Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με θέμα το περιβάλλον στην Τήλο Κύριο

Το εικαστικό δίδυμο των Hypercomf και το designer duo “The New Raw” είναι οι δημιουργοί με τους οποίους εγκαινιάζει o οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και designers στο νησί της Τήλου.

To πρόγραμμα διερευνά στην πράξη τις δυνατότητες της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας και τις απτές λύσεις που δύναται να προσφέρει η τέχνη σε ζητήματα σχετικά με την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το δημιουργικό έργο των Hypercomf και των The New Raw είναι διαθεματικό και συνδυάζει την έρευνα, τον σχεδιασμό, τη μεθοδολογία και την εκπαίδευση με την καλλιτεχνική πρακτική. Οι δημιουργίες και τα projects τους άπτονται άμεσα ζητημάτων βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση υλικών αποτελούν κεντρικές έννοιες στην πρακτική τους.

Οι δημιουργοί κατά τη συμμετοχή τους στο artist residency θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζεται στον νησί, να μελετήσουν την αλυσίδα διαχείρισης και το σύστημα διαλογής και να δημιουργήσουν νέα, πρωτότυπα έργα από μη ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας της Τήλου.

Οι δύο δημιουργικές ομάδες θα έρθουν, επίσης, σε επαφή με την τοπική κοινότητα καθώς και την ιστορία, τη χειροτεχνία και τις λαογραφικές παραδόσεις του νησιού. Μέσα από open studio days και εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους κατοίκους και τα παιδιά του νησιού, θα επιδιώξουν την κατανόηση των οικολογικών ζητημάτων επιστρατεύοντας τις δημιουργικές δυνατότητες και τα εργαλεία που προσφέρει η τέχνη.

To πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του PCAI πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας τoυ ομίλου Polygreen με τον Δήμο Τήλου. To Just Go Zero Tilos είναι ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο αναπτύσσει λύσεις για την προώθηση της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.

Μέσα από τρεις βασικούς πυλώνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν συλλογή και διαχείριση υλικών καθώς και προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης, η Τήλος φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί μηδενικών αποβλήτων στην Ελλάδα.

 

ΠΗΓΗ DOCUMENTO/DOCVILLE

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη
Argo Kalymnos