Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ

 

Από τις πολιτικές στρατηγικές μέχρι τις ανθρώπινες συμπεριφορές όλα λειτουργούν σε δύο επίπεδα: αυτό που παρουσιάζεται μπροστά και αυτό που υπάρχει αληθινά σε δεύτερο επίπεδο. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με το προσκήνιο και το παρασκήνιο.

          Στην πολιτική επικαιρότητα διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό πως καθημερινά μας υποβάλλουν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας σε σκοτσέζικο ντους δηλώνοντας άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ. Το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν έχει σίγουρα το σκοπό του. Αφενός να εκδηλώσουν έτσι τα «απωθημένα» τους απέναντι στην πατρίδα μας και αφετέρου μέσω του οικονομικού εκβιασμού να μας κρατούν δέσμιους, για να εφαρμόζουμε τις επιταγές τους και να μην τολμήσουμε να αναθαρρήσουμε. Οι ίδιοι όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είναι τόσο απλή η λύση του προβλήματος. Η  «τιμωρία» και η εκδίωξη της χώρας μας, που προτείνουν πολλοί απ’ αυτούς, θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τα συντρίμμια του ντόμινο των εξελίξεων θα «χτυπήσουν» και τις κραταιές χώρες -ίσως μακροπρόθεσμα- καθότι θα αποδυναμωθεί όλο το σύστημα και η ισχύς τους δεν θα είναι πια η ίδια. Γι αυτό ενίοτε δίνουν μια ικμάδα ελπίδας, για να κατευνάσουν τα πνεύματα. 

          Στις δε ανθρώπινες σχέσεις, είτε αυτές είναι επαγγελματικές είτε προσωπικές, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί η τακτική και η συμπεριφορά ο καθένας άλλα να λέει και στην πραγματικότητα να εννοεί και να επιθυμεί εντελώς διαφορετικά πράγματα. Γιατί συμβαίνει αυτό, θα μπορέσει ίσως να το ερμηνεύσει μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος! Από τη μια στο στίβο της καθημερινής εργασίας οι διάλογοι μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων έχουν μόνιμα μια δισημία επιδιώκοντας όμως  και οι δυο πλευρές να κατοχυρώσουν τη θέση τους. Από την άλλη στις προσωπικές σχέσεις είναι ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο. Ο καθένας άλλο αφήνει να «φαίνεται» και άλλο «είναι» μέσα του. Η δήθεν αδιαφορία και η σιωπή απέναντι σε κάποιον κρύβει υπογείως ένα ηφαίστειο που βράζει και περιμένει την κατάλληλη ώρα να εκραγεί.

          Δίχως αμφιβολία όλα θα λειτουργούσαν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, αν οι πράξεις του καθενός εκδηλώνονταν σε ένα μόνο επίπεδο. Αν δε χρειαζόταν μονίμως να αποκρυπτογραφούμε κουβέντες και συμπεριφορές και να ψάχνουμε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

 

          Ίσως  όμως να υπάρχουν οι διφορούμενες αυτές στάσεις, γιατί δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες. Αυτές τις συνθήκες επεξεργάζονται οι φίλοι μας Ευρωπαίοι. Αλλά και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις ισχύει ο ίδιος νόμος: Ίσως ακόμα να χρειάζεται λίγος χρόνος, για να αποκαλυφθεί και να εδραιωθεί αυτό που πραγματικά επιθυμεί ο καθένας. Όσο και αν πληροί όλες τις προϋποθέσεις μια κατάσταση, προκειμένου να αναδειχθεί και να σταθεροποιηθεί χρειάζεται τον αναγκαίο χρόνο…

                              ΜατάκιΜατάκι

Τελευταία τροποποίηση στις
Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Nunik δημοσιεύθηκε από Nunik

    Touchdown! That's a raelly cool way of putting it!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version