Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Μην Κοιτάτε Γενικά ! Κύριο

Από την Αγγελική Τρικοίλη

Υπάρχει λοιπόν αυτή η απειλητική για την ανθρωπότητα πραγματικότητα. Ένα γεγονός που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να επηρεάσει και να αφανίσει, σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις, κατά 99% ολόκληρο τον πλανήτη.

  Υπάρχουν οι επιστήμονες που έχουν κάνει την τρομακτική αυτή ανακάλυψη και θεωρούν χρέος και υποχρέωσή τους να ενημερώσουν αρμοδίως και να προειδοποιήσουν τα ανώτατα κλιμάκια λήψης αποφάσεων, για τη σοβαρότητα και το μέγεθος της επερχόμενης καταστροφής .

  Εκεί συναντούν την απαξίωση της επιστημονικής τους επάρκειας και αμφισβήτηση των συμπερασμάτων τους, την απροθυμία λήψης αποφάσεων, την υποβάθμιση της κατάστασης και την πολιτική σκοπιμότητα.

  Όταν τελικά η πληροφορία από απόρρητη διαρρέει στον τύπο, τα ΜΜΕ πολύ πρόθυμα χρησιμοποιούν τους επιστήμονες ως αναλώσιμους τηλε-στάρ για να κάνουν νούμερα τηλεθέασης, εντάσσοντας τους σε ένα ανάλαφρο λάιφ στάιλ.

  Η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι πλέον την εξυπηρετεί επικοινωνιακά να δείξει ότι αντιμετωπίζει με δυναμικό τρόπο την επερχόμενη απειλή και η κοινωνία διχάζεται σε αυτούς που πιστεύουν και σε όσους δεν πιστεύουν ότι υπάρχει απειλή, αλλά τη θεωρούν μέρος ενός σχεδίου συνωμοσίας.

  Καθώς ξεδιπλώνεται η επικοινωνιακή -και μόνο- διαχείριση της κρίσης εν μέσω τηλεοπτικών σώου και πυροτεχνημάτων, παρεμβαίνει η οικονομική ολιγαρχία με τη μορφή των «χορηγών» του πολιτικού κόμματος που ηγείται και -όπως πάντα- σε αγαστή διαπλοκή με την πολιτική εξουσία υποβάλλει και επιβάλλει τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

  Φυσικά το αποτέλεσμα είναι ολέθριο για την ανθρωπότητα, καθώς η καταστροφή τελικά συντελείται, με τη μόνη διαφορά ότι η πολιτική και οικονομική ελίτ έχει ήδη φροντίσει για την επιβίωσή της την «επόμενη μέρα» και την έχει κάνει κανονικά...

  Όχι δεν πρόκειται για ανακεφαλαίωση των όσων βιώνουμε εξ αιτίας της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, αν και οι ομοιότητες είναι ομολογουμένως κάτι περισσότερο από ανατριχιαστικές.

  Πρόκειται για το σενάριο της ταινίας Don’t Look Up – Μην κοιτάτε Πάνω, η οποία έκανε πρεμιέρα μόλις πριν μερικές εβδομάδες στην πλατφόρμα Νέτφλιξ -και ήδη αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο αναφορικά με την ανταπόκριση που είχε από το κοινό- με μια σειρά πρωτοκλασάτων ηθοποιών και πρωταγωνιστές το Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τη Τζένιφερ Λώρενς στους ρόλους των επιστημόνων.

  Και ως εδώ καλά. Η αξία ενός καλλιτεχνικού έργου άλλωστε μετράται τόσο από την ανταπόκριση που έχει από το κοινό όπου απευθύνεται, όσο και από την επιτυχία του στο να αποτυπώσει την πραγματικότητα στην οποία αναφέρεται και να διατυπώσει τα μηνύματα που εν τέλει επιδιώκουν οι δημιουργοί του. Κι ο καθένας βέβαια μπορεί να έχει τη δική του άποψη και ερμηνεία πάνω σε αυτό.

  Εκείνο που μου κάνει ωστόσο μεγάλη εντύπωση, είναι η συντονισμένη προσπάθεια που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ της χώρας μας, τα φιλο-κυβερνητικά και αδρά επιχορηγούμενα, να απαξιωθεί η ταινία, να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη απόπειρα και κυρίως να αποτραπεί το κοινό από το να την παρακολουθήσει.

  Ίσως βέβαια οι σταυροφόροι αυτής της ιερής αποστολής -άλλη μια από όσες τους έχουν ανατεθεί προφανώς- δεν συνειδητοποιούν ότι έτσι εξάπτουν ακόμα περισσότερο την περιέργεια των θεατών να την δουν μια ώρα αρχύτερα. Αλλά αυτό είναι και το λιγότερο.

  Γιατί όμως τόση διάχυτη ανησυχία; Γιατί τόσα συντονισμένα πυρά για μια ξένη ταινία που προβάλλεται σε μια συνδρομητική πλατφόρμα; Ποιοί φοβούνται τόσο πολύ πια την οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ακόμα και όταν, ή κυρίως όταν, αυτή συντελείται έξω από τη σφαίρα επιρροής και ελέγχου τους ;

  Και γιατί μάχονται με τέτοιο πάθος να αποτρέψουν τον κόσμο ακόμα και από το να παρακολουθήσει μια ταινία, της οποίας η πλοκή απλά παραπέμπει σε γεγονότα που βιώνουμε όλοι τελευταία ;

  Πολύ πιθανό δηλ. αν είχε γυριστεί στην Ελλάδα, να μην εμφανιζόταν ούτε καν στις «τάσεις» για κάποιο περίεργο λόγο. Να την χαρακτήριζαν fake news (είναι νέα μόδα) ή να είχαν μπλοκάρει ήδη ως δια μαγείας οι λογαριασμοί των σόσιαλ μίντια του Ντι Κάπριο και να του έστελναν για έλεγχο υγειονομικών όρων τα αρμόδια όργανα.

  Ευτυχώς γυρίστηκε στην Αμερική και γλίτωσε όλη αυτή την ελευθερία έκφρασης από την οποία διαπνέεται πλέον η Ελλάδα...

  Ποιος φοβάται τόσο πολύ μήπως οι πολίτες αυτής της δύσμοιρης χώρας κοιτάξουν Πάνω, κοιτάξουν την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, τα πολιτικά και οικονομικά παιγνίδια που στήνονται στην πλάτη τους και -ίσως- συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της γελοίας τραγικότητας ή τραγικής γελοιότητας των όσων βιώνουν ;

  Μην Κοιτάτε λοιπόν Δεξιά. Το ναυάγιο των νέο-φιλελεύθερων πολιτικών, την αποτυχία διαχείρισης μιας υγειονομικής κρίσης, που έγινε κατά κύριο λόγο με όρους επικοινωνίας. Την απαξίωση της επιστήμης, τον κυνισμό και την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, τη διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τα μίντια και τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών.

  Μην Κοιτάτε Αριστερά. Την μάταιη προσπάθεια όσων αρθρώνουν υπεύθυνο πολιτικό λόγο, μια φωνή λογική και ψύχραιμη και προτείνουν λύσεις αξιόπιστες, βιώσιμες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και πάνω απ΄ όλα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, και θέτοντας ως υπέρτατη αξία τη διαφύλαξη της ζωής του.

  Μην Κοιτάτε Πάνω. Εκεί που βρίσκεται το προφανές. Η απειλή, το πρόβλημα αλλά και η ίδια η λύση του, την οποία πολλές φορές από μόνο του υποδεικνύει και συνήθως δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της Κοινής Λογικής.

Mην Κοιτάτε Γενικά !

   Να κοιτάτε μόνο Κάτω. Εκεί που βρίσκονται τα τηλε-σκουπίδια που αφειδώς σας προφέρονται και σέρνονται καθημερινά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Την καμουφλαρισμένη σε ενημέρωση καλοπληρωμένη προπαγάνδα, τα δήθεν αθώα και ακίνδυνα ριάλιτι που μετατρέπουν σε ψυχαγωγία την υποβάθμιση της ανθρώπινης υπόστασης και τις ηθικοπλαστικές «οικογενειακές» σειρές που διαμορφώνουν κατάλληλα τις συνειδήσεις της επόμενης -προς χειραγώγηση- γενιάς.

Μόνο έτσι θα μπορέσει το Σύστημα να ολοκληρώσει το θεάρεστο έργο του.

Και όλα καλά.

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη

Αγγελική Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Argo Kalymnos

Top Desktop version