Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν υπάρχουν άλλοθι. Ο χρόνος κυλά αργά, οι υποχρεώσεις λιγοστεύουν, ο ήλιος και η θάλασσα συνθέτουν το κατάλληλο σκηνικό για νέους έρωτες…

  Όχι όμως μόνο γι αυτούς που γεννιούνται και σβήνουν στην άμμο, αλλά και γι αυτούς που ζουν για πάντα στις σελίδες ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου.

  Μυθοπλασία, ή ιστορικές καταγραφές, ρομαντισμός ή ρεαλισμός, φιλοσοφία ή ψυχανάλυση ό,τι κι αν είναι αυτό που μπορεί ο καθένας να ψάχνει μέσα στις σελίδες τους.. τα βιβλία λένε πάντα την αλήθεια.

  Προσπερνώντας λοιπόν μετά βδελυγμίας ανεκδιήγητους διαχωρισμούς του τύπου  καλοκαιρινά ή μη αναγνώσματα, «γυναικεία» και μη λογοτεχνία -λες και το γυναικείο φύλο αποτελεί πνευματική μειονότητα και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με εύπεπτα σκουπίδια- προτείνω μια σειρά από λογοτεχνικά αριστουργήματα, που απευθύνονται απλά και μόνο σε σκεπτόμενους ανθρώπους, οι οποίοι κατανοούν και αντιλαμβάνονται την έννοια της ψυχαγωγίας, ως αγωγή της ψυχής…  

  Βιβλία, που η επαφή μου μαζί τους με ενθουσίασε, με σημάδεψε, με έμαθε να σκέφτομαι και να βλέπω τον κόσμο αλλιώς… Οι προτάσεις και η κατηγοριοποίηση είναι καθαρά… απόσταγμα προσωπικής τριβής και εμπειρίας και ως εκ τούτου ασφαλώς απόλυτα υποκειμενικές.

  Ξεκινώντας λοιπόν από Τα Κλασικά της ελληνικής λογοτεχνίας, προτείνω ανεπιφύλακτα τον ανυπέρβλητο Νίκο Καζαντάκη. Η σειρά των Ταξιδιωτικών του εμπειριών, εκτός του ότι ταιριάζουν με το καλοκαίρι, προσφέρουν στον αναγνώστη την μοναδική εμπειρία των απαράμιλλων περιγραφών του Ν. Καζαντζάκη, τη γλαφυρότητα στο λόγο και τη ζωντάνια στην αποτύπωση. Επίσης ο Καπετάν Μιχάλης, αποτελεί ένα κλασικό και διαχρονικό μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή στην Κρήτη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων καθώς σκιαγραφείται  η ηθογραφία μιας ολόκληρης εποχής.

  Από τα Κλασικά της ξένης λογοτεχνίας, Ο Γέρος και η Θάλασσα του Ερ. Χέμινγουει είναι μια ενδιαφέρουσα καλοκαιρινή επιλογή, καθώς και μια μεγάλη στιγμή στην παγκόσμια λογοτεχνία. Γραμμένο με απλή γλώσσα, περιγράφει τη σκληρή μάχη ενός ηλικιωμένου ψαρά με ένα τεράστιο ξιφία, που έχει πιαστεί στα δίκτυα του και περνάει με τον αλληγορικό αυτό τρόπο το  διαχρονικό μήνυμα, ότι ο άνθρωπος  μέσα από τον συνεχή αγώνα του για επιβίωση, μπορεί κάποιες φορές να καταστρέφεται, ποτέ όμως δεν νικιέται.

  Ο Λ. Τολστόι μας έχει δώσει το κλασικό Πόλεμος και Ειρήνη. Μπορεί να μην αποτελεί το πιο ανάλαφρο καλοκαιρινό ανάγνωσμα, θεωρείται όμως από πολλούς το μεγαλύτερο μυθιστόρημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Σε αυτό το μνημειώδες έργο εξιστορείται η εκστρατεία του Ναπολέοντα εναντίον της Ρωσίας, ο πατριωτισμός και η αντίσταση του ρωσικού λαού, παράλληλα με την αμεριμνησία που επικρατούσε την ίδια εποχή στα σαλόνια της αριστοκρατίας

  Περνώντας σε περισσότερο… Φιλοσοφημένες καταστάσεις, δεν θα μπορούσα ποτέ να παραλείψω τον αγαπημένο μου  Πάολο Κοέλο. Ο πρώην χίπης από τη Βραζιλία, έχει καταφέρει να αφήσει το μοναδικό προσωπικό του στίγμα  στη σύγχρονη λογοτεχνία, να κάνει τρελές πωλήσεις και να  επηρεάσει με τη σκέψη του τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Ανεπιφύλακτα προτείνω Το Ημερολόγιο ενός Μάγου, που είναι και το πρώτο του βιβλίο, στο οποίο καταγράφει προσωπικές εμπειρίες από το προσκύνημά του στο ναό του Σαντιάγο της Κομποστέλα. Πολύ αξιόλογα επίσης : Στις Όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα, τα Έντεκα Λεπτά και η Μάγισσα του Πορτομπέλλο. Έχοντας ασπαστεί το Χριστιανισμό, μελετώντας  παράλληλα τη δύναμη του μυστικισμού και τα διαχρονικά διδάγματα των ανατολικών φιλοσοφιών, συνθέτει μέσα από τη μυθοπλασία και τις προσωπικές του εμπειρίες ζωής, ένα μοναδικό μοντέλο σκέψης και αντίληψης του κόσμου, που αναμφίβολα αξίζει τον κόπο. 

  Στα Ψυχαναλυτικά τώρα, μια σύγχρονη μορφή της ψυχανάλυσης μας έχει χαρίσει μοναδικά έργα. Ο καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ Ίρβιν Γιάλομ έγινε ευρύτερα γνωστός με το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο Όταν έκλαψε ο Νίτσε. Σε μια σύνθεση μυθιστορηματικής βιογραφίας και ψυχανάλυσης, περιγράφει μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας, η οποία εκτυλίσσεται στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Στο ίδιο μοτίβο και Η Θεραπεία του Σοπενάουερ. Όλα του τα λογοτεχνικά βιβλία αποτελούν ιστορίες ψυχοθεραπείας και -ουσιαστικά-προέκταση του διδακτικού του έργου. Για όσους ενδιαφέρονται για τα βαθύτερα μυστήρια της ψυχής.

  Μόδα έχουν γίνει επίσης τον τελευταίο καιρό και τα βιβλία της Αυτό-βελτίωσης με πρωτοπόρους τους αμερικανούς. Ίσως να ευθύνονται τα σύγχρονα αδιέξοδα γι αυτό… Όταν δεν υπάρχουν αλλού απαντήσεις μπορεί κανείς να ελπίζει στη δύναμη της θετικής σκέψης και του θετικού οραματισμού.  Όπως και να είναι, δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

  Το Μυστικό της Ρόντα Μπερν έχει κάνει αίσθηση και πολλές χιλιάδες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Η ίδια και τα βιβλία της έχουν φανατικούς υποστηρικτές που ισχυρίζονται πως αλλάζοντας τρόπο σκέψης, όπως προτείνεται στο βιβλίο, άλλαξε ριζικά και η ζωή τους.

  Πολύ γνωστός και με φανατικούς αναγνώστες επίσης ο Ρ. Νατζέμι με την Ψυχολογία της Ευτυχίας και ο Ντ. Τσόπρα με τους Επτά Πνευματικούς Νόμους της Επιτυχίας. Πρόσφατα εκδόθηκε και από μια ελληνίδα την Άλκ. Αγιωργίτη το Ευτυχία Τώρα, ένα εγχειρίδιο αυτό –διαχείρισης ουσιαστικά που προτείνει μεθόδους οι οποίες υπόσχονται να μας οδηγήσουν στην προσωπική επιτυχία. Πέρα από το χορό των εκατομμυρίων που έχει στηθεί τελευταία γύρω από τη βιομηχανία αυτό-βελτίωσης, γεγονός παραμένει ότι ακόμα και η ζωή κάποιες φορές χρειάζεται οδηγίες χρήσεις….Οπότε γιατί όχι.

  Φυσικά επιλογές υπάρχουν άπειρες και για όλα τα γούστα, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Το σίγουρο πάντως είναι πως με ένα βιβλίο στα χέρια μπορεί να βρεί κανείς  πολύ περισσότερα από όσα ψάχνει.

  Ίσως ακόμα και μια αγάπη που δεν θα διαρκέσει μόνο όσο το καλοκαίρι ...

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Jonalyn δημοσιεύθηκε από Jonalyn

    God, I feel like I sould be takin notes! Great work

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version