Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν πιστεύουν στην αξία του Τύπου, ούτε στη Δημοκρατία Κύριο

Η κυβέρνηση διπλασίασε το κόστος έκδοσης-κυκλοφορίας των επαρχιακών εφημερίδων, που περιμένουν την οικονομική τους επιβίωση από τους συνδρομητές. Και επειδή διπλασιασμός των συνδρομών δεν είναι δυνατόν να γίνει, μοιραία οι εφημερίδες της επαρχίας πάνε για κλείσιμο. Μια ακόμη «επιτυχία» της Δημοκρατίας μας και των βουλευτών μας που ψήφισαν αυτό το νόμο χωρίς αναστολή και χωρίς ντροπή.

 

Τα παχιά λόγια

Τα παχιά λόγια από τα προεκλογικά μπαλκόνια, στις συνεστιάσεις-δεξιώσεις, στις βαρύγδουπες συνεντεύξεις είναι εύκολα. Εκεί οι βουλευτές και οι κυβερνητικοί ή κομματικοί εκπρόσωποι δίνουν τα ρέστα τους. Στην πράξη όμως αποδεικνύονται υποκριτές και Φαρισαίοι.

Δεν πιστεύουν στην πραγματική Δημοκρατία. Έχουν οικοδομήσει μια δημοκρατία της τσέπης τους και των επιχειρηματικών συμφερόντων, του κεφαλαίου και των χρηματοδοτών τους. Γιατί δημοκρατία σήμερα, μεταξύ των άλλων, σημαίνει ελευθερία έκφρασης στο λαό μέσω του τύπου και περισσότερο μέσω του επαρχιακού τύπου.

Μεγαλοεκδότες και επαρχιακός τύπος

Τους μεγαλοεκδότες τους φέρνουν βόλτα πιο εύκολα. Εχουν να κάνουν με μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα, τα οποία καίγονται για «καλές συνεργασίες» με την εκάστοτε κυβέρνηση, και για καλές συνεργασίες με τα κόμματα, ώστε να έχουν έσοδα από «πακέτα» και παράλληλα να έχουν «κλειστή» πελατεία αναγνωστών και διαφημιζόμενων εταιριών. 

Με τους μικρούς της επαρχίας δυσκολεύονται οι πολιτικοί μας και πολύ μάλιστα. Γι’ αυτό και, στο όνομα της εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας ψήφισαν, απαξάπαντες, νόμο με τον οποίο διπλασιάζουν τα έξοδα έκδοσης-κυκλοφορίας της επαρχιακής εφημερίδας. Λέμε της επαρχιακής εφημερίδας, γιατί αυτή η επαρχιακή εφημερίδα  στηρίζεται κυρίως στους συνδρομητές, στους οποίους στέλλει ταχυδρομικά τα φύλα της. Και μάλιστα σε μικρές επαρχίες, όπως η Κάλυμνος, ακόμη και η Κως – η Ρόδος έχει μεγάλη αγορά και η πώληση στα περίπτερα, συν τις διαφημίσεις – η ταχυδρομική αποστολή των εφημερίδων και οι ετήσιες συνδρομές είναι η κύρια «αιμοδοσία», συν βέβαια τις διαφημίσεις. Διπλασιάζοντας όμως η κυβέρνηση το κόστος των εφημερίδων, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι ο διπλασιασμός ετήσιας συνδρομής είναι εντελώς ανέφικτος, ουσιαστικά λουκέτο συνειδητά στις επαρχιακές εφημερίδες.

Επιδίωξη του πολιτικού μας συστήματος

Αυτό ακριβώς επιδιώκει το πολιτικό μας σύστημα, ντυμένο με την  προβιά του προβάτου. Να τελειώνει με τον επαρχιακό τύπο. Να πάψει η ενημέρωση του κόσμου μέσω του τύπου στην επαρχία. Τα περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια φρόντισε να τα τραβάει από τα ευαίσθητά σημεία τους, με το κόλπο των αδειών. Έπρεπε να λυθεί και το θέμα των εφημερίδων. Και η δημοκρατία…. Συνεχίζεται.

Αν πούμε ότι αυτός ο νόμος που σκοτώνει τον επαρχιακό τύπου είναι πέρα για πέρα φασιστικός, θα μας πούνε ότι υπερβάλλουμε. Όταν όμως μια δημοκρατία, χωρίς αναστολές δημοκρατικής δεοντολογίας (δε μιλάμε πια για δημοκρατική ευαισθησία) και χωρίς ίχνος πολιτικής ηθικής, εξαναγκάζει τις επαρχιακές εφημερίδες να κλείσουν, αυτή η δημοκρατία μπαίνει σε εισαγωγικά («δημοκρατία»), γιατί είναι τραγική ειρωνεία δημοκρατίας, αποτελεί τερατώδες εκτύπωμα και ομοίωμα φασιστικού καθεστώτος.

Και το λέμε αυτό, γιατί υπάρχει και προηγούμενο: πρόκειται για τον εξοντωτικό νόμο της… Βουλής των Ελλήνων που εύρισκε αναγκαία τα πρόστιμα €150.000-300.000 εις βάρος δημοσιογράφων που τάχατες έθιξαν την τομή και την υπόληψη κάποιου… και αυτός ο νόμος ήταν δημιούργημα των ίδιων ανθρώπων, των βουλευτών και των κομμάτων μας. Και ήρθε, άκουσον άκουσον, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες να τον κηρύξει αντισυνταγματικό. Οι βουλευτές τον έκριναν και συνταγματικό και δημοκρατικό για τη δημοκρατία της ελληνικής μπανανίας.  Τέτοια ντροπή ζει η χώρα μας.

Και οι βουλευτές μας;

Τώρα, τι να πούμε για τους βουλευτές μας; Σκέτη απογοήτευση νιώθουμε από τη στάση τους. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για ποιο λόγο φώναζε ο λαός, αγανακτισμένος, στην Πλατεία Συντάγματος «Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»; Ήταν όλοι τους αναρχικοί; Οι βουλευτές μας δυστυχώς ψηφίζουν νόμους που εξοντώνουν οικονομικά το λαό, για να αποφύγει, λέει, η χώρα μας την πτώχευση. Ψηφίζουν νόμους με τους οποίους φιμώνουν τους δημοσιογράφους και εκτελούν εν ψυχρώ τον επαρχιακό τύπο, για να ανασάνουν…, λέει, τα οικονομικά της χώρας. Πόσοι δημοσιογράφοι θα μείνουν άνεργοι, καρφί δεν τους καίγεται. Σπέρνουν παντού τον όλεθρο, για το καλό της χώρας.

Αλλά οι ίδιοι πόσο συμμετέχουν στις θυσίες του λαού; Οι μισθοί και οι συντάξεις σαλαμοποιήθηκαν «για το καλό μας», αλλά οι ίδιοι απολαμβάνουν τις πλούσιες παροχές τους και μας θαυμάζουν για την υπομονή και το κουράγιο μας. Καθαρά φεουδαρχική νοοτροπία.

Τι δεν κατάλαβαν:  Ένα πράγμα δεν κατάλαβαν οι βουλευτές μας, στο θέμα της φίμωσης του επαρχιακού τύπου, ότι είναι έκθετοι στην κοινή γνώμη της ελληνικής περιφέρειας. Δεν είναι δυνατόν πια να υπάρχουν ακόμη αφελείς που πιστεύουν ότι οι βουλευτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πιστεύουν πραγματικά στη Δημοκρατία. Στα λόγια είναι αγωνιστές και ήρωες της δημοκρατίας, στην πράξη κολόνες ολοκληρωτικού καθεστώτος – μια τέτοια αύρα την αισθανόμαστε έντονα και στην τοπική μας «δημοκρατία».

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που διαφεύγει της αντίληψης των βουλευτών (πασών των παρατάξεων, κομμάτων και αποκομμάτων…): σήμερα ο μεγάλος αντίπαλος των πολιτικών είναι ο ηλεκτρονικός τύπος. Οι ηλεκτρονικές εφημερίδες δεν είναι του χεριού τους – τουλάχιστον προς το παρόν. Διπλασιασμό των εκδοτικών εξόδων δεν μπορούν να επιβάλουν στον ηλεκτρονικό τύπο. Και επιπλέον, οι ηλεκτρονικές εφημερίδες, αν και τοπικές, γίνονται πανελλήνιες και παγκόσμιες – η μικρή ηλεκτρονική ΑΡΓΩ έχει πολλές χιλιάδες αναγνωστών και στις πέντε ηπείρους.

Όσο κι αν η κυβέρνηση και το σύστημα της διαπλοκής πολιτικής-Τύπου σκληραίνει τα αυταρχικά μέτρα, απέναντί τους θα στέκεται ο ημερήσιος και πανελλήνιος-παγκόσμιος ηλεκτρονικός τύπος.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version