Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝ. ΖΕΡΒΟΣ: Διάγγελμα νεοεκλεγμένων Δημάρχων το 1864

Σε ένα από τα βιβλία πρακτικών της Δημογεροντίας, που είχα την ευκαιρία να φωτογραφίσω το Καλοκαίρι του 2010, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο.

 

  Πρόκειται για ένα διάγγελμα νεοεκλεγμένων το 1864 Δημάρχων προς τον Λαό, που απευθύνθηκε λίγες μέρες μετά την εκλογή τους. Πιστεύω ότι, παρόλο που πέρασαν σχεδόν 150 χρόνια από τότε,  αξίζει τον κόπο να διαβαστεί και σήμερα.

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 1864 έγιναν στην Κάλυμνο εκλογές για την ανάδειξη Δημαρχίας, την οποία τότε αποτελούσαν ο Δήμαρχος ή πρόεδρος της Δημαρχίας, ο δεύτερος Δήμαρχος ή Δημοτικός Ταμίας και 14 Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Οι εκλεγμένοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους αμέσως, όπως φαίνεται από την ημερομηνία, 5 Φεβρουαρίου 1864 δηλαδή τρεις μόλις μέρες μετά τις εκλογές, που φέρει το πρώτο ψήφισμα που εξέδωσαν, είναι γραμμένο στο ίδιο βιβλίο και θεσπίζει κανόνες για την άσκηση των διοικητικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων των Δημάρχων και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου οι Δήμαρχοι απευθύνουν προς τον λαό το παρακάτω διάγγελμα.

Το Διάγγελμα

‘‘ Προς άπαντας τους κατοίκους Καλύμνου, Συμπολίται!

Αναλαβόντες την διοίκησιν των δημοσίων και μερικών πραγμάτων(1) της Νήσου μας, την οποίαν δια του από 2 του ήδη αρχομένου Φεβρουαρίου κοινού υμετέρου ψηφίσματος, ενε­πιστεύ­θητε εις ημάς, θεωρούμεν καθήκον ημών απαραίτητον, πριν ή αρχίσωμεν τας εργασίας μας, να σάς παρατηρήσωμεν, ότι αν και σύμφωνα με την θέλησιν και την επιθυμίαν σας θέλωμεν διεξάγει αμερολήπτως και απαθώς όλας τας συμπιπτούσας μεταξύ υμών υποθέσεις και διαφοράς, αν και το αντικείμενον των φροντίδων μας θέλη είσθαι η ασφάλεια της ζωής, της τιμής, και της ιδιοκτησίας εκάστου, αδύνατον να εκπληρώσωμεν τας ευχάς και την επιθυμίαν σας, αδύνατον να φθάσωμεν εις τον σκοπόν, τον οποίον και άρχοντες και αρχόμενοι προτιθέμεθα, αν σεις οι ίδιοι δεν μας συνδράμητε. Ποία δε είναι η συνδρομή, την οποίαν παρ’ υμών απαιτούμεν; το να διάγητε ησύχως, το να καταγίνεται έκαστος εις το έργον του χωρίς να πολυπραγμονή τα των άλλων, το να έχητε φόβον εις τους νόμους και σέβας εις τους προϊσταμένους, το να παρουσιάζηται έκαστος μετ’ ευσχημοσύνης και σεβασμού, οσάκις έχη υπόθεσιν και διάφοραν μετά τινος, και την θεωρή χωρίς να καταφεύγη εις την αυτοδικίαν και τα αυθαίρετα μέσα∙ προ πάντων δε το να αφήνητε τα πάθη και την διαίρεσιν, που κατέστρεψε και καταστρέφει οσημέραι πόλεις και ολόκληρα κράτη, και η οποία ήδη κατέστησε την Νήσον ημών υποδεεστέραν των γειτονικών μας Νήσων ως προς το βήμα του πολιτισμού(2), και ηνωμένοι δια της αδελφικής προς αλλήλους αγάπης να φροντίζητε έκαστος με ποία μέσα να ωφελήσητε και καταστήσητε ζηλευτήν την πατρίδα. Ούτως δε φερόμενοι έστε βέβαιοι, Συμπολίται, ότι το σκάφος της πατρίδος θέλει σωθή εκ των επικειμένων πολιτικών κινδύνων(3), θέλει κατευθυνθή εις λιμένα σωτήριον, και θέλητε δικαιώσει την περί ημών εκλογήν σας. Τη 8 Φεβρουαρίου 1864. Οι Δήμαρχοι’’

Παρατηρήσεις και σχόλια

(1) μερικά πράγματα = Προφανώς εννοεί, σε αντίθεση με τα ‘‘δημόσια πράγματα’’, υποθέσεις που αφορούν όχι όλους αλλά μερικούς πολίτες. Όπως π.χ. κτηματικές ή άλλες οικονομικής φύσεως διαφορές μεταξύ των πολιτών, που η Δημαρχία ήταν αρμόδια να διευθετεί και να δικάζει ως πρωτοβάθμιο δικαστήριο. (2) Φαίνεται ότι ο διχασμός και οι πολιτικές ‘‘βεντέτες’’ υπήρχαν και τότε, πριν 150 χρόνια, στην Κάλυμνο και μάλιστα, όπως διαπιστώνουν οι νεοεκλεγμένοι τότε Δήμαρχοι, ήταν αιτία πολιτισμικής υστέρησης έναντι των γειτονικών νησιών!! (3) Προφανώς εννοούν την προσπάθεια της Διοίκησης της Ρόδου να επιβάλει τελωνιακό δασμό στον καπνό και το αλάτι, αντίθετα με τα ισχύοντα προνόμια, σύμφωνα με τα οποία κάθε νησί πλήρωνε έναν κατ’ αποκοπή ετήσιο φόρο (Μακτού), ενώ οι τελωνιακοί δασμοί ήταν πρόσοδοι της Κοινότητας με τους οποίους συντηρούσε σχολεία, δημοτικούς γιατρούς, φαρμακείο κ.ά. Την εποχή εκείνη ήταν σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια των νησιωτών, με υπομνήματα προς την Οθωμανική Κυβέρνηση και αποστολή πληρεξουσίων στην Κωνσταντινούπολη, να αποτρέψουν την επιβολή αυτών των δασμών.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version