Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Παναγία των Αργινωντών παγκαλυμνιακό προσκύνημα (3 φωτο) Κύριο

Η Παναγία των Αργινωντών φέρει το προσωνύμιο Γαλατιανή - ως Παναγία των τσοπάνηδων της ευρύτερης περιοχής: Αργινώντα, Σκάλια, Εμπορειός. 

 

Η Παναγία η Γαλατιανή ήταν μοναστήρι (όχι ενοριακός ναός), σκαρφαλωμένο στην κορυφή του βουνού, που υψώνεται στη βορινή πλάτη του χωριού. Τα Αργινώντα είχανε εκκλησία του Αγ. Νικολάου και μετόχι της Γαλατιανής. Πάντα όμως η μεγάλη πανήγυρη των Αργινωντών γινόταν στις 15 Αυγούστου στον Αγ. Νικόλαο με την εικόνα της Παναγίας της Γαλατιανής. Τα τελευταία χρόνια λειτουργείται και η ι.μονή, ενώ η μεγάλη πανήγυρη γίνεται μες στ’  Αργινώντα.

Φέτος ο κόσμος που συνέρρευσε στον Εσπερινό ήταν κάτι το εντυπωσιακό. Μέχρι αργά το βράδυ, και μετά τον Εσπερινό, προσέρχονταν πιστοί για προσκύνημα.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν το αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο της Παναγίας της Γαλατιανής, που είναι και το αρχαιότερο στην Κάλυμνο, καθώς ο ηγούμενος της Γαλατιανής Μακάριος ήταν ο πρώτος που ίδρυσε  ελαιοτριβείο μη πατμιακών συμφερόντων, το 1815, παρά την απειλητική προειδοποίηση του ηγουμένου της Πάτμου, σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της ι. μονής Πάτμου (η Παναγία Χώρας θα ιδρύσει το δικό της το 1828). Η αναπαλαίωση αυτού του ελαιοτριβείου ήταν υποχρέωση του Δήμου, αλλά το θαυμάσιο αυτό έργο, τελικά, ήταν πρωτοβουλία του μητροπολίτη κ. Παΐσιου και του εκκλ. σ/λίου του ναού. Έτσι το φετινό προσκύνημα στα Αργινώντα είχε και αυτή την ιστορική-πολιτισμική έκπληξη.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version