Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παγκαλ/κή Συνδιάσκεψη με πολλά… πυροτεχνήματα (φωτο & video) Κύριο

Ανήμερα της πανήγυρης του μητροπολιτικού ναού του Σωτήριος Χριστού και ενώ η Θ. Λειτουργία συνεχιζόταν μέχρι τις 11π.μ., ο Δήμος είχε ξεκινήσει, από τις 9:30΄ π.μ., την Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη, την οποία συνύφανε οργανωτικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Χριστού.

 

Επιδεικτικές απουσίες

Παλιά η μέθοδο της «εισπήδησης» των πολιτικών στις θρησκευτικές πανηγύρεις, ειδικά σε περιόδους βαθιάς κρίσης της πολιτικής. Όταν η πολιτική βουλιάζει, πιάνεται από το πλοίο της Εκκλησίας. Το πόσο συμμετείχε η δημ. Αρχή στον εορτασμό των 150 χρόνων του Χριστού, ακούστηκε μόνο τη βραδιά των χορών στην αυλή του Χριστού με την θριαμβική κραυγή: απόψε εορτάζομε τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Χριστού. Τι ακριβώς έκανε ο Δήμος γι’ αυτή την επέτειο, κανένας δεν κατάλαβε ποτέ.

Αντίθετα, η απουσία της δημ. Αρχής από τις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν κραυγαλέες: Τη βραδιά της ομιλίας του Σακ. Τρικοίλη, 3.7.11, που είχε θέμα την ίδρυση της Πόθιας και την ανέγερση του μητροπολιτικού ναού, μια ιστορία παράλληλη, ο Δήμος εκπροσωπήθηκε από έναν δημ. σ/λο, τον κ. Ν. Γιαννικουρή,  και έναν αντιδήμαρχο, τον κ. Τσέρο, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ήταν βέβαιο ότι τουλάχιστον αυτός θα προσερχόταν στην ομιλία. Ο λόγος της επιδεικτικής απουσίας είναι γνωστός, βαδίζει στο «δόγμα»: τιμάμε με την παρουσία μας μόνο τους «δικούς» μας. Ούτε καν ο επί των δημοσίων σχέσεων ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, ο κ. Ταυλάριος δεν έκρινε υποχρέωσή του να παραστεί – όχι ότι έδωσε το «παρών» η αξ. αντ/τευση – ή του διαφεύγει ότι η απόδοση τιμής ανήκει στα «ανταποδοτικά τέλη» ή πιστεύει  ότι είναι ο πανίσχυρος άρχοντας ή και τα δύο…

Επιδεικτική, επίσης, η απουσία της δημ. Αρχής και στον πανηγυρικό Εσπερινό του Χριστού, καθώς και το πρωί, στη Θ. Λειτουργία. Εξαίρεση η αντιδ/ρχος κ. Σ. Ψαρομπά.

Αλλά, για να πούμε και τα πράγμα τα με το όνομά τους, και οι απόδημοι «εντυπωσίασαν» με την απουσία τους από τον εορτάζοντα μητροπολιτικό ναό του νησιού.  Όλοι τους μιλάνε για την «Μητροπολιτική Κάλυμνο», αλλά απουσίαζαν από τις επετειακές εκδηλώσεις του μητροπολιτικού ναού του νησιού για τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του.  

Οι «δεσμεύσεις» του κ. δημάρχου

Και ερχόμαστε τώρα στην Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη, όπως την ακούσαμε από τη  τηλεόραση. Το μόνο ξεκάθαρο (που λέει ο λόγος) θέμα που βγήκε ως απόφαση τη συνεδρίαση, εν ώρα Θ. Λειτουργίας, ήταν η εξαγγελία του κ. δημάρχου ότι θα ιδρύσει στο Δήμο Γραφείο Αποδήμων και θα καταρτίσει το Μητρώο των Αποδήμων. Αλλά εδώ πρέπει να προσέξουμε τα εξής:  

1) Η εξαγγελία για τον καταρτισμό του Μητρώου των Αποδήμων ήταν και παλιότερα υψηλόφωνη απόφαση του σημερινού δημάρχου, κατά την προηγούμενη 8ετία του. Στη συνέχεια, την ίδια δέσμευση επανέλαβε ο απελθών δήμαρχος, με αποτέλεσμα να έχουμε  συμπληρώσει 16 χρόνια δεσμεύσεων… περί Μητρώου.

2)  Το Μητρώο τώρα το επιβάλλει ο Καλλικράτης και επομένως μιλάμε για υποχρέωση του Δήμου και όχι για καμιά νεοφανή εθνικο-πατριωτική ευαισθησία και έξαρση.

3)  αλλά και επί της ουσίας: Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι ΘΑ ορίσει υπαλλήλους, πτυχιούχους όπως είπε, και ΘΑ οργανώσει το Γραφείο, που ΘΑ καταρτίσει το Μητρώο και πολλά ΘΑ. Έργο μέχρι στιγμής, ή απλώς μια κίνηση, ΔΕΝ υπάρχει.  

Μας τα «έψαλλαν» στο Δήμο

Αλλά η Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη είχε φέτος κάτι το θετικό: οι απόδημοι τα έψαλλαν στη δημ. Αρχή στα θέματα της καθαριότητας, του θορύβου, των τσουχτερών τιμών, των καταπατήσεων (έρχονται στην Κάλυμνο μετά από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό  και δεν μπορούν να… βρουν το χωράφι τους), του γραφειοκρατικού χάους κ.α.

Αλλά έκαναν και κάτι πολύ σοβαρό: εξηγήθηκαν απλά και ωραία οι απόδημοι μας: Τι μας λέτε για ανάπτυξη και τέτοια. Εμείς θα φτιάξουμε ένα σπιτάκι στην πατρίδα για να ερχόμαστε διακοπές. Και όμως η μητρόπολη Κάλυμνος περιμένει στήριξη από τους απόδημους.

Το γλέντι της Παγκαλυμνιακής

Επιστέγασμα της Παγκαλυμνιακής Συνδιάσκεψης ήταν οι χοροί το βράδυ, στην αυλή του Χριστού. Τότε αναγγέλθηκε ηρωικά ότι «απόψε εορτάζουμε τα 150 χρόνια του Χριστού» (οι φωτογραφίες είναι του Νικ. Σμαλιού).

Ωραίοι χοροί από το ΛΕΚ και από παιδιά μεταναστών. Πολύ ωραία και η συμμετοχή της Καλυμνιάς τραγουδίστριας Κατίνας Κουλλιά. Χόρεψαν όλοι με την ψυχή τους και το χάρηκαν, όπως επίσης χάρηκε τη γιορταστική αυτή βραδιά και το πολυπληθές κοινό που κατέβηκε στην πλατεία Χριστού για να τιμήσει τους απόδημους. Ήταν ένα καλό θέαμα.

Εντυπωσιακά ήταν και τα βεγγαλικά που άνοιξαν τη γιορτή, από την ταράτσα του Επαρχείου. Ήταν προσφορά των βιβλιοπωλείου «ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» του κ. Γ. Αχλαδιώτη. Αυτά όμως ήταν τα πραγματικά βεγγαλικά που εντυπωσίασαν και άρεσαν. Τα άλλα βεγγαλικά είναι το πρόβλημα: οι φουσκωμένες κουβέντες που οδηγούν στα σύννεφα, καβάλα στον μετέωρο  ενθουσιασμό με σχέδιο πτήσης ένα νεφελώδες «όραμα». Και η κορύφωση της πομπώδους θριαμβολογίας ήταν η φράση του συμβούλου του δημάρχου ότι θα δημιουργήσουμε «την Μεγάλη Κάλυμνο, των 5 ηπείρων και των 7 θαλασσών» - ο Ελ. Βενιζέλος έφτιαξε την «Ελλάδα των 3 ηπείρων και των 5 θαλασσών», εμείς σπάμε και αυτό το ρεκόρ.

Και το πολύ απλό ερώτημα είναι: Σάββατο 6 Αυγούστου τέλειωσαν τα πανηγύρια της Παγκαλυμνιακής Συνδιάσκεψης, από Δευτέρας θα υπάρχει τίποτα; Μήπως όλα σβήσουν σαν τα βεγγαλικά και μετά… σκοτάδι;

Τα λόγια και τα έργα

Περιμένουμε να δούμε έργα. Οι λεβέντικες «δεσμεύσεις» είναι εύκολες, γιατί δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Όμως σύντομα λήγουν. Είναι ευαίσθητα προϊόντα της παραπολιτικής.

Ο κ. δήμαρχος είπε ότι «και οι προηγούμενες Δημαρχίες» έκαναν κάτι πάνω στο θέμα των αποδήμων, χρησιμοποιώντας τον πληθυντικό για γενικο-θολούρα και αποφεύγοντας τον ενικό που προσδιορίζει συγκεκριμένο δήμαρχο. Λες και ήταν πολλές οι πριν απ’ αυτό Δημαρχίες.  Ο κ. δήμαρχος κάλεσε, επίσης, τις αντιπολιτεύσεις να έρθουν κοντά του. Σε μια τέτοια εκδήλωση, φραστικά ενωτική…,  είχε καμιά θέση ο λόγος περί αντιπολιτεύσεων; Όχι, αλλά εξυπηρετούσε μικροπολιτικούς στόχους. Ήταν μια φράση που έδωσε άμεσα παραταξιακό χρώμα στην δήθεν ενωτική… εκστρατεία. (ΣΝΤ)         

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

4 σχόλια

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση