Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δύο «μπουρίνια» και διάκριση πολιτών σε «δικούς μου» και μη Κύριο

Εκεί που πήγαμε να ηρεμήσουμε, ξαφνικά η Κάλυμνος έπεσε και πάλι σε δύο συνεχόμενα «μπουρίνια» με «συννεφοσυνάχτη» τον κ. δήμαρχο, ο οποίος είναι γεγονός ότι παλεύει ανάμεσα στη συναίνεση και τη σύγκρουση, το διάλογο και τις καταγγελίες, αλλά ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό του ως καλλικρατικός δήμαρχος.

 

Τα δύο νέα «μπουρίνια»

Τα δύο νέα «μπουρίνια» που κούρασαν υπερβολικά την Καλυμνιακή κοινωνία για μια ολόκληρη εβδομάδα είχαν και πάλι κέντρο το «βαρομετρικό χαμηλό» Δήμου-εργολάβου Κρούσκου. Είχαν προηγηθεί τα αστραπόβροντα των καταγγελιών πρώτα εκ μέρους του κ. Διακομιχάλη για την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου από τον κ. Ν. Κρούσκο, και σε απάντηση από τον κ. Κρούσκο που αναίρεσε τις καταγγελίες και παρουσίασε ψευδόμενο τον κ. δήμαρχο.

Ήταν επόμενο να συνεχιστούν τα έντονα «καιρικά φαινόμενα», προβλημάτισαν πολύ την Κάλυμνο οι δύο αλλεπάλληλες καταιγίδες, όταν 1) «έπεσε» το έγγραφο που αφορούσε πληρωμές υπέρ Κρούσκου και καθυστέρησε τρεις ολόκληρους μήνες να αναδυθεί στο Δήμο, όπου είχε και την πρωτοφανή «ατυχία» να πρωτοκολληθεί δύο φορές, και 2) συνακόλουθα η βροντερή δήλωση του κ. δημάρχου ότι θα διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ» εις βάρος υπαλλήλου του πρωτοκόλλου, την οποία, όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη (στο δικαστήριο, στο δημ. σ/λιο και σε τηλεοπτικές δηλώσεις  του), άφησε σ’ αυτή τη «σοβαρή» του Πρωτοκόλλου (για τι τόσο σοβαρή, κάνει γίνεται σ’ αυτό;)  αν και «δεν πρόσκειται φιλικά» σε κείνον, εννοώντας ότι είναι ψηφοφόρος  του κ. Ρούσσου, άρα πρόσωπο ύποπτο για ρόλο «Μάτα Χάρι!»

Απώλεια… εγγράφου - διπλή πρωτοκόλληση

Στο πρώτη καταιγίδα του κ. δημάρχου τα πράγματα ήταν και δημιούργησαν απορίες; Για ποιο λόγο το έγγραφο που αφορούσε αμοιβή του κ. Κρούσκου για το αντιπλημμυρικό έργο της δεξαμενής στον Ταξιάρχη καταχωνιάστηκε επί τρεις μήνες και δεν προχωρούσε ο Δήμος στην ανάληψη των €100.000 από την Τράπεζα Ελλάδος (στην Κω) και στην απόδοση τους στον κ. Κρούσκο;

Οι πρώτες αποκαλύψεις έδωσαν το εξής σενάριο: το έγγραφο (με ημερομηνία 28/4/11) πρωτοκολλήθηκε στην ώρα του, αλλά κάπου καταχωνιάστηκε(;) και στο τέλος, με πίεση του κ. Κρούσκου το ξανάστειλε το υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος από λάθος… το πρωτοκόλλησε για δεύτερη φορά.

Κατάγγειλε τον κ. Κρούσκο

Όμως, μες στη σκοτεινιά, των πραγμάτων ο κ. δήμαρχος αντέδρασε βιαστικά και απρόσεκτα. «Ανακάλυψε» υπόγεια παρέμβαση του κ. Κρούσκου την οποία κατάγγειλε οργισμένος, επιδεικνύοντας το έγγραφο στην τηλεόραση, το οποίο όμως είχε διαβάσει λάθος μπερδεύοντας τις ημερομηνίες και την αναγραφή αποστολέα-αποδέκτη. Το fax του αποστολέα (from:…= από) διάβασε ότι ήταν του κ. Κρούσκου αλλά ήταν του Υπουργείου Εσωτερικών, με αποδέκτη (to:…= προς) το Δήμο Καλυμνίων - δεν ήταν και τόσο φοβερά τα Αγγλικά  του εγγράφου: from:…  έλεος!

Σε αναζήτηση εξιλαστήριου θύματος

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε το δεύτερο «μπουρίνι», η δημόσια επαναλαμβανόμενη απειλή του κ. δημάρχου για ΕΔΕ εις βάρος της υπαλλήλου που είναι υπεύθυνη στο Πρωτόκολλο, γιατί «εκεί φαίνεται ότι παίζονται παιχνίδια». Τελικά και η έρευνα στο πρωτόκολλο απέδειξε ότι και εκεί ο μόνος που δεν είχε σχέση με το «ατύχημα» του δημάρχου ήταν η συγκεκριμένη υπάλληλος. Έτσι, το πρώτο «θύμα» απαλλάχτηκε τουλάχιστον σ’ αυτό το σκέλος των «θυσιών». 

Αναζητήθηκε όμως δεύτερο «θύμα» και βρέθηκε: ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, ο οποίος έδειξε «κατανόηση» και σήκωσε το «σταυρό» του δημάρχου για τη δημόσια συγνώμη, αφού η πλευρά του κ. Κρούσκου, διά του πληρεξούσιου δικηγόρου της απαίτησε από τον κ. δήμαρχο να ζητήσει δημόσια συγνώμη, γιατί αλλιώς θα τον πάει για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όλα αυτά, χωρίς να συντρέχει κανένας σοβαρός λόγος. Ήταν τόσο απλό: ο κ. δήμαρχος να ζητήσει δημοσίως συγνώμη, γιατί, με την ήπια δικαιολόγηση του συμβάντος που θα μπορούσε να έλεγε: «λάθη γραφειοκρατικά-υπηρεσιακά δημιούργησαν πρόβλημα. Έχει δίκιο ο κ. Κρούσκος στο θέμα αυτό. Όλα θα τακτοποιηθούν». Και τη συγνώμη θα … γλίτωνε και τον «αντίπαλο» θα ικανοποιούσε. Αν και η ευθεία συγνώμη είναι δείγμα λεβεντιάς. Δεν ταπεινώνει, αλλά εξυψώνει. Αντίθετα με την τακτική που ακολούθησε εκτέθηκε, κούρασε την Κάλυμνο και την απογοήτευσε, καθώς το πολιτικό του πρόβλημα το μετέτρεψε, ανεπιτυχώς βέβαια, σε διοικητικό-υπαλληλικό, αναζητώντας εύκολα εξιλαστήρια θύματα. 

Το εξέθεσαν δημόσια

Αλλά και αυτόν τον «εθελοντή» τον εξέθεσαν δημοσίως με την απροσεξία της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Έπεσε σε γκάφα η Νομική Υπηρεσία, γιατί η ανακοίνωση δημόσιας συγνώμης του υπαλλήλου έγραφε επάνω στο λογότυπο «ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ /  ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ» και κάτω υπογράφει ο δ/ντής της «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ  …». Επάνω η Νομική Υπηρεσία, κάτω η Οικονομική Υπηρεσία. Επάνω οι συντάκτες του κειμένου, κάτω ο εθελοντής «Κυρηναίος» που ήρε το «σταυρό» (φελιζόλ) του δημάρχου.  Δηλαδή πήγαν στον άνθρωπο ανακοίνωση έτοιμη για να την υπογράψει και εκείνος την υπέγραψε στη σύγχυσή του απρόσεκτα. Του έκαναν όμως και μια ελάφρυνση, υπέγραψε ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Και αυτό είναι γκάφα. Σε τι ευθύνονται οι άλλοι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας;

«Μη φιλικά προσκείμενη»

Αλλά το δεύτερο «μπουρίνι» δεν ήταν η «θυματοποίηση» των υπαλλήλων. Ήταν κάτι άλλο πολύ πιο φοβερό: η φράση του δημάρχου «αν και δεν είναι φιλικά προσκείμενη σε μένα, την έχω αφήσει στην πολύ σοβαρή του πρωτοκόλλου». Είναι να φοβάται κανείς και τον ίσκιο του. Καθαρά καθεστωτική νοοτροπία και διάκριση των πολιτών σε «δικούς» μου και μη. Είναι δυνατόν σήμερα να έχει ένας δήμαρχος ως κριτήριο αξιολόγησης και κρίσης προσώπων το «φιλικά προσκείμενος σε μένα» ή όχι; Αυτή τη νοοτροπία παραπέμπει σε άλλα πολιτικά καθεστώτα που πάμε να τα ξεχάσουμε.  

Και δυστυχώς για τον κ. δήμαρχο αυτή του η φράση δεν βγήκε τυχαία, δεν ήταν στιγμιαίο το λάθος. Την επαναλάμβανε δημόσια επί δύο ημέρες με επίδειξη μεγαλοψυχίας. Ένα αυτό. Δεύτερο, ήρθε ως συνέχεια και επιβεβαίωση των όσων έχουμε γράψει αυτούς τους πρώτους μήνες της δημαρχιακής του διακυβέρνησης ότι σε όλες του τις επιλογές (Διοικητικά Συμβούλια Ν.Π., Επιτροπές κ.λπ.) είναι βαθύτατα παραταξιακός και καθόλου δημοκρατικός. Κάπου-κάπου πετάει και κανέναν «άλλο», που είναι «μη φιλικά προσκείμενος» σ’ αυτόν, σε κάποιο διοικ. σ/λιο δευτέρας διαλογής ή συμβούλιο εικονικής παρουσίας, για να έχει και «πολιτικό άλλοθι». Δυστυχώς δεν είναι δήμαρχος όλων των πολιτών, αλλά όλων των κολλητών του.   

Πιστοποιητικά παραταξιακών φρονημάτων

Η Κάλυμνος, δε φτάνει που περνάει φοβερή κρίση ανεργίας, μετανάστευσης και συνεχούς πτώχευσης, θα περιπέσει και στην κατάντια της πολιτικής πτώχευσης; Θα πρέπει να φοβάται ο πολίτης μήπως και κριθεί (σε υπηρεσιακές πραγματικές ή παραταξιακές κρίσεις) ως μη φιλικά προσκείμενος; Ποιοι είναι αυτοί που δίνουν αυτό το πιστοποιητικό παραταξιακών φρονημάτων και με ποια «εργαλεία»;  

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version