Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η μουσική πηγή έντονης απόλαυσης και διατήρησης της καλής διάθεσης

 

Η μουσική ως μορφή τέχνης, μέσο έκφρασης, διαπαιδαγώγησης, τέρψης και σφυρηλάτησης σχέσεων είναι διάχυτη παντού. Η μουσική σε όλες της τις μορφές είναι συνυφασμένη με την ίδια τη ζωή και συνοδεύει τον άνθρωπο από τη στιγμή της γέννησής του ως τον θάνατό του.

Την πανάρχαια αυτή αμοιβαία σχέση της μουσικής, με την ανθρώπινη ύπαρξη, έρχονται επιστημονικά να επιβεβαιώσουν ερευνητές του Νευρολογικού Ινστιτούτου του Καναδά με επικεφαλής τους καθηγητές Σαλιμπούρ και Ζατόρ, που έκαναν πειράματα με τη συνεργασία εφήβων εθελοντών, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και η βρετανική εφημερίδα Guardian.

 

Η απελευθέρωση της χημικής ουσίας ντοπαμίνης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ (McGill) στο Μόντρεαλ, εξηγεί γιατί η ευχάριστη μουσική παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας γεννώντας αισθήματα κυρίως έντονης απόλαυσης, προκαλώντας ακόμα και ηδονή, ενώ ταυτόχρονα  παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της καλής μας διάθεσης. Ο μηχανισμός της ουσίας αυτής, κατά τους ερευνητές, έχει ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι σε όλες τις κοινωνίες και εποχές, ανά τους αιώνες, να αγαπάνε και να εξαρτώνται από τη μουσική.

Η χαρούμενη μουσική, όπως εξηγούν οι Καναδοί επιστήμονες, "ξυπνάει" το ίδιο εγκεφαλικό κύκλωμα της ανταμοιβής και ευχαρίστησης. Κάθε φορά που απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μας κάνει να νιώθουμε ωραία, να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε το ακουστικό μας αίσθημα. Είναι κάτι στο οποίο ο εγκέφαλός εθίζεται και θέλει να ξανακάνει.

Οι ερευνητές κατέγραφαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των εθελοντών με τομογράφο εκπομπής ποζιτρονίων, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τη θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος, την ώρα που εκείνοι άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική. Διαπιστώσαν δε, έκπληκτοι ότι, πριν καν αρχίσει η μουσική, μόνο με την προσμονή της ακρόασης, ο εγκέφαλος τους άρχισε να απελευθερώνει ντοπαμίνη.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις των εθελοντών με λειτουργική μαγνητική τομογραφία και διαπίστωσαν ότι λίγο πριν την ακρόαση της αγαπημένης μουσικής, ενεργοποιούνταν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματα, αρχικά ο κερκοφόρος πυρήνας, ενώ την ώρα της αποκορύφωσης της απολαυστικής ακρόασης, ενεργοποιείτο και μια άλλη, ο επικλινής πυρήνας.

Επισήμαναν επίσης ότι, η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία με αρχαία εξελικτική προέλευση στον εγκέφαλο, η οποία μάλιστα υπήρξε, και ακόμα είναι, ουσιώδης για την επιβίωση και για τις δραστηριότητες που κατ' εξοχήν στηρίζουν τη ζωή, ενώ στην πορεία του χρόνου, το ίδιο αίσθημα έχει συνδεθεί και με άλλα πράγματα.

 

Από την ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, η μουσική αυξάνει κατά 6 έως 8% την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενώ σε ένα άτομο η αύξηση έφτασε το 21%, πράγμα που σημαίνει ότι σε μερικούς ανθρώπους η μουσική είναι πηγή πραγματικά μεγάλης απόλαυσης. Κατά την έρευνα, μάλιστα φάνηκε ότι, τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονταν κατά 9% όταν οι συμμετέχοντες εθελοντές άκουγαν τη μουσική που τους άρεσε.

Η ντοπαμίνη οδηγεί επίσης σε κατάσταση ευεξίας ως αντίδραση σε απτά ερεθίσματα όπως, την κατανάλωση γλυκών, χρημάτων, φαγητών και άλλων απολαύσεων.  Ωστόσο σχετίζεται σημαντικά και με άλλες απτές καταστάσεις, όπως με τον έρωτα, το διαλογισμό, μια φιλική σχέση κ.α.

Οι ερευνητές δήλωσαν συμπεραίνοντας ότι, η έρευνα είναι πολύ σημαντική διότι αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν πολύ περισσότερη χαρά και απόλαυση από μια μη απτή ανταμοιβή, τη μουσική, παρά από τη μια ευθυμία που αποκτά κάποιος από περισσότερα βιολογικά ερεθίσματα.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience

Τελευταία τροποποίηση στις
Σωτήρης Κυπραίος

Σωτήρης Κυπραίος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version