Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΝΙΚΗ ΡΕΪΣΗ: Γυναίκες…..στην Κάλυμνο

 «Υπάρχει λοιπόν γυναικεία ποίηση;»[1]

 

Αυτόν τον τίτλο είχε ένα μικρό έντυπο με κείμενα πέντε ποιητριών, το οποίο μου χάρισε πριν αρκετά χρόνια η κ. Κατερίνα Κλωνάρη. Και να η αφιέρωση της: «Μια εύκολη απάντηση στην ερώτηση του εξωφύλλου θα ήταν: η γυναίκα ΕΙΝΑΙ ποίηση. Συγχώρεσε αυτό το μικρό βιβλίο αλλά το είδα και σε θυμήθηκα. Με αγάπη Κατερίνα».

Φυσικά και δεν θα αναφερθώ στο τι πρεσβεύουν οι πέντε ποιήτριες και πως προσεγγίζουν το ερώτημα. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο σκοπός του δημοσιεύματος μου. Επίσης μπορεί κανείς να το αγοράσει και να ενημερωθεί για τις απόψεις τους εάν και εφ’ όσον τον ενδιαφέρει το θέμα.

Ωστόσο προσωπικά ενστερνίζομαι την άποψη της Κατερίνας αν και εμπεριέχει ένα μικρό δισταγμό, τον οποίο όμως η πολιτισμική πραγματικότητα στην Κάλυμνο του καλοκαιριού, τον εκμηδενίζει. Πως λοιπόν η γυναίκα ΕΙΝΑΙ ποίηση; Κατά τον Εμμ. Κριαρά[2] ποίηση είναι η τέχνη να προκαλούνται αισθήσεις, εντυπώσεις, συγκινήσεις με ιδιαίτερη χρησιμοποίηση της γλώσσας καθώς αυτή μεταχειρίζεται την ηχητική , τους ρυθμούς την αρμονικότητα των λέξεων και των φράσεων με εικόνες.”

Ποίηση  με την ευρεία έννοια του όρου, μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι κάθε τι δημιουργικό, κάθε τι που ανθίζει την ζωή, που αγγίζει την αρμονία, που ποιεί έργο.

Και τα καλοκαίρια στην Κάλυμνο μας είναι καλοκαίρια άνθισης. Άνθισης των τεχνών. Και αν αυτός ο πολιτισμικός οργασμός, χωρίς καμία διάθεση φεμινιστικής υστερίας και σωβινισμού, φέτος αλλά και διαχρονικά ποιείται κυρίως από την γυναικεία πρωτοβουλία αλλά και συμβολή; Όσο κι αν ακούγεται γραφική αυτή η τοποθέτηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και  ομορφαίνει τη ζωή μας. Ο απολογισμός πείθει και τον πιο δύσπιστο.

Η ίδια η κ. Κατερίνα Κλωνάρη ως σκηνοθέτιδα έχει δώσει δείγματα ποιότητας στην δουλειά της, όπως και αυτής φέτος, με ένα έργο απαιτήσεων « Η δωδεκάτη νύχτα» του Σαίξπηρ. Ταλαντούχα η ίδια, δίνει χώρο και ευκαιρίες σε νέα παιδιά να ξεδιπλώσουν την υποκριτική τους και αυτό γίνεται με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το Λύκειο Ελληνίδων και η πρόεδρος του κ. Πόπη Μαύρου μας χάρισαν μια εξαιρετική βραδιά με ήχους, χορευτικούς ρυθμούς «χρώματα και αρώματα της Άνοιξης» από την Δωδεκάνησο, τον Πόντο, την Κρήτη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων. Στα σχήματα συμμετείχαν χορωδοί και χορευτές με μοναδικές επιδόσεις, ενώ οι γυναικείες παρουσίες, έδωσαν νότα δροσιάς αλλά και μιας αξιοπρεπούς αρχοντιάς στην παράσταση.

Η παρουσία της δημιουργού και ερμηνεύτριας Σαββίνας Γιαννάτου, ένα βραδάκι τ’ Αυγούστου στο θερινό κινηματοθέατρο «Όασις» του Μιχ. Μπιλλήρη, μας καθήλωσε. Με τις πλούσιες σε συναίσθημα, σε ποιότητα, σε πρακτική, φωνητικές της ικανότητες μας μύησε για άλλη μια φορά στα μυστικά μονοπάτια της  ψυχής λαών της Μεσογείου, αλλά και μας θύμισε μελωδίες του Χατζηδάκη, με απαράμιλλη απόδοση. Την άψογη οργάνωση της βραδιάς είχαν οι κυρίες: Άρτεμις Σκουμπουρδή, πρόεδρος της Ενωσης Καλυμνίων Αττικής, και η Ειρήνη Γαλανού, γραμματέας της Ενωσης, οι οποίες μαζί με τα άλλα μέλη του Δ.Σ. κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να κρατήσουν σε ποιοτικό επίπεδο τις εκδηλώσεις.

Ο περιβάλλον χώρος, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση, μας ταξίδεψε…χρόνια πίσω, κατάμεστος από κόσμο όλων των ηλικιών. Τότε που τα καλοκαίρια μας μοσχομύριζαν γιασεμιά και πικροδάφνες και τα εφηβικά μας όνειρα σεργιάνιζαν με τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της οθόνης στα καλντερίμια του νησιού μας.

Τότε δεν είχαμε άλλη διέξοδο ψυχαγωγίας παρά μόνο την κουβεντούλα με τις κούνες, κρυφές ματιές και μισόγελα στα διαλείμματα του θερινού σινεμά. Μήπως είναι καιρός η Δημοτική μας αρχή να ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία κ. Μιχάλη Μπιλλήρη, το μοναδικό  αυτό χώρο στο κέντρο του νησιού μας, προς όφελος, τέρψιν και ψυχαγωγία της νεολαίας μας αλλά και εμάς των μεγαλυτέρων;

Δεν είμαι νοσταλγός του παρελθόντος αλλά νοσταλγός … του μέλλοντός μας με ό,τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για την ευημερία αυτού του δύσμοιρου τόπου. Και ο κατάλογος της γυναικείας παρουσίας που χρωματίζει την ζωή μας συνεχίζεται με τη γλυκιά, αυθεντική, ευαίσθητη, παραδοσιακή και όχι μόνο φωνή της αγαπημένης μας Καίτης Κουλλιά. Στον αυλόγυρο του Χριστού μας ένωσε τις ψηφίδες του χρόνου, μ’ αυτές της ζωής μας, σ’ ένα πανηγύρι χαράς τη βραδιά την αφιερωμένη στους απόδημους Καλύμνιους.

Κι είναι η ομάδα το «Αμόνι» και ο πρόεδρος του κ. Δημήτρης Καρδούλιας, που στηρίζει κάθε δυνατή καλλιτεχνική προσπάθεια νέων και αναδεικνύει ταλαντούχες φωνές όπως αυτές της Ιωάννας Μελά, μιας παρουσίας στην μηχανή όλου μας του χρόνου, μιας καλλιτέχνιδας με ψυχή της Νίκη Βαλσάμη και φέτος της Ελένη Οικονόμου. Όμορφες φωνές, καλοδουλεμένες, συμπληρώνουν το παζλ στα μουσικά δρώμενα από τη θέση των ερμηνευτριών ποιοτικών τραγουδιών. Όλες τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από επαγγελματίες χρόνων. Μουσικές παρουσίες στο καλλιτεχνικό παραδοσιακό στερέωμα με αξιοζήλευτες επιδόσεις τόσο η Ειρήνη Καβουκλή, όσο και η Ειρήνη Κουκουβά. Ας μην ξεχνάμε τις γυναίκες χορωδούς που συμβάλλουν για τοκαλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα στην έκφραση κάθε χορωδιακού σχήματος στο νησί μας. Τις γυναίκες της μπάντας της δημοτικής  φιλαρμονικής με την καθοδήγηση του έμπειρου μαέστρου της Νικ. Μαμάκα, τις γυναίκες ζωγράφους, συγγραφείς, δημοσιογράφους, επιστήμονες, μανάδες, τις γυναίκες στην πολιτική και τις εθελοντικές οργανώσεις, που με στόχο τη μόρφωση και την επιτυχία στη ζωή των παιδιών τους, σμιλεύουν ψυχές με αλμύρα και ήλιο. Τις γυναίκες του πολιτισμού της καθαριότητας, που δυστυχώς φέτος μας λείπουν! Τις εξ’ αγχιστείας Καλυμνιές. Εκείνες που παντρεμένες με Καλύμνιους είτε μένουν στο νησί είτε εκτός δεν τις ξεχωρίζουμε από εμάς τις ίδιες, θεωρούνται δικοί μας άνθρωποι, γιατί γαλουχούν τα παιδιά τους με τη βαθιά αγάπη για την Κάλυμνο μας, γιατί οι ίδιες την έχουν στην καρδιά τους και τιμούν το νησί με τα ταλέντα τους.

Ιδιαίτερες φέτος παρουσίες: η δουλειά της κ. Κλήμη, στη χορογραφία και στα στερνά του καλοκαιριού στο θεατράκι του Αγ. Παντελεήμονα η κ. Πένη Μπαλτατζή μας έδωσε έξοχα δείγματα της ποιότητας και της απόδοσης ενός απαιτητικού είδους μουσικής και χορού του swing, μουσική έκφραση μεταξύ παραδοσιακής και μουσικής τζαζ, της υποκριτικής της ικανότητας, της φωνής και των χορευτικών ικανοτήτων της, όταν αυτές εναρμονίζονται πλήρως με τη μουσική, πλάι στον επίσης καταπληκτικό Γιώργο Ζερβό.

Τα τελευταία δε χρόνια το συντονισμό των πολιτιστικών δρωμένων στο νησί μας είχαν οι κ. Φανή Καπελλά-Κουτούζη , η κ. Φανερωμένη Σκυλλά και η κ. Καλλιόπη Π. Μαύρου.

Πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, ικανό και άξιο να συγκριθεί και να αντιπαραβληθεί με οποιουδήποτε αλλού τόπου, που σέβεται τη ζωή των ανθρώπων του. Ας το αξιοποιήσουμε. Μας τιμά ως λαό. Γιατί η γυναίκα τελικά ΕΙΝΑΙ ποίηση.

      

 

 [1] . Α. Φρατζής κ. Αγγελάκη, Ρ. Γαλανάκη, Α. Παπαδάκη, Π. Παμπούδη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα 1990.

[2] . Ελληνικό Λεξικό. Εμμ. Κριαρά. Εκδοτική Αθηνών 1995

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version