Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Γ. Θ. ΠΑΤΕΛΛΗΣ: Οι συνισταμένες και η συνιστώσα

Η αλληλοσυγκρουόμενη ειδησεογραφία, οι αντιφατικές δηλώσεις Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, η πολιτική θολούρα,

 

 

είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις δύσκολες μέρες που περνούμε σήμερα, ως λαός και ως έθνος.

 

Ανοίγεις την τηλεόραση και είναι τόσες οι απόψεις επιτρόπων και υπουργών, οικονομολόγων και κοινωνιολόγων, πολιτικών και συγγραφέων, που τελικά αναγκάζεσαι να την κλείσεις για λόγους πρόνοιας. Διαισθάνεσαι ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν δεν αποφορτιστείς έγκαιρα, καραδοκεί να σε επιλέξει.

Ξεκινήσαμε με την καθημερινή υπενθύμιση ότι τα λεφτά τελειώνουν. Μετά άρχισαν οι κουβέντες για δημοψήφισμα. Ακολούθησαν τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή και οι δυσκολίες καταβολής της 5ης δόσης του δανείου από τους διεθνείς τοκογλύφους. Και όταν νόμισαν ότι το μάθημα εμπεδώθηκε, το έδαφος είναι έτοιμο για σπορά, ξαφνικά, ο κατάμαυρος ουρανός καθάρισε πάνω από τον κάμπο και ο ήλιος της σωτηρίας ανέτειλε περίλαμπρος.

Ακόμα και ο ξένος τύπος ρίχνει γροθιές στο στομάχι του κάθε Έλληνα, που δεν έχασε τα τελευταία ίχνη της εθνικής του αξιοπρέπειας. Το τελευταίο φύλλο των FANANCIAL TIMES του Λονδίνου έχει τίτλο: «Βγάζοντας την Ελλάδα σε πλειστηριασμό». Και συνεχίζοντας παραθέτει η Λονδρέζικη εφημερίδα: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε πρωτοφανή εξωτερική επέμβαση στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς ανάμειξης στη συλλογή φόρων και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας σε αντάλλαγμα νέων δανείων διάσωσης για την Αθήνα. Καθώς η κρίση της ευρωζώνης συνεχίζεται, τα πιο αδύναμα μέλη της, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, παρέδωσαν τη δημοσιονομική ελευθερία τους όταν δέχτηκαν τους όρους των πακέτων σωτηρίας τους».                                                                                                                             Όλα τούτα τα γράφουν ακόμα και Άγγλοι με την τόσο μεγάλη προϊστορία στην αποικιοκρατία και την πολιτική «των κανονιοφόρων». Όταν το 1850 η Ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποζημιώσει ένα Βρετανό, που είχε πέσει θύμα επίθεσης ληστών, κατέφθασε στο Φάληρο ολόκληρη μοίρα του πολεμικού ναυτικού της Βρετανίας για να τρομοκρατήσει και να συνετίσει του Έλληνες. Τη σύγχρονη πολιτική «των κανονιοφόρων» εφαρμόζει η Ευρωζώνη στους Έλληνες καταλήγει η εφημερίδα. Δηλαδή ακόμα και τον οίκτο των διδασκάλων της μεθόδου «των κανονιοφόρων» προκαλεί η μεταχείριση των νέων μαθητών τους, ευρωπαίων εταίρων μας, προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα.

Μέσα στη μαυρίλα αυτής της σκοτεινή νύχτας κάτι καινούργιο φαίνεται να χαράζει στην ιστορική «Πλατεία Συντάγματος» της πρωτεύουσας. Ο κόσμος που μαζεύεται κάθε βράδυ εκεί δεν είναι μια συγκεκριμένη γενιά, δεν έχει ορισμένη κομματική προέλευση, δεν υπακούει σε κομματικές οργανώσεις και γραμμές. Είναι νέοι και μεσήλικες, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και νοικοκυρές. Είναι άνθρωποι που τους ενώνει μια κοινή επιδίωξη και ένας ορισμένος στόχος: Να διατρανώσουν τη θέλησή τους κόντρα στο νόμο της βαρύτητας, κόντρα στη διεθνή μαφία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που έχει επιβληθεί παντού.                          Ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από τα φθαρμένα συνθήματα περί «αλλαγής, εκσυγχρονισμού, επανίδρυσης του κράτους, γραφειοκρατικής λαϊκής εξουσίας». Είναι λογικό να επινοήσει νέους μύθους και νέα σύμβολα, θάβοντας πρώτα τα παλιά. Ο κυρίαρχος ρόλος, σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, θα ανήκει στην κοινωνία. Είναι εκείνη η οποία πρέπει και μπορεί να επιβάλει νέες κανονιστικές αρχές στο δημόσιο βίο της χώρας. Είναι όμως ικανή και αναγκαία συνθήκη οι συνισταμένες, οι χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στις πλατείες των πόλεων, να καταλήξουν γρήγορα σε μια κοινή συνιστώσα πολιτικής έκφρασης η οποία θα επιβάλει, μέσα από τις συνταγματικές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς  θεσμούς, μια νέα, δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα πορεία.

Διαφορετικά, μιας και μιλάμε με όρους γεωμετρικούς, τον τετραγωνισμό του κύκλου πολλοί επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν μέχρι σήμερα αλλά, απ’ όσο γνωρίζω, ουδείς κατάφερε να τον επιτύχει.

Κάλυμνος, Ιούνιος 2011.                                     ioannispatellis@hotmail.com    

 

    

 

 

Γιάννης Πατέλλης

Γιάννης Πατέλλης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version