Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Αλέξης Τσίπρας: Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο και έχει έρθει η ώρα Κύριο

 Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ και των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, καθώς και αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους.
Επιστροφή όλων των αναδρομικών στους συνταξιούχους

Την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες ζήτησε εκ νέου απόψε απ' το Περιστέρι ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απ' τη Βουλή, στον ίδιο τον ελληνικό λαό» και «ξεκινάμε από εδώ, απ' το Περιστέρι, την πορεία στον ελληνικό λαό, για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης».

«Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των πειστηρίων της εκτροπής, ο κύβος ερρίφθη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος ηθικό και πολιτικό να αντισταθεί. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε την εκτροπή» είπε και συμπλήρωσε: «Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. Γιατί μόνο ο λαός είναι υπεύθυνος να απαντήσει στο δίλημμα: με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή. Δεν θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση».

«Είμαι βέβαιος πως ο εφιάλτης τελειώνει, η ανισότητα, η διαφθορά, η αναξιοκρατία σύντομα θα λάβουν ένα τέλος» είπε απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι. Και τόνισε: «θα ξαναχτίσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «αδίστακτο».

Προέβλεψε μάλιστα πως δεν θα διαστάσει «στην πορεία προς τις εκλογές να επιστρατεύσει κάθε μέσο για τον σκοπό του». 

Ταυτόχρονα τον προκάλεσε λέγοντας: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης διατείνεται ότι έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή, γιατί άραγε δεν σηκώνει το γάντι; Γιατί δεν προκηρύσσει τώρα εκλογές;» Η απάντηση, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  «είναι ότι η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου όπως κάποιοι επιχειρούν να την παρουσιάσουν».

«Τον ενημερώνουμε ότι είναι μάταιος ο κόπος: ό,τι και να κάνει δεν θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία. Τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης» σημείωσε.

«Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο»

«Είδαμε τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή», «την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ», δηλαδή όπως είπε καθεστωτική υπηρεσία πληροφοριών, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του. «Όλα αυτά τα είδαμε τα τελευταία χρόνια όχι γιατί απέναντί μας έχουμε μια κακή κυβέρνηση, αλλά ένα επικίνδυνο καθεστώς», τόνισε και συμπλήρωσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή αστοχία»,  αλλά ήταν μέθοδος διακυβέρνησης.

Με μοχλό το ψέμα, τον έλεγχο της ενημέρωσης, «επιχείρησαν και επέβαλαν την πιο επικίνδυνη αναδιανομή εισοδήματος στον τόπο».

«Τα καθεστώτα όμως πέφτουν απ' τον λαό και πέφτουν με πάταγο. Και έχει έρθει η ώρα» σημείωσε. «Τους καλούμε να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέρμα στην αναδιανομή του δικού τους εισοδήματος, να βάλουμε τέλος σε ένα καθεστώς εκτροπής για τη δημοκρατία».

«Είμαστε μπροστά σε μια ιστορική πολιτική αλλαγή. Η δημοκρατία για άλλη μια φορά θα νικήσει το σκοτάδι» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Οι υποκλοπές έχουν τη φυσική και ηθική αυτουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη» τόνισε στη συνέχεια και αναφερόμενος στις εκλογές το δίλημμα «στην πράξη και στην κάλπη θα είναι δημοκρατία ή Μητσοτάκης».

Το σχέδιο διακυβέρνησης

Αναφέρθηκε στο σχέδιο και το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ συνδέοντάς το με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε όλους του τομείς. Για την οικονομία όπως είπε η αποκατάσταση της δικαιοσύνης σημαίνει: «να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια, να βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια. Με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να γίνει ξανά Δημόσια και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα. Με προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών. Με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας Με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών».

Ακολούθως εξήγγειλε:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
  • Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο
  • Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Ξεπάγωμα των τριετιών
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
  • Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών
  • Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
  • Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
  • Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
  • 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
  • Κανόνες στη λειτουργία των funds
  • Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Συνεχίζοντας ανέφερε:

Θέλουμε δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους. Κι αυτό σημαίνει:

  • Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
  • Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
  • Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
  • Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
  • Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Για τις μητέρες υποσχέθηκε «αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά».

Για τα νέα ζευγάρια ανέφερε: «Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb. Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Για την υγεία: «Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας. Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νέων γιατρών στο ΕΣΥ».

Για την Παιδεία:

  • 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
  • Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
  • Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης».

Ακολούθως αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα κάνει στο κράτος: «Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων. Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα. Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε».

Για τον Πολιτισμό είπε ότι δικαιοσύνη σημαίνει «Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας. Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού. Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Σημείωσε ότι «θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα». Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μόνο όραμα και δέσμευσή μας.

 

Σφοδρή κριτική για υποκλοπές, ΕΣΥ, ακρίβεια, πολιτισμό

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική για το «παρατημένο» ΕΣΥ και κατήγγειλε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενώ για πρώτη φορά είχε τη δυνατότητα να ξεφύγει απ' το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων και έλαβε χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας «αντί να τα δώσει στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης, είδαμε για άλλη μια φορά να κερδίζουν οι ημέτεροι».

Είδαμε και βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται απ' τον πληθωρισμό, την αισχροκέρδεια να γίνεται κανόνας και η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς να γίνεται απ' τις πιο ακριβές στα σούπερ μάρκετ, τόνισε.

Και συνέχισε λέγοντας πως είδαμε επίσης τη χώρα μας να είναι πρώτη στην τιμή ρεύματος και την ίδια στιγμή κάποιοι να βγάζουν υπερκέρδη χωρίς κανένα όριο. Είδαμε οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς  και την ίδια ώρα κάθε λογής Πάτσηδες και funds να πλουτίζουν απ' τη δυστυχία των αδύναμων.

Είδαμε, είπε ακόμα, την κυβέρνηση να καταργεί το 8ωρο και να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα, ενώ η μαύρη αγορά γίνεται κανονικότητα, όχι απλώς με την ανοχή αλλά και τις ευλογίες της κυβέρνησης.

«Είδαμε τους ανθρώπους του πολιτισμού και τον ίδιο τον πολιτισμό να απαξιώνονται», είπε ακόμα, κάνοντας αναφορά στο τσιμέντωμα της Ακρόπολης, τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης και στο επίμαχο προεδρικό διάταγμα για τους καλλιτέχνες.

«Είδαμε βιαστές να λαμβάνουν κρίσιμες θέσεις και μετά να ξεπλένονται αλλά τα πτυχία των καλλιτεχνών να υποβαθμίζονται» σε μια σαφή αναφορά κατά του Λιγνάδη.

ΠΗΓΗ efsyn.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη
Argo Kalymnos