Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είπε αλήθειες «ο εχθρός της Καλύμνου», απάντησε ήπια ο δήμαρχος

Ο εργολάβος κ. Ν. Κρούσκος εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΑΙΓΑΙΟ TV, στις 5/7/11, και είπε αλήθειες που ανατρέπουν την «κρατούσα» αντίληψη για το πρόσωπό του, όπως σχηματίστηκε «φιλοτεχνήθηκε» από τη δημ. Αρχή, και απάντησε ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης εξισορροπώντας την κατάσταση.

 

Ο κ. Κρούσκος διάλεξε την 5/7/11, γιατί αυτή την ημέρα εκδικάστηκε η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων, στην Κω, και έπρεπε να ενημερωθεί ο Καλυμνιακός λαός τόσο για την πολυσυζητημένη κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών, που επέβαλε η 3Κ, όσο και για το αποτέλεσμα της δικής.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της δίκης, το δικαστήριο άφησε τα πράγματα στην υπάρχουσα κατάσταση. Η ανακοπή της κατάσχεσης που ζήτησε η πλευρά του Δήμου, έγινε αναμονή μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, μέσα σε 10-15 μέρες, αφού όμως προηγουμένως τα δύο μέρη, Δήμος-3Κ, προσκομίσουν στο δικαστήριο προτάσεις για διευθέτηση του θέματος. Ο κ. Κρούσκος δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον κ. δήμαρχο τρόπος αποπληρωμής του χρέους.

Αλλά ο κ. Κρούσκος επέλεξε την ημέρα αυτή να εμφανιστεί στην τηλεόραση, για να απαντήσει σε πολλές «ανακρίβειες και συνειδητά ψεύδη», όπως επανέλαβε πολλές φορές, της δημ. Αρχής. Οι απαντήσεις του κ. Κρούσκου στα όσα έχουν ειπωθεί εδώ και ένα μήνα, επιγραμματικά, έχουν ως εξής:

1)  Οι Τράπεζες ήταν υπεύθυνες να κρίνουν ποιοι λογαριασμοί του Δήμου επιτρέπεται, σύμφωνα με το νόμο, να κατασχεθούν (ή να δεσμευτούν μέχρι την τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων) και ποιοι όχι. Εκείνος απλώς κατέθεσε τις διαταγές πληρωμής και στη συνέχεια οι Τράπεζες όφειλαν να κάνουν τον έλεγχο.

2)  Ο λογαριασμός του Δήμου για τους μισθούς των υπαλλήλων (στην ALPHA) σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται να δεσμευτεί και δεν δεσμεύτηκε. Επομένως το «λαϊκό δικαστήριο» που στήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, όπου πολλοί τον κατάγγειλαν σαν εχθρό της Καλύμνου και ανάλγητο που δεν σκέφτεται τους υπαλλήλους, κατά τον κ. Κρούσκο, ήταν προϊόν πλήρους άγνοιας των δημ. σ/λων αλλά και δόλου εκ μέρους της δημ. Αρχής. Και συμπλήρωσε ο κ. Κρούσκος με μια σημαντική λεπτομέρεια: και επί Ρούσσου αλλά και επί Διακομιχάλη, παλιότερα (πριν τον κ. Ρούσσο) τα λεφτά που έρχονταν στο Δήμο για να πληρωθούν έργα που είχε εκτελέσει, δέχτηκε να τα κρατήσει ο Δήμος για να πληρώσει τους υπαλλήλους. Δηλαδή έγινε κατ’ επανάληψη χρηματοδότης του Δήμου για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση.

3)  Το χρέος του Δήμου στην 3Κ είναι €2.700 000. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Δήμος του χρωστάει λεφτά από το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού €200.000, από το 2006, χωρίς να υπάρχει και κανένα φως για αποπληρωμή. Και συμπλήρωσε ο κ. Κρούσκος ότι είναι ένα έργο που το κατασυκοφάντησε ο κ. Διακομιχάλης αλλά από τότε που ανέλαβε την εξουσία έπαψε να το κατηγορεί, το βρίσκει πολύ καλό.

4)  Αποφάσισε να καταφύγει στη λύση της κατάσχεσης υποχρεωτικά, γιατί:

Α) Ο κ. δήμαρχος, ισχυρίζεται ο κ. Κρούσκος, του είπε να πάει στον προηγούμενο δήμαρχο να απαιτήσει τα λεφτά του, γιατί επί της εποχής του δημιουργήθηκε αυτό το τεράστιο χρέος. Με αυτή την αντιμετώπιση που είχε από τον κ. Διακομιχάλη άρχισε να φοβάται ότι θα χάσει τα λεφτά του.

Β)  Ποτέ δεν τον κάλεσε ο κ. δήμαρχος για συζήτηση και συνεννόηση πάνω στο χρέος του Δήμου. 

Γ)  Η εταιρία του έχει φτάσει στα όριά της και κινδυνεύει να καταστραφεί. επομένως «δεν μπορεί να γίνει η 3Κ χρηματοδότης του Δήμου και να καταστραφεί η ίδια».

5)  ΔΕΥΑΚ:  το ψεύδος, και η ασυνέπεια:

Ο κ. δήμαρχος κατάγγειλε τον κ. Κρούσκο ότι τάχα προέβη και σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών όχι μόνο του Δήμου αλλά και της ΔΕΥΑΚ. «Ουδέν ψευδέστερον» απάντησε ο κ. Κρούσκος. Και τόνισε ότι, ενώ ποτέ δεν ζήτησε κατάσχεση λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ, όταν ο κ. Διακομιχάλης κατάγγειλε τον κ. Κρούσκο ότι προέβη σε κατάσχεση και εις βάρος της ΔΕΥΑΚ, ο πρόεδρος κ. Κοπανέζος δε διόρθωσε τον  κ. δήμαρχο, αλλά άφησε το ψεύδος αυτό να «παίζει».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Κοπανέζος συμφώνησε με την 3Κ ρύθμιση του χρέους με €1000 την εβδομάδα (€4.000 το μήνα) -  να πληρώσει το χρέος της η ΔΕΥΑΚ προς την 3Κ μέσα σε 5 χρόνια και χωρίς τόπους κ.λπ. Όμως η ΔΕΥΑΚ έχει ήδη ένα μήνα να καταβάλει δόση.

6)  Από τις 28 Μαρτίου είναι κατατεθειμένες €93.000 στην Τράπεζα της Ελλάδος (έχει υποκατάστημα στην Κω) και είναι η αμοιβή της 3Κ για το έργο της δεξαμενής ομβρίων υδάτων στην αμμουδάρα του Ταξιάρχη. Μέχρι σήμερα ο κ. Διακομιχάλης δεν προβαίνει στην ανάληψη των χρημάτων αυτών για να τα αποδώσει στην 3Κ. και το χειρότερο απ’ όλα: το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο στις 3.6.11. Αυτή την καθυστέρηση ο κ. Κρούσκος τη βλέπει ως εχθρική συμπεριφορά.

Απάντηση από τον κ. δήμαρχο

Μετά την τηλεοπτική παρουσία του κ. Κρούσκου, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης, ο οποίος παρά το ζωηρό της φωνής του, επί της ουσίας ήταν ήπιος και διαλλακτικός. Πρόθυμος για συζήτηση με τον κ. Κρούσκο. Οι απαντήσεις του, επιγραμματικά, έχουν ως εξής:

1) Με την 1η δόση της ΣΑΤΑ θα δώσει στον κ. Κρούσκο το 50% του χρέους και με τη δεύτερη θα τον εξοφλήσει.

2) Έστειλε ήδη ένταλμα στον Επίτροπο για να πληρώσει μέρος του χρέους που οφείλει ο Δήμος στον Κρούσκο.

3) Δεν αμφισβητεί το χρέος του Δήμου προς την 3Κ. «Υπάρχει η πρόθεση και διάθεση να αποπληρωθεί το χρέος», τόνισε.

4) Θα πρέπει δημοσίως ο κ. Κρούσκος να πει ότι το χρέος αυτό το δημιούργησε η δημαρχία Ρούσσου.

5)  Θα μηνύσει την Εθνική Τράπεζα, γιατί κατάσχεσε λογαριασμό του Δήμου που έχει χρήματα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ενώ δεν επιτρέπεται από το νόμο κάτι τέτοιο.

6)  Θα δώσει εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), ώστε να καταλογιστούν ευθύνες για το ότι δεν πρωτοκολλήθηκε στην ώρα του το έγγραφο για την κατάθεση των €93.000 στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Για πλημμελή λειτουργία της νομικής υπηρεσίας του Δήμου μίλησε ο κ. δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Χαραμαντά για ποιο λόγο ο Δήμος δεν αντέδρασε έγκαιρα, σε νομικό επίπεδο, στο πρόβλημα του ΧΥΤΑ.  

Τέλος, κατάγγειλε ότι μένουν απλήρωτοι ο εργολάβος και οι γυναίκες της καθαριότητας επί δημαρχίας Ρούσσου.

Το γενικό συμπέρασμα

Το γενικό συμπέρασμα αυτού του ιδιότυπου τηλεοπτικού διαλόγου, που είχε τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Κρούσκου και απαντήσεις τηλεφωνικά από τον κ. δήμαρχο, χωρίς οι δύο άνδρες συμπέσουν ούτε για ένα λεπτό, είναι ότι άνοιξε ένας δρόμος διαλόγου και συνεννόησης, έστω και κάτω από την πίεση του δικαστηρίου. Επίσης, ότι ο κ. Κρούσκος δεν είναι «εχθρός της Καλύμνου». Είναι ένας επιχειρηματίας που τον έχει φεσώσει ο Δήμος με €2.700 000, χρέος πολλών ετών, και αγωνίζεται για μια συμφωνία αποπληρωμής του χρέους μέσα σε μια 5ετία και χωρίς καμιά έντοκη επιβάρυνση. Ο κ. Κρούσκος είπε πικρές αλήθειες και ο κ. Διακομιχάλης απάντησε ήπια και άνοιξε γραμμή συνομιλίας με τον κ. Κρούσκο.

 

 

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr
Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση