Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τώρα και δεύτερη διαδικασία με απευθείας ανάθεση (video) Κύριο

Ξεκινάει νέα διαδικασία για την αποκατάσταση της προβλήτας, στο σημείο που θα δέχεται μεγάλα πλοία. Τώρα, το έργο θα γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση.

 

Οι παράλληλοι δρόμοι

Ενώ αναμένεται η εκδίκαση της ένστασης που υπέβαλε ο εργολάβος κ. Ν. Κρούσκος για τη εγκυρότητα του «κατεπείγοντος», που επικαλείται ο κ. δήμαρχος στο έργο στο λιμενοβραχίονα, ο κ. δήμαρχος στο έκτακτο δημ. σ/λιο, της 27.8.11, και ανακοίνωσε ότι για την εκτέλεση του έργου ξεκινάει δεύτερη διαδικασία – παράλληλα(;) προς την πρώτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη φορά ο κ. δήμαρχος θα ακολουθήσει την οδό της απευθείας ανάθεσης, με το αιτιολογικό του «κατεπείγοντος». Αν οι δύο παράλληλοι δρόμοι, της πρώτης και της δεύτερης διαδικασίας, θα συναντηθούν και θα ενωθούν σε μία οδό, αυτό είναι άγνωστο.  

Το θέμα & η είδηση

Το δημ. σ/λιο της 27ης.8.11 συγκλήθηκε με ένα και μόνο θέμα: την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτόν οι €365.000, τις οποίες ο κ. δήμαρχος, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, εξασφάλισε για το έργο του λιμενοβραχίονα χάρη στις προσωπικές του σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Όμως η συνεδρίαση αυτή έβγαλε και δεύτερη είδηση, πιο σημαντική από αυτή για την εξεύρεση των χρημάτων: ότι το έργο θα εκτελεστεί με απευθείας ανάθεση.

Σ’ αυτή την είδηση βρίσκεται όλη η ουσία της υπόθεσης από πολιτική άποψη. Ο λόγος είναι προφανής: ο κ. δήμαρχος, παρ’ όλο που είχε δεχτεί επίμονη και αυστηρή κριτική από μερικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η ΑΡΓΩ και ο συντάκτης της Σακ. Τρικοίλης (σε συνεντεύξεις τύπου και σε τηλεοπτική του εμφάνιση), επέμενε επί 8 μήνες στις δολιχοδρομίες ενός μικτού συστήματος που σχεδίασε εφαρμόζοντας διαγωνισμό ειδικών προδιαγραφών, που να οδηγεί συγκαλυμμένα στην απ’ ευθείας ανάθεση. Σύστημα διάτρητο και, κατά συνέπεια, ευάλωτο, όπως αποδείχτηκε.

Το παράδοξο του πράγματος ήταν εμφανέστατο: ο κ. δήμαρχος, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου την είχε εξασφαλίσει επικαλούμενος το κατεπείγον, εντούτοις δεν προχώρησε στην απ’ ευθείας ανάθεση, αλλά έκανε «ασκήσεις διαγωνισμού». Αποτέλεσμα, το «κατεπείγον» ήδη μπήκε στον 9 μήνα του και ο «τοκετός» ακόμη δε φαίνεται να ωριμάζει. Και μπροστά σ’ αυτό το αδιέξοδο ο κ. δήμαρχος άλλαξε πλεύση και εγκαταλείπει ένα διαγωνισμό που «τρέχει», για να εφαρμόσει μια σύντομη επιλογή εργολάβου. Η είδηση έχει βάρος, γιατί βαρύνει τον κ. δήμαρχο.

Κινδυνεύει το «επείγον»

Αλλά τα πράγματα δε βγαίνουν πάντα σύμφωνα με τη «συνταγή» μας. Αν πριν 2-3 μήνες η απ’ ευθείας ανάθεση του έργου ήταν 100% λογική και νόμιμη, σήμερα μετά από 9 μήνες είναι συζητήσιμο αν ακόμη νομιμοποιείται η απευθείας ανάθεση με την επίκληση του κατεπείγοντος. Ήδη ο εργολάβος στην ένσταση που υπέβαλε για τον πρώτο διαγωνισμό, προβάλλει το νομικό επιχείρημα ότι μετά από 8 μήνες δεν είναι δυνατόν να ισχύει το επείγον. Αν αυτή η άποψη δικαιωθεί, τότε θα μείνει μετέωρη η απ’ ευθείας ανάθεση.  

Αυτό ακριβώς εννοούσε και ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζής, όταν είπε στον κ. δήμαρχο ότι ναι μεν στηρίζει κάθε κίνηση του κ. δημάρχου αλλά πρέπει να προσέξει και το γεγονός ότι σήμερα οι συνθήκες (που πρέπει να συντρέχουν για το επείγον) έχουν αλλάξει. Παρομοίως και η αξ. αντ/τευσης λέει ναι σε όλες τις κινήσεις του κ. δημάρχου, αλλά περιμένει να δει αν θα τα καταφέρει με το εκτός ορίων δίδυμο «επείγον-απ’ ευθείας ανάθεση».

(περισσότερα και… σημαντικά στην έντυπη ΑΡΓΩ, 1.9.11)  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

    ΑΠΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:
    μπάχαλο το [báxalo] Ο41 : (προφ.) για μεγάλη ακαταστασία, οχλαγωγία, συγκεχυμένη κατάσταση ή αποτυχία, κυρίως στις εκφράσεις γίνεται ~ ή τα κάνω ~.
    ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version