Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Απ’ τις φωτιές του Αη-Γιάννη κανένας δεν καίγεται (video & 17 φωτο) Κύριο

Στις μέρες μας που μαίνονται οι φωτιές στην πολιτική, πανελλαδικά και τοπικά (πυρκαγιά στο Δημαρχείο) καίγοντας μαζί χλωρά και ξερά, άναψαν σε κλίμα ενθουσιασμού οι ακίνδυνες φωτιές τ’ Αη-Γιάννη.

 

Το βράδυ της 23/6/11 (παραμονή του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου), όλες τις γειτονιές της Καλύμνου γιόρταζαν τις φωτιές τ’ Αη-Γιάννη. Εδώ δεν υπήρχαν «αγανακτισμένοι πολίτες» αλλά χαρούμενοι εορταστές, που φώναζαν «Τ’ Αη-Γιαννιού τα’ ατσάλι, της παλιάς το πορνικάλι» (= το νόθο παιδί… - όσοι δεν το ‘ξεραν έλεγαν «ποντικάλι»). Το πήδημα των φανών και το πέρασμα μέσα από τις φωτιές, λέει η λαϊκή παράδοση, ατσαλώνει το σώμα και δυναμώνει την ψυχή και το πνεύμα. Αλλά εκτός από τις λαϊκές αυτές δοξασίες, το «παιχνίδι» με τη φωτιά αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και τους έφηβους, ενώ και οι μεγάλοι πάντα θαυμάζουν το μεγαλείο και τη μυστηριακή δύναμη της φωτιάς. Γι’ αυτό παιδιά και έφηβοι χάρηκαν και φέτος της γιορτή της… ακίνδυνης φωτιάς. Τις φωτιές της παράδοσης και του πατροπαράδοτου εθίμου.

Αυτές δεν έχουν καμιά σχέση με τις φωτιές του ΔΝΤ, των μνημονίων, του καψίματος των μισθών και των συντάξεων. Καμία σχέση με τις φωτιές των φόρων και των έκτακτων εισφορών υπέρ πατρίδος ιερών και οσίων, αγίων, μαρτύρων και ιεραποστόλων της πολιτικής.

Στις φωτιές τ’ Αη-Γιάννη το πολύ-πολύ να κάψεις, αν το θυμηθείς, το στεφάνι της Πρωτομαγιάς και να πάρεις από τις στάχτες του φανού το μαυρισμένο βότσαλο, το «ατσάλι», για να πας την επομένη για μπάνιο στη θάλασσα και να το ρίξεις τρεις φορές, στα ρηχά, και να κάμεις τρεις βουτιές, γιατί οι βουτιές για το καμένο βότσαλο σε ατσαλώνουν σαν βουτηχτή.

Φέτος στις φωτιές της Σαβόγιας, στον Πάνορμο, παιδιά, έφηβοι και νέοι, αλλά και μαζί τους πολλοί μεγάλοι, χάρηκαν μια βραδιά με πολύ… δροσερές και χαρούμενες φωτιές. Κόσμος πολύς, χαρούμενα πρόσωπα σε κατάσταση έκστασης περνούσαν μέσα από τις φωτιές πάνω από ώρα. Ξέρουν ότι απ’ τις φωτιές του Αη-Γιάννη κανένας δεν καίγεται.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://www.argokalymnos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=410:%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-video-17-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD&Itemid=337#sigProGalleriacd0e263109

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version