Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΡΑΒΙ Κύριο

  Και ξαφνικά, απέκτησαν νόημα οι πλατείες. Απέκτησαν οι σημαίες ουσία και οι φωνές περιεχόμενο. Ξαφνικά, κάποιοι άφησαν τον καναπέ τους και βγήκαν στους δρόμους. Κάποιοι κάπου αλλού, γιατί εμείς εδώ «αγωνιζόμαστε»  ενάντια στο κατεστημένο ο καθένας μόνος, από το σπίτι  του.

  Υπάρχει διάχυτο αυτό το «δεν πάει άλλο, ως εδώ». Διάχυτη κι η οργή και η αγανάκτηση και όλα τα σχετικά. Κι επίσης η απουσία των κομμάτων -η φανερή έστω- οι αυθόρμητες και αυτοσχέδιες λαϊκές συνελεύσεις, η ατμόσφαιρα ενός πλήθους σίγουρα ετερόκλητου, πολύβουου, και αρκετά απελπισμένου που περιμένει κάτι από κάπου, αλλά δεν ξέρει ακριβώς τι και από που .

  Άντε και αγανακτήσαμε… Και μετά τι; Βγήκαμε, φωνάξαμε εκτονωθήκαμε Και; Και πάλι αν δεν αγανακτήσεις, τι ; Άντε και ψήφισες, θα σου πω, στις εκλογές για κυβέρνηση. Ε και ; Σε ρώτησε κανείς για όλα όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν; Ζήτησε τη γνώμη σου, ως κυρίαρχου λαού; Γιατί μήπως ρώτησε κανείς και την ίδια την κυβέρνηση θα μου πεις…

 Το ξέρω πολύ καλά, πως αυτού του είδους ο μηδενισμός, είναι ο χειρότερος εχθρός της δημοκρατίας. (Πού την θυμήθηκα κι αυτή τώρα, να ναι καλά εκεί που βρίσκεται…). Η ισοπέδωση των πάντων, η απαξίωση των θεσμών, η ακύρωση της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Η κατάρρευση των ειδώλων και των ιδεωδών, το τέλμα το χάος, Κι όμως αυτές οι σκέψεις είναι ακριβώς που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα , στο μυαλό όλων μας. Πώς να τις αγνοήσεις.

 Κι είναι σε κάτι τέτοιες «χαριτωμένες» στιγμές, που βρίσκουν την ευκαιρία κάποιοι συμπαθέστατοι κύριοι, της τρίτης ηλικίας, και αναπολούν με γνήσια και ειλικρινή νοσταλγία ένδοξες ημέρες καταλήγοντας στο γνωστό «Μια Χούντα θα μας σώσει»… Κι άντε τότε εσύ ο δημοκράτης να αποδείξεις το αντίθετο.

 Το πώς φθάσαμε ως εδώ, μια άλλη πονεμένη ιστορία . Ήταν λοιπόν η Ελλάδα, μια φορά κι έναν καιρό (φοβάμαι πως θα συνηθίσουμε σιγά -σιγά να μιλάμε σε παρελθοντικό χρόνο) μια χώρα μικρή, ανάδελφη και φιλόδοξη. Ως μικρή, δεν της έδιναν και ποτέ ιδιαίτερη σημασία και όλοι την ήθελαν του χεριού τους. Ως ανάδελφη, δεν είχε και ποτέ τις απαραίτητες συμμαχίες (ούτε καν στη Eurovision, θέλω να το καταγγείλω αυτό). Και ως φιλόδοξη , είχε ένα παράξενο βίτσιο να μην  ανέχεται  να την περνάνε για κορόιδο. 

  Διεκδίκησε λοιπόν τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία της με σκληρούς αγώνες και αίμα. Δεν της έφθαναν όμως οι εξωτερικοί «φίλοι» που αγωνίζονταν να την πνίξουν με τον παράφορο, σφιχτό εναγκαλισμό τους, είχε να αντιμετωπίσει και τις ορδές των εγχωρίων βαρβάρων που αγωνίζονταν μανιωδώς και λυσσαλέα για τη ..σωτηρία της.

  Και μετά,  ήρθαν οι Δημοκράτες, και τα αποτέλειωσαν όλα. Οικογενειοκρατία και νεποτισμός. Προχειρότητα και ανευθυνότητα. Γιγάντωση του παρασιτικού καταναλωτισμού με σκοπό την κάρπωση πολιτικών οφελών. Παχυλές επιδοτήσεις στο λαό, που κατασπαταλήθηκαν σε β΄ διαλογής μπουζούκια της εθνικής οδού. Ρουσφέτια και κομματικό κράτος. Μισαλλοδοξία και υπέρμετρη φιλοδοξία των «στελεχών», συνηθισμένο πακετάκι, και σκάνδαλα, σκάνδαλα, σκάνδαλα.

  Τι να σου κάνει κι αυτή η Δημοκρατία πια ! Πού να βρει το δίκιο της μέσα σε τέτοιο οχετό. Πώς  να σταθεί και που να βρεί τα ερείσματα. Ποιός να πιστέψει πια σε ιδεολογίες και ποιός να τις υπερασπιστεί.  Τώρα που οι εγχώριοι σωτήρες ολοκλήρωσαν το θεάρεστο έργο τους και μας έδωσαν στους φίλους τους απ΄ τα εξωτερικά, να παίξουν κι αυτοί λιγάκι…Τώρα που οι υποσχέσεις έχασαν το νόημά τους και τα λόγια την ουσία τους.

Από δω και πέρα τι ;

Αν κάποιος έχει την απάντηση , ας μας ειδοποιήσει όσο είναι ακόμα καιρός.

 Να μάθουμε σε ποιόν ανήκει τέλος πάντων αυτό το μέλλον.  Σε αυτούς, στους άλλους , ή μήπως σε κανέναν από όλους. Κι αν γεννιέται κάτι Νέο, τι είναι αυτό και σε ποια ιδεολογία στηρίζεται; Γιατί η άρνηση της ιδεολογίας από μόνη της δεν είναι ιδεολογία. Αντίθετα είναι το καλύτερο άλλοθι για κάθε είδους ακρότητα.

Εν πάση περιπτώσει, ας γίνει ό,τι είναι να γίνει και προπάντων μακριά από σωτήρες. Φτάνει πια !

Αν υποψιαστώ ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, δεν ξέρω αν θα το αντέξω, κατακαλόκαιρο.

Αγγελική

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση