Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ* Κύριο

Γράφει ο Γιώργος Κασσάρας

Υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ  Ν. Δωδεκανήσου

Πρ. βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου & πρ. Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

                                           *Στη μνήμη του πρωταγωνιστή των έργων Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού

Επειδή πολύ συχνά ακούγεται το ερώτημα προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «και εσείς τι κάνατε όταν κυβερνούσατε;», αξίζει τον κόπο να υπενθυμίσουμε το πλήθος των μεγάλων και των μικρότερων έργων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προοδευτικής διακυβέρνησης 2015-2019.  Διότι είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γενικά παρήγαγε πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, δεν το προέβαλε σχεδόν καθόλου. Πολύ περισσότερο που η παρούσα κυβέρνηση «πέτσωσε» ασυστόλως το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ με μόνο σκοπό το νυχθημερόν «λιβάνισμά» της και την απαξίωση των έργων του αντιπάλου.

Ειδικά στα νησιά μας, με την πανθομολογουμένως καθοριστικής  σημασίας παρουσία του Νεκτάριου Σαντορινιού στην Ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, έγινε ένα τεράστιο έργο, το οποίο εν πολλοίς γνωρίζουν κυρίως οι τοπικές κοινωνίες που το βιώνουν.

Ως  Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής  για ένα μικρό διάστημα, είχα την τιμή και την ευκαιρία να συμβάλλω και εγώ σε ορισμένα έργα και να διαπιστώσω  πολύ περισσότερα, που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Αξίζει λοιπόν, να κάνουμε μαζί ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό στα πανέμορφα νησιά μας και να θυμηθούμε τα σημαντικότερα έργα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ:

1. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Μεταφορικό ισοδύναμο, ένα εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Με το νόμο 4551/2018, καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο μηχανισμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ως ένα μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς, για την ίδια απόσταση.

Αυτό το διαχρονικό αίτημα των νησιωτών οι πολυετείς κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν μπόρεσαν να το υλοποιήσουν, όμως αρκούσε μια θητεία του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει πράξη.

Οι νησιώτες για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση αντιμετωπίζονται στον τομέα αυτό από το κράτος ως ισότιμοι πολίτες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και η κατοχυρωμένη συνταγματικά «νησιωτικότητα» παίρνει σάρκα και οστά.

Ασφαλώς ο Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν αυτός που είχε την πίστη, τη γνώση και την ικανότητα, με άξιους συνεργάτες, να σχεδιάσει, να νομοθετήσει και να εφαρμόσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο, συνολικής επιχορήγησης από εθνικούς πόρους 570.000.000 €, για την τετραετία 2018-2021 .

Χωρίς αμφιβολία ο Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν ο πλέον κατάλληλος αλλά και αποτελεσματικός άνθρωπος για να εισάγει ένα νέο, και πολύ απαιτητικό όπως αποδείχθηκε, θεσμό.

Και επειδή αυτό έχει περάσει στη συνείδηση των νησιωτών, άλλωστε του το αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, θα ήταν δικαία απόδοση τιμής να ονοματοθετούσαμε «ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ» .

Δυστυχώς για τους νησιώτες το νεοδημοκρατικό καθεστώς Μητσοτάκη, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, συστηματικά προσπαθεί να το απαξιώσει αφού οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι μόνιμα εκτός κάθε λογικής.

2. ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την Κάλυμνο και τα γειτονικά νησιά.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου - Σχολής Πλοιάρχων στις 6.1.2018, ανήμερα των Φώτων, και εγκαινίασε την λειτουργία της Σχολής στις 6.12 του ιδίου έτους, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, με εβδομήντα οκτώ (78 ) σπουδαστές.

Καθοριστική βέβαια και εδώ η συμβολή του Υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού.

3. ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ  57 ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  58 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ €

Έργα που δίνουν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στα μικρά και στα μεγάλα νησιά. Ενδεικτικά:

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων Μανδρακίου Νισύρου 2 εκ.

Αλιευτικό καταφύγιο Καθολικού Αγαθονησίου 1 εκ.

Κατασκευή επέκταση Λιμένα Λειψών 1.4 εκ.

Επισκευή κρηπιδώματος Λιμένα Κάσου 615 χιλ.

Ανάδειξη παραλιακής ζώνης  και βελτίωση περιφερειακής οδού Λιμένα Καστελόριζου 1 εκ.

Ανάπλαση παραλιακής ζώνης (Θαλασσινή Πύλη- Λιμένας Ακαντιάς ) 1,7 εκ.

Αποκατάσταση κτιρίου Ροδιακής έπαυλης -ανάπλαση κήπου 3.5 εκ

Δημιουργία δικτύου ΑΜΕΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου 650 χιλ..

Ανάπλαση κεντρικής Πλατείας Σύμης 0,5 εκ..

Ασφαλτοστρώσεις Ν. Καλύμνου 2 εκ..

Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Ν. Λέρου 2 εκ..

ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ-ΥΔΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Πάτμος, Αρκιοί, Γροικός Πάτμου, Λέρος , Καστελόριζο,  Λειψοί, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Σύμη, Πανορμίτης Σύμης. Τέλος η υδροφόρα στα Νησιά μας, το ελληνικό δημόσιο εξοικονόμησε 4,5 εκατομμύρια το χρόνο και τα διοχετεύει σε άλλα έργα.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον προϋπολογισμό των άγονων γραμμών κατά 6,5 εκ.

Για το 2019 το Υπουργείο Ναυτιλίας επιδότησε με 52 εκ ευρώ τις γραμμές του Ν. Αιγαίου.

Ενισχύθηκαν τα δρομολόγια των απομακρυσμένων νησιών Καστελόριζο Τήλος, Κάσος Κάρπαθος.

Προστέθηκαν νέες γραμμές Κάλυμνος –Ψέριμος - Μαστιχάρι και Σητεία –Κάσος.

ΥΓΕΙΑ

 Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την τετραετία 2015-2019, ενισχύθηκαν οι δομές Υγείας των νησιών με υλικοτεχνική υποδομή. Αξονικοί, μαστογράφοι, μαγνητικοί, μονάδες οξυγόνου, κ.α. διασφαλίστηκαν και εγκαινιάστηκαν στα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία των νησιών μας. 

Ιδρύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου με το άρθρο 27 Ν. 4486/17( ΦΕΚ 115Α/7.8.17 ) και λειτούργησαν εμβληματικές δομές, όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης κ.α. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των άγονων Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με εφέδρους ιατρούς, μια δράση που τόνωσε τη λειτουργία των μικρών δομών. Ενώ, χρηματοδοτήθηκαν προγράμματα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα.

Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Ναυτιλίας, με την επίμονη πάντα εμπλοκή του Νεκτάριου Σαντορινιού, δούλεψαν μεθοδικά και ολοκλήρωσαν την προμήθεια τριών πλωτών ασθενοφόρων για τις διακομιδές των ασθενών από τα νησιά.

Θεσμοθετήθηκαν οι ΤΟΜΥ ( Τοπικές Μονάδες Υγείας), σύμφωνα με το άρθρο 106 του Ν. 4461/2017 (ΦΕΚ 38Α/28.3.2017), όπου διατυπώνονται ρητά η δωρεάν και καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η συνέχεια της φροντίδας υγείας, η ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών υγείας .

Στο Νότιο Αιγαίο προβλεπόταν  η λειτουργία 8 ΤΟΜΥ (3 σε Ρόδο, 2 σε Κω και από ένα σε Κάλυμνο, Σύρο και Νάξο).

Αυτά είναι κάποια από τα έργα που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα νησιά μας και που ακυρώνουν στην πράξη  το αφήγημα της κυβερνητικής μηδενιστικής προπαγάνδας.

Στη νέα του θητεία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχοντας και εμπειρία πλέον, μπορεί να βοηθήσει τον χειμαζόμενο λαό με την καταπολέμηση της ακρίβειας, την ανάκτηση της εργασίας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, το νέο ΕΣΥ και τη στήριξη των συνταξιούχων.

Έχει και τη βούληση και τη γνώση.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version