Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ;

Θραύση κάνουν τα τουρκικά σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση τον τελευταίο καιρό. Εν μέσω θερινής περιόδου παρακολουθούμε μια άνευ προηγουμένου επέλαση τουρκικών σειρών στις οθόνες μας, η πληθώρα των οποίων καθιστά σχεδόν αδύνατο το να αποφύγει κανείς να παρακολουθήσει κάποιο απ΄ όλα αυτά έστω και από σπόντα.

Φθηνά προϊόντα μαζικής υποκουλτούρας, ύπουλοι μηχανισμοί εθνικιστικής προπαγάνδας ή μέσα ενός εξελιγμένου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, το γεγονός  παραμένει ότι έχουν μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, αντίστοιχη απήχηση στους καναλάρχες-επιχειρηματίες που βλέπουν να εισρέει ζεστό χρήμα από τη διαφήμιση σε δύσκολους καιρούς και αυτό φυσικά κάτι θα πρέπει να σημαίνει .

Βέβαια ενώ οι τηλεθεάσεις κτυπάνε κόκκινο τρελαίνοντας τα μηχανάκια της AGB, υπάρχει και η -σεμνή πλην τίμια- πολεμική ρητορική εναντίον τους, έτσι για να μην νιώσουμε ως έθνος ότι παραδινόμαστε άνευ όρων στον εχθρό.

Οι  πνευματικοί  άνθρωποι της χώρας μας, είδος σπάνιο και προς εξαφάνιση, δηλαδή πανελίστες, τηλεκριτικοί, τηλεμαϊντανοί, αποτυχημένοι ηθοποιοί, κατά φαντασία καλλιτέχνες και λοιποί… συγγενείς, που  επαγρυπνούν στις επάλξεις για την πολιτιστική ακεραιότητα της πατρίδας μας, είναι αυτοί που συνήθως τα καταδικάζουν απερίφραστα και εξακοντίζουν μύδρους εναντίον τους. Το αν επιδιώκουν να προασπίσουν συντεχνιακά συμφέροντα, το αν θα εποφθαλμιούσαν στην πραγματικότητα μια καριέρα σε ανάλογη παραγωγή, ή το τι τελικά παρακολουθούν στην τηλεόραση …. φυσικά ελέγχεται .

 Ωστόσο, αν προσπεράσει κανείς την εγγενή (και μάλλον ξεπερασμένη πια) στο ελληνικό DNA αποστροφή προς το προϊόν λόγω ονομασίας προέλευσης, καθώς και την εγκεφαλικά  προγραμματισμένη καχυποψία, λόγω των γνωστών ιστορικών καταλοίπων, θα δυσκολευτεί να βρει σε τι πραγματικά διαφέρουν από αντίστοιχα προϊόντα της δυτικής και δυτικοτραφούς βιομηχανοποιημένης κουλτούρας,  που συνήθως καταναλώνουμε ασμένως αβίαστα και αβασάνιστα.   

Ίσως μάλιστα η αυθεντικότητα που τα χαρακτηρίζει  να αποτελεί και το βασικότερο κλειδί της επιτυχίας τους. Δεν προσποιούνται κάτι που δεν είναι, «πουλάνε» έναν διαφορετικό πιο χαλαρό τρόπο ζωής -τον δικό τους- σαφώς και προφανέστατα ωραιοποιημένο, (αλλά αυτό δεν είναι τελικά το ζητούμενο στην τέχνη;) διαφορετικές αξίες από ό,τι συνήθως  παρακολουθούμε -και συχνά ακολουθούμε- στις αμερικάνικες παραγωγές και το αποτέλεσμα είναι πως οι έλληνες τελικά αυτό το επιβραβεύουν γενναιόδωρα με υψηλά νούμερα τηλεθέασης .

Μήπως λοιπόν μέσα στη γενικότερη κρίση αξιών που ζούμε, έχουμε αρχίσει ενσυνείδητα ή όχι να αμφισβητούμε, να επαναπροσδιορίζουμε και να απομακρυνόμαστε διακριτικά από τα δυτικά πρότυπα που πάντα προσπαθούσαμε να φτάσουμε ;

Μήπως τελικά ανήκουμε περισσότερο στην Ανατολή ;

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version