Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝ. ΖΕΡΒΟΣ: Δημοτική Αστυνομία Καλύμνου το 1864

Από μια εγγραφή του 1864 στο βιβλίο πρακτικών και αλληλογραφίας της Δημογεροντίας μαθαίνουμε ότι την εποχή εκείνη στην Κάλυμνο η Αστυνομική υπηρεσία υπαγόταν στη Δημογεροντία και όχι στο οθωμανικό κράτος, το οποίο εκπροσωπούσε ένας Οθωμανός Μουδίρης(1), ο ‘‘Αγάς’’, με ελάχιστες αρμοδιότητες. Το προσωπικό της Αστυνομικής υπηρεσίας διόριζε η Δημογεροντία και ένα τέτοιο διορισμό αφορά αυτή η εγγραφή.

 

Η εγγραφή

Σήμερον την εβδόμην Φεβρουαρίου του χιλιοστού οκτακοσιοστού εξηκοστού τετάρτου έτους, τη εγκρίσει του Δημοτικού Συμβουλίου, διωρίσθησαν διά την Αστυνομικήν υπηρεσίαν της Νήσου εξ, αριθμός 6, στρατιώται(2). Ήτοι δια την πόλιν επάνω(3) τρεις, ο Σακελλάριος Γλινάτσης, Νικόλαος Σακελλαρίου Οικονόμου και Μιχαήλ Μάγκος, δια δε την Πόθιαν ο Εμμανουήλ Χατζή Γεωργίου Ζαΐρη, Ιωάννης Ψαρομπάς και Νικόλαος Σακελλαρίου Μακαρούνας, επί μισθώ μηνιαίω γροσίων εκατόν πεντήκοντα, αριθμός 150. Οι στρατιώται ούτοι ωρκίσθησαν επί του ιερού Ευαγγελίου, ότι θέλουν φυλάξει πίστιν και υπακοήν εις την υπηρεσίαν. Εξεδόθησαν δε εις έκαστον αυτών συστατικά υπ’ αριθμόν 2.

Μια υπόθεση ζωοκλοπής. 

Στο ίδιο βιβλίο και με λίγες ημέρες διαφορά υπάρχει μια απαντητική επιστολή της Δημογεροντίας που αναφέρεται σε μια υπόθεση ζωοκλοπής, για την οποία είχαν θεωρηθεί ύποπτοι δυο Καλύμνιοι, που όμως τελικά αποδείχτηκαν αθώοι. Κάποιες λεπτομέρειες της επιστολής νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον.

Η επιστολή

Η Δημαρχία Καλύμνου προς τον Κ. Γ. Κουλέπην υγειονόμον Σαντάμων(4)

Την από 8 Φεβρουαρίου του ήδη τρέχοντος, προς ημάς επιστολήν σας ελάβομεν, δι’ ης μας αναφέρετε ότι προ δεκατριών ημερών έλειψαν τέσσαρα ζευγαρόβοδα εκ των παραλίων Σαν­τάμων, δύο λευκά και δύο μαύρα, και ότι η υποψία είναι επί των παροικούντων ενταύθα αδελφών Σταμάτη και Αντωνίου Στρατή, ότι τα έφεραν και τα έσφαξαν εις Κάλυμνον.  Όθεν δεν ελείψαμεν κατά χρέος μετά πάσης μυστικότητος να παρατηρήσωμεν τα κατάστιχα του ενταύθα επιστάτου του Τελωνίου, εις α φαίνεται ότι ο μεν Σταμάτης και Αντώνιος από 27 Δεκεμβρίου 1863 μέχρι σήμερον έχουν φερμένα εις Κάλυμνον βόδια δεκατρία 13, ο δε Ανδρέας Σταματίου, θείος αυτών βόδια δεκατέσσαρα 14.

Επομένως μετά των ελθόντων ενταύθα τριών οικοκυρών Οθωμανών(5) και του Μουδίρη μετέβημεν αίφνης εις τους οίκους αυτών και επειδή ούτοι έλειπον, εσπάσαμε την θύραν(6) και εύρομεν όλα τα δέρματα ομού με τας κεφαλάς και τα αυτία σώα, τα οποία παρετήρησαν ακριβώς οι μνησθέντες απεσταλμένοι Οθωμανοί ενώπιον ημών, αλλ’ ουδέν σημείον ευρέθη· ώστε επείσθησαν, ότι η κλοπή ενηργήθη ουχί παρά τούτων, αλλ’ υπ’ άλλων τινών αγνώστων, ως θέλητε ακούσει παρά των ιδίων(7).

Ταύτα εις απάντησιν της επιστολής σας, και αδελφικά ασπαζόμενοί σας μένομεν.

Εν Καλύμνω τη 10 Φεβρουαρίου 1864             Οι Δήμαρχοι

Παρατηρήσεις και σχόλια

([1]) Μουδίρης = Οθωμανός αξιωματούχος, επικεφαλής ενός αυτοδιοικητικού συμβουλίου σε μικρά χωριά και κωμοπόλεις. Μερικές φορές εκδίκαζε και υποθέσεις μικροπταισμάτων, αγροτικών ζημιών κλπ. Στην Κάλυμνο όμως, στο πλαίσιο των προνομίων, την τοπική διοίκηση ασκούσαν οι αιρετοί Δημογέροντες με το Δημογεροντικό Συμβούλιο. Ο Μουδίρης (Αγάς) απλά εκπροσωπούσε το οθωμανικό κράτος και την κυριαρχία του. (2) Αστυφύλακες, με τη σημερινή ορολογία. (3) Τότε ‘‘πόλη’’ εθεωρείτο η Χώρα. Η Πόθια δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί. Ηταν απλά επίνειο της Χώρας.  (4) Σάνταμα (ή Σάνδαμα) = Μικρή χερσόνησος Β. Δ. της Αλικαρνασσού και ομώνυμη κωμόπολη. Σήμερα η μεν χερσόνησος ονομάζεται Ince Burnu (Λεπτό Ακρωτήριο), η δε κωμόπολη Yalikavak (Ακτή με λεύκες) και είναι σημαντικό τουριστικό κέντρο της Τουρκίας.  (5) Προφανώς ήσαν οι ιδιοκτήτες των κλεμμένων Βοδιών.  (6) Αξιοπρόσεκτο ότι η έρευνα στα σπίτια των υπόπτων έγινε όχι μόνο αιφνιδιαστικά και εν αγνοία τους αλλά και μετά από σπάσιμο της πόρτας.  (7) Ευτυχώς η Κάλυμνος γλύτωσε τον διασυρμό. Δεν ξέρουμε αν και πως αντέδρασαν οι αδίκως θεωρηθέντες ύποπτοι και αν αποζημιώθηκαν για τη σπασμένη πόρτα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version