Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Ειδοποίηση
  • The was a problem converting the source image.
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/513
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Υπακοή είναι ένα από τα αρχαιότερα και ωραιότερα εκκλησάκια

Στις 23.8.11, στα Εννιάμερα της Παναγίας (Απόδοση της Κοίμησης, 15 Αυγούστου) λειτουργήθηκε η Υπακοή, στα Πηγάδια.

 

Ικανός αριθμός ενοριτών του Αγ. Χαραλάμπους, βοηθοί και ψαλτίνες, με επικεφαλής το νέο εφημέριο του ναού αιδ. Μ. Μπουλαφέντη, τίμησαν την Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου στο φερώνυμο αυτό εκκλησάκι, βρίσκεται μες στον αρχαιολογικό χώρο του Χριστού της Ιερουσαλήμ. Ήταν μια εορτή «χαμηλών πανηγυρικών τόνων», αλλά μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς θρησκευτικότητας και με μεγάλη αγάπη για το θρησκευτικό αυτό στολίδι της Καλύμνου.

Η Υπακοή είναι ένα από τα αρχαιότερα και τα ωραιότερα εκκλησάκια της Καλύμνου, αλλά είναι ελάχιστα έως καθόλου γνωστό στον πολύ κόσμο. Κτίστηκε τον 6ο αι., δηλαδή πριν ακόμη οι Καλύμνιοι κλειστούν στο Κάστρο του Χωριού (10ος αι.). Η εκκλησία όμως που βλέπουμε σήμερα είναι προϊόν της ανακαίνιση του 15ου αι. το κεντρικό αυτό εκκλησάκι (υπόψη ότι μέχρι και αρχές του 19ου αι. η Λιμνιώτισσα, ανάμεσα Ταξιάρχη και Χριστό της Ιερουσαλήμ, ήταν ενοριακός ναός. Αλλά είναι ενδιαφέρουσα και η χρονολογία της ανακαίνισης, ο 15ος αι. καθότι ανάγεται στην των Ιπποτών και η τοπική μας Ιστορία (μέσα από τις ιστορικές πηγές) μας λέει ότι ο διοικητής-ενοικιαστής ιππότης της Καλύμνου αναλάμβανε τη συντήρηση των εκκλησιών.

Αλλά εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που φέρει η εκκλησία αυτή, η σημερινή εικόνα της στην εσωτερική αρχιτεκτονική της δομή είναι πραγματικά εκπληκτική. Τα κτιστά τόξα, η Αγ. Τράπεζα σε αναμνηστική στήλη από το Ιερό του Απόλλωνα, που φέρει επιγεγραμμένη απόφαση του Δάμου Καλυμνίων, και προπάντων ο πρόσθετος εσωτερικός ναΐσκος της Αγ. Αναστασίας, στο εσωτερικό του ναού και στο βόριο πίσω μέρος του, με δική του Αγ. Τράπεζα σε κόγχη και Πρόθεση προφανώς σε κόγχη και αυτή, αποτελούν εντυπωσιακές μοναδικότητες για μια τόσο μικρή εκκλησία.   

Τελευταία τροποποίηση στις

Έκθεση εικόνων

{gallery}513{/gallery}

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version