Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-ΕΡΕΥΝΑ : Τι Πιστεύουν οι Έλληνες ; Κύριο

Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τι πιστεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για την 21η Απριλίου, το Πολυτεχνείο αλλά και γενικά για τις δικτατορίες;

Παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια που καταγράφεται για τη λειτουργία της δημοκρατίας (στην έρευνά μας ανέρχεται στο 70,8%), η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών υποστηρίζει τη δημοκρατία σε κάθε περίπτωση.

Με βάση τη διατύπωση του ερωτήματος («σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι προτιμότερη») το 15,7% που απαντάει θετικά, δεν ασπάζεται κατ’ ανάγκη στο σύνολό της μια ολοκληρωμένη αντιδημοκρατική/αντικοινοβουλευτική τοποθέτηση.

Ωστόσο, αυτή η μερίδα πολιτών είναι σαφώς δεκτική σε τέτοιου είδους ρητορεία. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη ότι οι θετικές απαντήσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολό τους στη δεξιά αυτοτοποθέτηση, γίνεται αντιληπτό το ιδεολογικό πρόσημό τους.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου

Στο ερώτημα αν η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε και θετικές όψεις,

  • το 70,9% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί,
  • το 19,7% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί,
  • ένα 9,4% δεν εκφράζει άποψη.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου

Στην ερώτηση για το κλασικό fake news των χουντικών σχετικά με τη μη ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου,

  • το 76% απαντά ότι υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση,
  • το 10,7% απαντά ότι δεν υπήρξαν,
  • ένα 13,3% δεν εκφράζει άποψη.

Με βάση λοιπόν τις απαντήσεις, μπορούμε να διατυπώσουμε την εκτίμηση ότι ο σκληρός πυρήνας όσων εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις είναι στο 10% (όσο περίπου τους είχαμε βρει στην έρευνα Ακτινογραφία των ψηφοφόρων).

Υπάρχει ένα δεύτερος κύκλος (πιο χαλαρός) που τείνει ευήκοον ους στην αμφισβήτηση της δημοκρατίας, ο οποίος αγγίζει το 20%. Υπο προϋποθέσεις, φαίνεται να υπάρχει κι ένα κοινό πέρα από τον δεύτερο κύκλο, που δεν θα απέρριπτε a priori ακροδεξιές τοποθετήσεις.

Προς επίρρωσιν της εκτίμησης, να σημειωθεί ότι στην έρευνά μας ένα 19,5% δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή θα ήταν ένα χρήσιμο κόμμα αν δεν πραγματοποιούσε εγκληματικές ενέργειες. Ένα 2,8% τη θεωρεί πατριωτικό κόμμα με κοινωνική προσφορά,

 Έχοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της ποιοτικής έρευνας (focus group) που αποτελεί μέρος της Ακτινογραφίας της Ακροδεξιάς, δεν πρέπει να ταυτίζονται οι αντιδημοκρατικές τάσεις που καταγράφονται, με την αποδοχή βίαιων κι εγκληματικών ενεργειών όπως αυτές της Χρυσής Αυγής.

  • Όπως ήταν αναμενόμενο, η ισχυρότερη καταγραφή αντιδημοκρατικών απόψεων είναι μεταξύ των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων, ιδιαίτερα των Σπαρτιατών. Έχει βέβαια ενδιαφέρον ότι δεν υιοθετούν τις αντιδημοκρατικές τοποθετήσεις όλοι οι ψηφοφόροι των ακροδεξιών κομμάτων. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών, το 32,7% απορρίπτει γενικά τη δικτατορία και το 21,8% το καθεστώς της 21ης Απριλίου, ενώ το 36,4% αποδέχεται ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο. Στο χώρο των ακροδεξιών κομμάτων, οι ψηφοφόροι της Νίκης είναι αυτοί που υιοθετούν τις σχετικά πιο ήπιες τοποθετήσεις.
  • Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό όσων ενστερνίζονται αντιδημοκρατικές απόψεις, είναι περίπου στο 15% (15% απάντησαν ότι μπορεί να είναι προτιμότερη η δικτατορία σε κάποιες περιπτώσεις, 15,2% απάντησαν ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο). Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 23,9% στην ερώτηση για την 21η Απριλίου.

PROJECT: Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς

Η Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Eteron που αποτελείται από μια ποσοτική και μια ποιοτική έρευνα για την ιδεολογική ταυτότητα και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων. Το project περιλαμβάνει επισης κείμενα σχολιασμού της έρευνας.

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη
Argo Kalymnos