Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΣΑΚ. Ν. ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ: Δεκαοκτούρες

Τ΄ αηδόνια δεν σ’ αφήνουνε

να κοιμηθείς στις Πλάτρες (Σεφέρης)

 

Ωραία πουλιά στην εμφάνιση τους, μοιάζουνε με περιστέρια, αλλά είναι τα πουλιά της μουρμούρας. Ξέρουν ένα μονότονο  χαβά.

Όλη την ημέρα «κούκου-κουκού». Είναι τέσσερις συλλαβές με τονισμένες την πρώτη και την τελευταία συλλαβή. Εκεί κολλήσανε μια ζωή. Κάποιοι λένε ότι μετράνε «δέκα-οκτώ».

Αυτή τη μελωδία ξέρουν οι δεκαοκτούρες, αυτήν μας λένε. Μια μουσική διδάχτηκαν, αυτή τις βολεύει. Δεν την αλλάζουν. Οι ειδήσεις «τρέχουν», αλλά αυτές εκεί, το χαβά τους. 

Αλλά εμείς μαθημένοι είμαστε από τέτοια. Οι πολιτικές δεκαοκτούρες στην Κάλυμνο επτά μήνες μας τραγουδάνε το ρήγμα στο λιμενοβραχίονα: «σπήλαι - ωσή», «σπήλαι - ωσή». 

Προηγήθηκε το άλλο «σουξέ», κι εκείνο επί έξι μήνες: «κλέφτης-ΧΥΤΑ», «κλέφτης-ΧΥΤΑ». Αλλά, δε βαριέσαι! Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια και η Κάλυμνος από τις δεκαοκτούρες. 

Ίσως μάλιστα να ακούνε τις δεκαοκτούρες τους και να τις θαυμάζουν: «τι φοβερά που είναι τα πουλιά μας!» Να βρίσκουν έξυπνο το άσμα τους. Άβυσσος το… αυτί του ανθρώπου. 

Τα πουλιά που ξέρουν από μουσική σπανίζουν. Όπως σπανίζει και το υπό εξαφάνιση είδος των πολιτικών εκείνων που μιλάνε χωρίς να βρίζουν και πολιτεύονται χωρίς να τα «πιάνουν». 

Ο Σεφέρης δεν μπορούσε να κοιμηθεί στις Πλάτρες από τη μελωδία των αηδονιών. Κι εμείς το ίδιο… από την πολλή μουρμούρα!  

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version