Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσυνεδριακή διαδικασία στο ΠαΣοΚ & η αγωνία του δημάρχου (4 video) Κύριο

Η Τοπική Οργάνωση ΠαΣοΚ διοργάνωσε δημόσιο διάλογο με προσκαλεσμένο και κεντρικό ομιλητή το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Θεόδωρο Τσίκα. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν ουσιαστικός και γόνιμος. 
Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών ενόψει του περιφερειακού συμβουλίου (Περιφέρειας Ν. Αιγαίου), που θα διεξαχθεί το Καλοκαίρι στην Κάλυμνο. 

 

 

Ο κεντρικός ομιλητής

Τον ομιλητή προλόγισε ο γραμματέας της Τ.Ο. κ. Θ. Σεργίου και στη συνέχεια ο κ. Τσίκας προέβη σε μία σφαιρική παρουσίαση των οικονομικών και πολιτικών δεδομένων της επικαιρότητας, καθώς και τον αγώνα της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις απαιτήσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων προκειμένου να συνεχιστεί η δανειοδότηση της Ελλάδας. Μίλησε και για τις επιτυχίες της κυβέρνησης, μέσα από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που περνάμε, να μειώσει το έλλειμμα από το 15% στο 10% και να επιτύχει αύξηση των εξαγωγών και, έστω, μικρή αναστροφή της ανάπτυξης. Προειδοποίησε όμως ότι στην περίοδο 2012-2015, εξ ανάγκης, θα ληφθούν και πάλι νέα μέτρα.

Μετά την σύντομη εισήγηση του εκπροσώπου του ΠαΣοΚ, ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης  έκανε μια σύντομη τοποθέτηση, βλέποντας τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία ως δήμαρχος στη σχέση του με το κράτος.

Με τους δημοσιογράφους

Στη συνέχεια το λόγο είχαν οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες, οι οποίοι με τις ερωτήσεις τους, εξέφρασαν τη δυσφορία και την απογοήτευση του λαού. Ο Σακ. Τρικοίλης, από την ΑΡΓΩ, στην ερώτησή του επέρριψε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για τα φορολογικά βάρη που φορτώνει η κυβέρνηση στους ώμους του λαού και ειδικά στους συνταξιούχους και μισθωτούς. Ότι το μεγάλο κεφάλαιο δεν το χτύπησε, αλλά «χτυπάει στο κεφάλι» το λαό. Και επιπλέον,  προειδοποιεί τον εξαντλημένο λαό ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα, το 2012-2015, ενώ από το λαό αφαιρείται κάθε ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο. Επίσης, ο δημοσιογράφος του ΑΙΓΑΙΟ TV κ. Μ. Χαραμαντάς έθεσε θέμα ασυνέπειας του Γ. Παπανδρέου, γιατί άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα σήμερα. ακολούθησαν κι άλλες ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Στις απαντήσεις του ο κ. Τσίκας είχε την ευκαιρία να ολοκληρώσει ενημέρωση του και να αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για ανάσα του λαού. Ήταν ένας ικανός και   

Η αγωνία του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη

Το σπουδαιότερο, ίσως, κεφάλαιο της διαδικασίας ήταν η αγωνία του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη, ο οποίος έθεσε τα «καυτά» προβλήματα του Δήμου, με ήπιο τρόπο αλλά σαφέστατο επιτακτικό τρόπο.

Πρώτο πρόβλημα για τον κ. Διακομιχάλη, αλλά και για κάθε δήμαρχο, είναι η μη καταβολή στο Δήμο των κρατικών πόρων, από τους ΚΑΠ, που οφείλει η κυβέρνηση να αποδώσει.

Δεύτερο, εξίσου σημαντικό πρόβλημα, είναι το «εμπόδιο» του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τον οποίο όχι μόνο περνάνε όλες οι προεγκρίσεις δαπανών, αλλά και ο τρόπος οργάνωσης της γραφειοκρατικής λειτουργίας του «φρενάρει» την κίνηση του Δήμου προς τα εμπρός – ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Διακομιχάλης αναγνώρισε ως ανασταλτική δύναμη τη λειτουργία του Επιτρόπου, κάτι που αμφισβητούσε έντονα όταν ήταν στην αντιπολίτευση επί Δημαρχίας Γ. Ρούσσου.

Τρίτο πρόβλημα είναι οι απαιτούμενοι για την έγκριση και εκκίνηση ενός έργου περιβαλλοντικοί όροι. Είναι μια απαράδεκτα χρονοβόρα διαδικασία, γνωστή ως «νόμος Σουφλιά», που φρενάρουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου. Αποτέλεσμα όλων αυτών «καυτών» προβλημάτων, τόνισε ο κ. Διακομιχάλης, είναι να καρκινοβατούν οι Δήμου και να μην προχωράνε τα έργα τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Με την τοποθέτηση του κ. Διακομιχάλη και την παρουσίαση των ως άνω προβλημάτων συνηγόρησε ο τ. αντιδ/ρχος και τ. πρόεδρος του Δημ. Λιμ. Ταμείου κ. Μιχ. Μπούκης, ενώ ο περιφερ. σ/λος εντεταλμένος στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου κ. Κ. Σταυλάς έθεσε τα προβλήματα που δημιούργησε στα νησιά μας η νομοθεσία του Καλλικράτη.

Πήρε μαζί του…

Ο κ. Τσίκας φεύγοντας από την Κάλυμνο, εκτός του ότι πήρε μαζί του για τα κεντρικά του ΠαΣοΚ τη δυσφορία του κόσμου για τις φορολογικές συνεχείς καταπιέσεις της κυβέρνησης και τα διοικητικά προβλήματα, θα μεταφέρει και την αγωνία του δημάρχου Καλύμνου, που είναι αγωνία, αλλά και αγανάκτηση θα λέγαμε, όλων των δημάρχων της χώρας, για 1) τους ΚΑΠ κ.α., 2) τον Επίτροπο, και 3) τους περιβαλλοντικούς όρους (Σουφλιά) που φρενάρουν το ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη. Απομένει… να «αναγνωστούν» σωστά από το ΠαΣοΚ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version