Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση μεταθέτει για το 2025 την επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σήμερα Κύριο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρόδος 9/12/2021

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην ΕΡΤ Ρόδου και τη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε ότι αν και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά –εφόσον δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί-, η Κυβέρνηση και οι τοπικοί χειροκροτητές της τo μεταθέτουν για το 2025, επί της ουσίας κοροϊδεύοντας τους νησιώτες.

Τόνισε επίσης, ότι ο αγώνας κατοχύρωσης για τους μειωμένους συντελεστές στην παρούσα Οδηγία, ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, μετά τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια.

Νεκτάριος Σαντορινιός

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

 

  Σήμερα, υπάρχει ο απαιτούμενος «δημοσιονομικός χώρος» για να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ – Γιατί δυόμιση χρόνια τώρα δεν έχει κάνει κάτι η Κυβέρνηση της ΝΔ; Γιατί το μεταθέτει για το 2025; «Το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ ορίζεται από την κοινοτική Οδηγία 112 του 2006 και επιβλήθηκε σε όλες τις χώρες ως προσωρινό καθεστώς με τυχόν εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 120, υπάρχει η πρόβλεψη για να μπορούν να εφαρμοστούν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ όπου ίσχυε, όπως στους νησιωτικούς νομούς της χώρας μας.

  Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών αναφέρεται στην πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρώπης σχετικά με τη διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ και αφορά στο μόνιμο, πλέον, καθεστώς ΦΠΑ, το οποίο θα έχει ισχύ από το 2025 σε όλη την Ε.Ε. Προσέξτε όμως: Η νέα Οδηγία περιλαμβάνει άρθρο πανομοιότυπο με το 120 του 2006 για τη δυνατότητα εφαρμογής εξαιρέσεων στον ΦΠΑ. Με απλά λόγια, και σήμερα, μπορούν να εφαρμοστούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.

  Το ζήτημα λοιπόν είναι αν υπάρχει η πολιτική βούληση». «Στην ίδια ανακοίνωση, το Υπουργείο αναφέρει ότι οι μειωμένοι συντελεστές θα επανέλθουν αν υπάρχει «δημοσιονομικός χώρος». Ας μας απαντήσουν λοιπόν: τα δημοσιονομικά της χώρας το 2015, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καλύτερα από τα σημερινά; Όχι. Είχαμε τότε ρυθμισμένο χρέος; Όχι. Η χώρα μας τότε μπορούσε να δανειστεί με υψηλά επιτόκια (3%), σήμερα δανείζεται με 1%. Προφανώς σήμερα υπάρχει ο «δημοσιονομικός χώρος», είναι καλύτερος από το 2015 όπου έπρεπε να εμφανίσουμε πρωτογενή πλεονάσματα, καλύτερος ακόμα κι από το 2018 όταν ως ΣΥΡΙΖΑ βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

  Επιπλέον, και λόγω πανδημίας, σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί». «Το ζήτημα είναι ότι 2,5 χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Τώρα το αναβάλλουν για το 2025. Εκδίδουν επιταγές για το 2025 χωρίς να γνωρίζουν συνταγματικά αν τότε θα είναι Κυβέρνηση εφόσον θα έχουν προηγηθεί εκλογές.

Εντωμεταξύ, πανηγυρίζουν οι τοπικοί άρχοντες, από τώρα, λες και αν κάποιος θα πάει αύριο στο σούπερ μάρκετ, θα ψωνίσει με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ! Επαναλαμβάνω ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση, να επαναφέρουν τους μειωμένους συντελεστές ΤΩΡΑ, αλλιώς είναι αριβίστες και ψεύτες, και κοροϊδεύουν τους νησιώτες». 

  Ο αγώνας κατοχύρωσης για τους μειωμένους συντελεστές στην παρούσα Οδηγία, ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, μετά τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια «Οι οδηγίες της Ε.Ε. ενσωματώνονται στο νομικό δίκαιο της χώρας , μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή. Αναμένουμε λοιπόν να κάνουν πράξη το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους για τη νησιωτικότητα, που αν κρίνουμε από την πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μάλλον είναι ανύπαρκτο». «Υπενθυμίζω δε, ότι η πρόταση Οδηγίας του ECOFIN αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε από το 2018.

  Τότε, η Επιτροπή -η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της αποτελείται από συντηρητικούς, δεξιούς και ακροδεξιούς-, κατέθεσε μια πρόταση για την κατάργηση του άρθρου 120 από τον προσωρινό κανονισμό. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας και είναι με τα ίδια έγγραφα που πήγε η Κυβέρνηση της ΝΔ και διεκδίκησε να παραμείνει η δυνατότητα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών».

https://www.youtube.com/watch?v=XL2d6mixick&t=529s

Τελευταία τροποποίηση στις
Αγγελική Τρικοίλη
Argo Kalymnos