Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Ειδοποίηση
  • The was a problem converting the source image.
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/491
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας με την παλιά της αίγλη Κύριο

Σε όλη την Κάλυμνο, σε κάθε οικισμό ή γεωγραφικό διαμέρισμα του νησιού, υπάρχει και μία εκκλησία της Παναγίας, οι περισσότερες στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με διάφορα ονόματα που προσδίδονται κατά τόπους.

 

Η ΑΡΓΩ περιήλθε φέτος τρεις εκκλησίες: την Κεχαριτωμένη Χώρας, τη Γαλατιανή των Αργινωντών, και την Παναγία του Γλυκιού, στην Πόθια, στην παραλιακή του Αγ. Νικολάου. Και στις τρεις εκκλησίες ήταν εντυπωσιακή η ευλάβεια των προσκυνητών και η κατάνυξη. Ίσως τα εκλεκτά τροπάρια που υποβάλλουν την ιερή προσήλωση στην ακολουθία, ίσως η κρίση που κλονίζει τα θεμέλια της κοινωνίας μας, ίσως και τα δύο μαζί, το θρησκευτικό συναίσθημα φέτος ήταν έκδηλα θερμό. 

Η Παναγία Κεχαριτωμένη Χώρας, ή Παναγία των Τσικχουώ(ν), υπήρξε επί αιώνες το κέντρο θρησκευτικό, κοινωνικό ακόμη και πολιτικό της Καλύμνου. Και πάνω απ’ όλα βέβαια ήταν η μητέρα των εκκλησιών της Καλύμνου των Νεότερων Χρόνων, μέχρι που και τυπικά ονομάστηκε Μητρόπολη το 1888. υπήρξε πάντα το ιερό προσκύνημα όλων των Καλυμνίων, αλλά και των επισκεπτών της Καλύμνου.

Σήμερα, παρά την έξαρση των πανηγυρικών πανηγυριών της Παναγίας σε όλη την Κάλυμνο, με μαζικότερες πανηγύρεις στην Τέλενδο, στην Ψέριμο, στα Αργινώντα, στους Βοθύνους αλλά ακόμη και στην Παναγία του Γλυκιού, η Κεχαριτωμένη Χώρας διατηρεί την παλιά της αίγλη και μεγαλοπρέπεια. Η γιορτή της τιμάται ευλαβικά και με το παλιό τυπικό ιεροτελεστίας, στο οποίο σημαντική θέση κατέχει η περιφορά των εικόνων της Παναγίας στην ίδια πάντα διαδρομή, που ξεκινά από τη νοτιοδυτική έξοδο της Εκκλησίας, κατεβαίνει μέχρι το Σταθμό και επιστρέφει στο ναό, από τη κύρια είσοδο. Με μια μικρή διαφορά: παλιότερα περιέφεραν Επιτάφιο και έψαλλαν τα Εγκώμια της Παναγίας, σήμερα ψαλτάδες και γυναίκες ψάλλουνε τροπάρια του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας.

Αυτή η πολιτισμική συνέχεια και ο σεβασμός στην παράδοση είναι έργο του δραστήριου και σεβάσμιου εφημερίου Αμφιλόχιου Σακαλέρου, ο οποίος, σε συνεργασία με το εκκλ./κό συμ/λιο του ναού, κρατάει με ιερή αφοσίωση όλες τις εθιμικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές και κοινωνικές-εκπαιδευτικές, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί και εξελίσσονται μέσα στο χρόνο, στα πλαίσια των σχέσεων εκκλησίας-ενορίας.

Τελευταία τροποποίηση στις

Έκθεση εικόνων

{gallery}491{/gallery}

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version