Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Ενωση Καλυμνίων Αττικής στον αρχαίο Θορικό

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Καλύδνιες Αποδράσεις», η Ένωση Καλυμνίων Αττικής επισκέφθηκε τον αρχαίο οικισμό του Θορικού στο Λαύριο, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011, φέρνοντας παράλληλα στην επιφάνεια μια λησμονημένη, θα λέγαμε, σελίδα της νεότερης ιστορίας της Καλύμνου.

 

Από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχαν καταφέρει οι Καλύμνιοι να τους παραχωρηθεί  χώρος στην περιοχή του Θορικού για να εγκατασταθούν σε περίπτωση που ο Αχμέτ πασάς, κατά την επέλασή του από την Κρήτη στα Δωδεκάνησα το 1869, καταργούσε τα αναγνωρισμένα προνόμια των άγονων νησιών. Η Κάλυμνος, μετά από σθεναρή αντίσταση και ασφυκτικό αποκλεισμό 32 ημερών, δεν κατάφερε να αποτρέψει την επιβολή της καϊμακαμίας, «έσωσε» όμως τα προνόμια ακριβώς γιατί ο πασάς φοβήθηκε τη μετεγκατάσταση στον Θορικό, με τον οποίο έκτοτε την συνδέει ευτυχής ιστορική μνήμη.

Η περιοχή έχει ευρύτερο ενδιαφέρον καθώς ένα από τα αρχαιότερα θέατρα σε σχήμα ελλειψοειδές, σμιλεμένο στη βόρεια πλαγιά της Λαυρεωτικής γης, μαρτυρεί το ακμαίο πνεύμα της Κλασικής Ελλάδας καθώς και την ανάπτυξη που προσέδιδαν στην πόλη τα παρακείμενα μεταλλεία του Λαυρίου.

Έγινε επίσης ξενάγηση στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, πάντα από την ξεναγό – ιστορικό τέχνης κ. Άρτεμι Σκουμπουρδή, πρόεδρο της Ένωσης, ενώ το λουκούλειο γεύμα που ακολούθησε επιμελήθηκε αυτοπροσώπως η κ. Λίνα Χαραλαμποπούλου.(δ.τ.10.6.11)

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version