Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΙΛΛΗΡΗ: Για τον δάσκαλο μου

Υπήρξα μαθήτρια του  αείμνηστου  Γιώργου  Κορφιά  την τριετία 1976-1979 στις τρεις τελευταίες τάξεις του τότε πρακτικού τμήματος του εξαταξίου Νικηφορείου  Γυμνασίου Καλύμνου.

   Σίγουρα ο λόγος μου θα είναι φτωχός για να περιγράψει ένα τόσο πληθωρικό δάσκαλο.

  Αν μιλούσα με τεχνική ορολογία θα έλεγα ότι είναι, ( με δυσκολεύει το «ήταν») ένας δάσκαλος «παλιάς κοπής»,  ακριβώς όπως τα μάρμαρα παλιάς κοπής:        

  Ακριβή πρώτη ύλη, με όλη την παλέτα του γήινου χρυσού στην επιφάνεια,  σταθεροποιημένη  από την πατίνα του χρόνου. Ένα  σχεδόν σπάνιο  αυθεντικό υλικό. 

   Οταν μπήκε  για πρώτη φορά στην τάξη,  περιβαλλόταν από την αύρα  του θρύλου, που μας προκαλούσε προκαταβολικά δέος για Την αδιαμφισβήτητη επιστημονική του επάρκεια και όχι μόνο.

  Στην πορεία γνωρίσαμε  τον δάσκαλο των αντιθέσεων:

  Απαιτητικό αλλά και υπομονετικό,  αυστηρό αλλά με αφοπλιστικό χαμόγελο. Σκωπτικό και περιπαικτικό στα ανεπίτρεπτα λάθη μας,  απογειωτικά ενθαρρυντικό στην επιμελημένη εργασία και προσπάθεια.

  Έναν άνθρωπο παθιασμένο με την επιστήμη του,  που μας πίεζε  να εμβαθύνουμε στα νεοελληνικά κείμενα, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.  Με παραστατικότητα,   εκφραστικότητα,   κίνηση,  μα τόση κίνηση,  γύρω μας, μπροστά μας,  πάνω από τα κεφάλια μας, παντού, οργώνοντας κυριολεκτικά την τάξη,   έφτανε να δραματοποιεί κυριολεκτικά  ελληνικά πεζά και ποιήματα - ένας άνθρωπος για όλους τους ρόλους-  για να ακονίσει  το μυαλό μας και να κρατήσει το ενδιαφέρον μας.

    Ηταν ο δάσκαλος  που μας δόθηκε ακαταπόνητος, που επέμενε να παρακινεί  μαθητές της θετικής κατεύθυνσης  όπως εμείς,  όχι απλώς να διεκπεραιώσουμε αξιοπρεπώς  τα θεωρητικά μαθήματα του,  αλλά να αποκτήσουμε οπωσδήποτε την γνώση που κυριολεκτικά φύτευε στα κεφάλια μας.  

   Τα αρχαία ελληνικά  δεν ήταν για μας το παρωχημένο απεχθές μάθημα με την εμμονή στην μετάφραση  και τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.  Ηταν το μάθημα που μετουσιώθηκε σε νόημα, σε ιδέες.  Ηταν άρωμα,  ήταν φιλοσοφία. Ηταν αφορμή  για κοινωνικούς και πολιτικούς σχολιασμούς με αλλεπάλληλες  αντιπαραβολές των σύγχρονων γεγονότων με όσα περιέγραφε ο Θουκυδίδης και ο Πλάτωνας.  Ηταν απόλαυση!   

   Εκείνο όμως  με το οποίο  επηρέασε καθοριστικά  την ζωή μας ήταν κάτι περισσότερο και ουσιαστικότερο.

    Ο  δάσκαλος μας κατάφερε να μας μεταλαμπαδεύσει  την φοβερή απέχθεια του στην μονομέρεια. Να μας παρακινήσει να κοιτάζουμε  πέρα από το σχολικό βιβλίο και την εξεταστέα ύλη.  Μας ήθελε ανήσυχους,  συναισθηματικούς, εκφραστικούς, μαχητές  των πανανθρώπινων αξιών.  Ανοιξε  τους ορίζοντες μας.  Μας έδειξε  δρόμους  την ολοκλήρωση της προσωπικότητας μας.

   « Επιστήμονας  παιδί μου δεν είσαι,  μας έλεγε αν δεν ξέρεις ελληνικά, αν δεν έχεις επαφή με την  ελληνική γραμματεία,  αν δεν έχεις σφαιρική γνώση και καλλιέργεια»  

    Χιλιοειπωμένη επωδός του  το κριτήριο για να θεωρηθεί κάποιος  άριστος μαθητής:   «20 στα μαθηματικά,  20 και στα αρχαία! »  

    Αυτή η επωδός ήταν για μένα, όπως και για πολλούς άλλους μαθητές του, σημείο αναφοράς,  αφετηρία ευγενούς άμιλλας,  το δάκτυλο που έδειχνε τον δρόμο  για την ικανοποίηση της  απαίτησης του δασκάλου.    

    Ηταν ο πήχυς που πάντα έβαζε ψηλά. Το ταξίδι,  με τελικό προορισμό  την επιβράβευση που περιμέναμε από την φλογερή ματιά του και τον λόγο του.  

    Χρωστάμε πολλά  στον δάσκαλο μας όλοι εμείς οι μαθητές του για ό,τι  είμαστε σήμερα. Είμαστε τυχεροί όσοι τον ζήσαμε.

    Και ο πόνος  από τον χαμό του μεγαλώνει και μεταλλάσσεται σε μεγάλη πίκρα, γιατί κατά βάθος όλοι μας ξέρουμε  ότι τέτοιοι εμπνευστικοί δάσκαλοι μόνο φεύγουν,  χωρίς δυστυχώς για τα παιδιά μας,  να αναπληρώνονται.  (επικήδειος, 13.8.2011)

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version