνοχριστιανική Παιδεία, η οποία κέρδισε συγκεκριμένες εκφράσεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, με ανάλογο διδακτικό περιεχόμενο.

Το σκηνικό που συνέθεσε ο μητροπολίτης στην ύψωση των άρτων είχε ακριβώς αυτούς τους ιστορικούς και πνευματικούς συμβολισμούς. Την εικόνα των Τριών Ιεραρχών έφεραν στα χέρια τους δύο μαθήτριες του σχολείου και άλλοι δύο μαθητές, εκατέρωθεν της εικόνας, κρατούσαν την Ελληνική σημαία και τη σημαία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ΚΠόλεως.

Ο πρόωρος εορτασμός των Τριών Ιεραρχών ήταν αφιερωμένος στην Εκπαίδευση, και την Κυριακή η εκκλησία θα τιμήσει «τους τρεις μεγίστους φωστήρας», «τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας» (φώτισαν την οικουμένη με τις ακτίνες της διδασκαλία τους που έλαμψαν σαν πυρσοί).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι κάθε χρόνο λειτουργείται το ιστορικό μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών στα Πηγάδια Χώρας - στην αριστερή πλαγιά γι’ αυτόν που κατεβαίνει τον κεντρικό δρόμο.

Τα «χρόνια πολλά» λέγονται προς όλους βέβαια αλλά οι εκπαιδευτικοί θεωρείται ότι γιορτάζουν την ημέρα τους…

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version